Puutarhapenkki

Kesällä on mukava olla pihalla ja toisinaan puuhata jotain pihan viihtyisyyden edistämiseksi. Painekyllästettyä puutavaraa ei tarvitse pintakäsitellä. Höylättyä niihin kohtiin, joista muuten tulisi tikkuja ja sahattua runkoihin. Tolppakengillä kiinteät rakennelmat kiinni maahan, kulmarautoja ja naulauslevyjä tarpeen mukaan, mutta säästeliäästi. Helppoa kuin heinänteko.

Huonekaluja ja muita kalusteita ei juuri itse kannata tehdä vaikka osaisikin. Ikeasta ja muista saa uutta lähes materiaalien hinnalla ja käytetyistä ei paljon enempää tarvitse maksaa kuin kiitos ja kuljetuksen vaiva. Toinen asia on sitten mittojen mukaan tehtävät tai kiinteästi asennettavat kalusteet. Seinää, ovea, puuta tai vaikkapa isoa kiveä ei kannata lähteä siirtämään, jos pienempi vaiva sekä kustannus on mukauttaa suunnitelmia ja toteutusta.

Puun ympärille rakennettava penkki saa tietysti sijaintinsa puusta ja mitoituskin lähtee siitä. Kolmijalkainen tuoli tai penkki on siitä mukava, että se ei keiku, se kaatuu, jos painopiste on liikaa sivussa. Jos taas jalat ovat isketty lujasti maahan, ei kaatumisvaaraakaan ole, mutta rakenteen on kestettävä vääntöä.

Vaikka kaluste olisi kiinteä, se on hyvä suunnitella niin, että sen purkaminen tai osien irrottaminen olisi mahdollisimman helppoa. Puun ympärille rakennettava penkki tietysti kiertää puun ja kolmijalkaisen rakenteen tukevuuskin asettaa haasteita. Suunnittelemassani penkissä kuitenkin istuinosa on jaettu kahteen osaan, jotka ovat yhdessä saranoilla, ne lepäävät rungon päällä painovoiman ansiosta ja sivusuunnassa liikettä estävät puutapit.

 

Kustannuslaskelma vielä:

Höylätty 120*28, 1,59 €/m Pituus, m Kpl, €
  0,9 6
0,74 6
0,58 6
0,34 12
0,47 6
Yhteensä 20,22 32,1498
Sahattu 2”x4”, 1,99 €/m 1,4 3
0,46 6
0,6 6
Yhteensä 10,56 21,0144
Tolppakenkä, 6,99 €/kpl 51*101*750 3
20,97
Kaikki yhteensä 74,1342

Laskelmasta puuttuvat saranat (ostin niitä huuto.netistä kasan halvalla), ruuvit, kulmaraudat, naulauslevyt, puutapit ja materiaalihukka. 80 € on riittävän tarkka arvio kokonaishinnasta.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu