Sähkölaite rikki? Kokeile buuttausta

Nykyisin yhä useammat sähköiset laitteet ovat itse asiassa tietokoneita eli sulautettuja laitteita. Yleisimpiä lienevät ADSL-modeemit, TV:t, Wifi-tukiasemat, Blu-Ray-soittimet jne. Niitä löytyy käytännössä joka kodista ja varsinkin olohuoneesta. Äly-puhelimet ja tabletit ovat jo niin lähellä perinteistä tietokonetta, että niihin suhtaudutaan samaan tapaan kuin tietokoneeseen.

Yksinkertaisempien laitteiden odotetaan kuitenkin olevan varmatoimisempia. Jos laitteessa kuitenkin on käyttöliittymä eli valikko, nuoli- ja numeronäppäimiä tai verkkoliitäntä, Ethernet tai Wifi, on kyseessä laite, johon on sulautettu tietokone.

Äskettäin minulle on tullut vastaan pari esimerkkiä melko yksinkertaisista laitteista, jotka vaikuttivat viallisilta, mutta koska ne ovat sähkölaitteeseen sulautettuja tietokoneita, uudelleenkäynnistys korjasi ongelman. 

Vaimolla on kakkospuhelimena Nokian C5-00 5MP, josta hän maksoi alle 100 €. Se ei ulkoisesti näytä älypuhelimelta, mutta kyllä se sellainen on, käyttöjärjestelmänä Symbian S60. Pari viikkoa sitten se alkoi käyttäytymään omituisesti, se ei mm. ilmoittanut saapuneista tekstiviesteistä ja vaimo oli epätoivoinen. Puhelimet ovat tietysti sulautettuja tietokoneita, ne yksinkertaisimmatkin, joten ensimmäinen ohjeeni oli uudelleenkäynnistys ja se auttoi.

Toinen tapaus oli jo erikoisempi. Samsungin Bly-Ray-soitin BD-P1580 kadotti yllättäen äänet. Se toisti DVD-levyjä normaaliin tapaan, mutta ääntä ei kuulunut TV:stä eikä viritinvahvistimen kautta. Tarkistin ensin HDMI-kaapelin soittimen ja TV:n välillä ja sitten vaihdoin sen varmuudella ehjään johtoon. Ei auttanut. Tarkistin laitteen ostopäivän ja takuun. Ostettu tammikuussa 2011, takuu 2 vuotta eli ei enää voimassa. Vasta seuraavana päivänä muistin, että laitteessa on Ethernet-liitäntä, käyttöjärjestelmänä Linux ja myös se on sulautettu tietokone. Buuttaus ja taas kaikki toimi.

Sähköverkkoon kytkettyjä laitteita ei yleensä pysty käynnistämään uudelleen ilman sähköjohdon irroitusta. Jos laitteessa ei ole vanhanaikaista virtakytkintä (keinuvipu tms.), pystyy laitteen omilla kytkimillä tai kaukosäätimellä siirtämään sen lepotilaan, josta se ei käynnisty vaan herää nopeasti. Siis johto seinästä ja odottelua muutama minuutti, jotta kondensaattorien varaus ehtii tyhjenemään. Kännykästä on varminta irroittaa akku. mutta ne yleensä sammuvat ja käynnistyvät aidosti ohjelmallisillakin näppäimillä.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu