Sähkölaite rikki? Kokeile buuttausta
Nykyisin yhä useammat sähköiset laitteet ovat itse asiassa tietokoneita eli sulautettuja laitteita. Yleisimpiä lienevät ADSL-modeemit, TV:t, Wifi-tukiasemat, Blu-Ray-soittimet jne. Niitä löytyy käytännössä joka kodista ja varsinkin olohuoneesta. Äly-puhelimet ja tabletit ovat jo niin lähellä perinteistä tietokonetta, että niihin suhtaudutaan samaan tapaan kuin tietokoneeseen.
Yksinkertaisempien laitteiden odotetaan kuitenkin olevan varmatoimisempia. Jos laitteessa kuitenkin on käyttöliittymä eli valikko, nuoli- ja numeronäppäimiä tai verkkoliitäntä, Ethernet tai Wifi, on kyseessä laite, johon on sulautettu tietokone.
Äskettäin minulle on tullut vastaan pari esimerkkiä melko yksinkertaisista laitteista, jotka vaikuttivat viallisilta, mutta koska ne ovat sähkölaitteeseen sulautettuja tietokoneita, uudelleenkäynnistys korjasi ongelman.
Vaimolla on kakkospuhelimena Nokian C5-00 5MP, josta hän maksoi alle 100 €. Se ei ulkoisesti näytä älypuhelimelta, mutta kyllä se sellainen on, käyttöjärjestelmänä Symbian S60. Pari viikkoa sitten se alkoi käyttäytymään omituisesti, se ei mm. ilmoittanut saapuneista tekstiviesteistä ja vaimo oli epätoivoinen. Puhelimet ovat tietysti sulautettuja tietokoneita, ne yksinkertaisimmatkin, joten ensimmäinen ohjeeni oli uudelleenkäynnistys ja se auttoi.
Toinen tapaus oli jo erikoisempi. Samsungin Bly-Ray-soitin BD-P1580 kadotti yllättäen äänet. Se toisti DVD-levyjä normaaliin tapaan, mutta ääntä ei kuulunut TV:stä eikä viritinvahvistimen kautta. Tarkistin ensin HDMI-kaapelin soittimen ja TV:n välillä ja sitten vaihdoin sen varmuudella ehjään johtoon. Ei auttanut. Tarkistin laitteen ostopäivän ja takuun. Ostettu tammikuussa 2011, takuu 2 vuotta eli ei enää voimassa. Vasta seuraavana päivänä muistin, että laitteessa on Ethernet-liitäntä, käyttöjärjestelmänä Linux ja myös se on sulautettu tietokone. Buuttaus ja taas kaikki toimi.
Sähköverkkoon kytkettyjä laitteita ei yleensä pysty käynnistämään uudelleen ilman sähköjohdon irroitusta. Jos laitteessa ei ole vanhanaikaista virtakytkintä (keinuvipu tms.), pystyy laitteen omilla kytkimillä tai kaukosäätimellä siirtämään sen lepotilaan, josta se ei käynnisty vaan herää nopeasti. Siis johto seinästä ja odottelua muutama minuutti, jotta kondensaattorien varaus ehtii tyhjenemään. Kännykästä on varminta irroittaa akku. mutta ne yleensä sammuvat ja käynnistyvät aidosti ohjelmallisillakin näppäimillä.
Kun puhelimeni vielä oli melko uusi valitin myymälässä akun lyhytkestoisuutta. Nuori mies kysyi: onks sul taskkiller?
Minä: ai mikä?
Myyjä: task killer
Minä: mikä semmonen on?
Myyjä: anna tänne , mä asennan sen.
Asiakaspalvelija asensi ohjelman joka putsaa käyttömuistia (en hallitse alan terminologia). Se ei osoittautunut kovinkaan käteväksi,joten poistin sen ja käytän buuttausta tarvittaessa.
Enää ei saisi näinkään hyvää asiakaspalvelua, kun myyjät on ohjeistettu kehoittamaan asiakasta kääntymään rahastavan gurun puoleen, jos jotain ongelma ilmenee.
Ja niitähän ilmenee, kun ei edes käyttöohjeista saa selvää.
Nyt on jo takuuaika mennyt umpeen ja känny oireilee loppuaan. enää en edes osaisi valita minulle sopivaa mallia: jos jossakin jokin ominaisuus on kohdillaan niin haittoja on muualla. Luulen ettei optimaalista mallia ole kaupan. Taidan ottaa käyttöön jonkun vanhan puhelimen.
Ilmoita asiaton viesti
Puhelin on puhelin, kun olisikin!
Luovuin älykännykästä kun yhtenään sai ladata
ja valitsin simppelin mallin, jossa akunkesto noin viikon,
olikohan Samsung E
ja jotain 1200 tai 1500…
Ilmoita asiaton viesti
Ystäväni meni ostamaan puhelinta, sanoi myyjälle: tarvitsen puhelimen, telkkari ja pesukone minulla on jo.
Ilmoita asiaton viesti
No juuri niin kuin sanoit. Vaimollani on ”äly Sams…” Virta riittää päiväksi. Tuskailee kaiken mahdollisen kanssa, vastaaminen, tekstiviestit, kun käännät luurin vaakatasoon- tökkii jne.
Älypuhelimissa voisi olla jarru näytössä, ettei haluttava palvelu hurahda sormenliikkeellä huitsin nevadaan.
Itselläni on nokialainen simpukka, varmaan jo viiden ikäinen. Pelaa kuin äijän mieli. Virtaa normaalikäytössä melkein viikon.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Raimo vinkistä, virta pois tai Ctl Alt Del, jos ei muuta osaa.
Ihmetyttää muuten printtereiden hinnat, uuden saa mustekasetin hinnalla.
Ilmoita asiaton viesti
Jaana, printtereiden hinnoista:
Olen toiminut alalla niin pitkään, että olen nähnyt teollisuudenhaaran kehityksen. Oikeasti tavaratalossa myytävän printterin tulisi maksaa vähintään 200 €. Valmistajien välinen hintakilpailu on luonut nykyisen tilanteen. Esim. HP maailman suurimpana tulostinvalmistajana saa lähes kaiken myyntivoittonsa mustekaseteista. Logiikka on sama kuin huumediilereillä, ensimmäinen näyte on aina ilmainen, ja sen jälkeen olet koukussa. Sinänsä arvostan suuresti nykyisiä monitoimilaitteita, joista pystyimme vain uneksimaan parikymmentä vuotta sitten. Henkilökohtainen värikopiokone/skanneri/valokuvatulostin -yhdistelmä 50 eurolla ostettavissa oli täyttä utopiaa kymmenen vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Kilpailu on kovaa siis.
Laatumerkki, enää ei tiedä onko sellaista?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, kun kirjoitat IT-alan perusasioista, jotka tuppaavat aina välillä unohtumaan.
Minulle 26 vuotta alalla toimineelle buuttaus on aina lähtökohta, joka korjaa 90% vioista.
Muistat varmaan ensimmäiset PC:t, ja WordPerfect 5.1 -tekstinkäsittelyohjelman. Se ei koskaan kiukutellut mitenkään, eikä koneita tarvinnut buuttailla. Samaan aikaan markkinoilla oli Applen pönttömacci, jota sai buuttailla vähän väliä. Maccikäyttäjät oppivat silloin suhtautumaan tyynesti siihen että macci ”pommittaa”.
Virta pois ja uudelleen päälle, ja taas pelitti.
Sama riesa tuli PC-käyttäjien iloksi Windowsin yleistyttyä.
On annettava tunnustusta molemmille järjestelmille, kuinka vakaasti ne nykyisin toimivat. ”Vanhentunut” Windows XP toimii kuin junan vessa entisaikaan. Itse en luovu XP:stä ainakaan ihan heti.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin, että pistokkeesta irti oleva virtajohto vastaisi noin 20 % ”vioista” eli buuttaukselle ei taida ihan 90 % osuutta jäädä. Naurettavan yksinkertaisia yleisimmät viat ovat kuitenkin korjata, siinä olet aivan oikeassa.
Varhaisten Windowsien ja Mac OS:n suurin ongelma taisi olla muistinhallinnan puutteet. Sen aikaisissa koneissa oli hyvin niukasti keskusmuistia graafisen käyttöliittymän tarpeisiin ja laitetasollakin ongelmia tavanomaista suuremman muistin käsittelyssä. Samantapaiset ongelmat vaivaavat uskoakseni myös nykyisiä sulautettuja järjestelmiä. Muistin määrässä säästetään ja niistä puuttuu yleensä kiintolevy, jota voisi käyttää virtuaalimuistina ja jossain vaiheessa, kun laite on ollut riittävän pitkään päällä ja/tai lepotilassa, loppuu muisti ja laite alkaa käyttäytyä kummallisesti. Aiemmin tietokoneilla levyn käyttö virtuaalimuistina ei kovin pitkälle auttanut, mutta kiintolevyn päällä olevasta ledistä näki kyllä, että nyt on taas syöty muistia niin paljon, että kone ei muuta enää ehdi tehdä kuin siirrellä sitä kiintolevyn ja keskusmuistin välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Turhat sähkölaitteet tulee buutata lekalla, tai kallioajokseen viskaamalla – se laske huomattavasti ainakin stressiä.
Mikroaaltouuni buuttautuu erittän tehokaasti teräskattilaa mikrottamalla.
Jos ihminen nukkuu puolet elämästään, niin kuinka suuren ajan teknozombi mahtaa käyttää ihmekännykkää? Aika paljon niitä rävelletään joka puolella nykyään.
Ilmoita asiaton viesti
Roskakatokseen vietyjä ja luontoon viskattuja laitteita näkee ihan liika.
Ilmoita asiaton viesti
Millä sumutteella saisi ne haihtumaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidäkään siihen käyttöön käytellä muita kuin omia kallioajoksiaan. Ei niitä pidä luontoon sentään kylvää – sehän nyt on selvä.
Sumutteen sijaan suosisin massiivisia rouhimia ja murskaimia. Lopputuotteesta valetaan sitten kaatuilukypäriä elämänvihasta kärsiville aikuisille.
Ilmoita asiaton viesti
Kaatuilukypäriä ja kuramattoja ja liukuesteitä ja kengänpohjallisia
Ilmoita asiaton viesti
Entäpä jättimäisiä aikuisten ’leegoja’ joista voisi kasata halvalla mökkejä ja muita sääolosuhteita vastaan suojaavia asumuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Loistava idea, ihan oikeasti. Teehän proto ja yritä saada siihen rahoitusta ELY:ltä, Tekesiltä, Finnveralta tai Keksintösäätiöltä klo 8-16 välisenä aikana, jos virkamiehet jaksavat kuunnella ideasi ilman haukottelua ja torkkupeittoa. Vakuutan, että ei onnistu. Suomessa ei onnistu kuin 1 % hyvästäkin ideamassasta. Virossa 99 %.
Ilmoita asiaton viesti
En tee protoa, enkä edistä asiaa mitenkään sen ollessa täysin kannattamatonta. Idea on vaapasti käytettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Olkipaalitalo – on jo keksitty. Todellisuudessa pelkkatalo, jossa olkipaalit toimivat eristeenä – muuten et saa rakennuslupaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä voisit Samael näppäränä jannuna tehdä vaikkapa tornin nimellä ”Turhuus”. Hitsailet päällekkäin mikroaaltouuneja, leipäkoneita ja muita hilavitkuttimia. Tornin pohjana voisi symboolisesti toimia vaikkapa käyttökelvoton sorvi ja tähtenä kuusessa voisi olla kenties banaanikotelo.
Tietysti teoksella olisi myös käyttötarkoitus. Se olisi näkyvä mainos yrityksen pihassa: ”Kyllästynyt turhuuksiin? Meiltä laatua tarpeeseen.”
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen käytäntö erotella arvokkaat metallit ja myrkylliset osat on mielestäni parempi.
Elämäntuhoajia pitää vihata!
Ilmoita asiaton viesti
Haa, hyvä neuvo. En ole tullut ajatelleeksi, että DVD- tai Bluray-soitinkin voi toipua tällaisista virhetiloista uudelleenkäynnistyksellä. PC:n kanssahan tilanne on tuttu. 🙂
Prosessoreita lisätään nykyään useisiin paikkoihin (pitäisi kai tietää kun sulautetut järjestelmät oli opintosuuntautumiseni…), ja virrankatkaisu tosiaankin uudelleenkäynnistää laitteen ilman edellisen tilan virhetoimintoja.
Ilmoita asiaton viesti