Kasvien sienipuhelin

Nyt kun lounaisessa Suomessa on ollut niin kuivaa, että sienten itiöemiä on melko vaikea löytää, on sienten sielunelämä yleensä alkanut kiinnostaa. Suurin osa sienistä elää symbioosissa puiden tai yleensä kasvien kanssa. Sen takia niitä on vaikea viljellä. Viljellyt sienet ovat lahottajasieniä, jotka eivät tarvise ekosysteemiä. Mykorritsa eli sienijuuri on 85 – 90 prosentille kasveista enemmän tai vähemmän välttämätön.

Sienijuuren avulla kasvit ovat mm. paremmin suojassa kuivuudelta. Sienestäjän kannalta tämä on lohdullinen tieto. Koettu kuiva heinäkuu ei siis välttämättä tarkoita sitä, että tulisi huono sienivuosi.

Koivut ovat kyllä paikoin kärsineen näköisiä, lehdet kellastuneet ja jopa varisseet maahan. Se tarkoittaisi sitä, että myös koivun kanssa viihtyvillä sienillä olisi huono vuosi ja kanttarellia ei taida enää paljon nousta. Tarkemmin kanttarellien surkeasta jamasta lounaisessa Suomessa aiemmassa täydennetyssä kirjoituksessani Ensimmäiset kanttarellit 15. 6. 2013.

Havupuut sen sijaan näyttävät kukoistavan. En muista yhtä runsasta käpyvuotta. Herkkutatti on havupuiden kaveri, joten myös sillä pitäisi mennä hyvin. Itiöemien nouseminen kuitenkin edellyttää sateita. Jos sateiden lisäksi vielä on helteitä, on nousu nopeampaa.

Sienet osaavat olla yllättäviä. Lue vaikka Petra Nyqvistin Rakkaus ja äly piilee limassa. Kuinka monipuolista sienten ja kasvien yhteistyö oikein on? Melko tuore tutkimus väittää, että kasvit (tutkimuksessä käytettiin papuja) pystyisivät viestimään sienijuurten avulla. Kasvit pystyvät torjumaan kirvoja (aphid) epäsuorasti eritteillä, jotka houkuttelevat ampiaisia (wasp), kirvojen luonnollisia vihollisia. Jos kasvit ovat yhteydessä toisiinsa sienijuurten avulla, myös kirvoilta suojatut kasvit alkavat houkutella ampiaisia.

Tuo edellä linkitetty Ecology Letters on maksumuurin takana, mutta vapaasti luettava tiivistelmä englanniksi on täällä.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu