Nörtin joulu

Joulukuu on selvästi sitä vuodenaikaa, josta Linus Torvalds sanoi suunnilleen, että täällä on talvisin niin paska ilmasto ja pimeää, että nuorilla miehillä ei juuri muita harrastuksia ole kuin ohjelmointi, naiminen ja ryyppääminen. Nyt on ollut kuitenkin ihan hyvä joulukuu, ainakin minulla. Backupkone päivittyi sekä sen käyttämät skriptit sekä se alkaa olla normaalissa tuotantokäytössä.

Fedora 20:ntä olen odottanut jo jonkin aikaa. Työasemakoneen elokuvien ja teeveen katselusoftat on olleet jo jonkin aikaa vanhassa Feroda 18 -asennuksessani rikki. Noh, mplayer on sentään toiminut ja kun sille on antanut ”-utf8”-vivun, on se näyttänyt ääkkösetkin oikein YLE:n ohjelmissa, joita olen yle-dl:llä areenasta ladannut.. Kaffeinella tehtyjen tv-ohjelmien tekstitystä se ei kuitenkaan ole näyttänyt. Xine on ollut ihan rikki ja samoin VLC.

Fedora 20 siis ilmestyi 17.12.2013 ja asentui eilen työasemaani. Nyt toimii lähes kaikki. Mplayer ei osaa tv:n puolelta HD-kanavia, mutta näyttää ne kyllä kaffeinella tallennettuna. YLE-HD:n tekstityksiä se ei osaa, mutta normaaliresoluution YLE-tekstitykset se on oppinut. Päivitys meni yllättävän sujuvasti vaikka nyt on se uusi fedup ja piti hieman sen dokumentaatiota skimmailla. Vain kerran piti mennä DVD:ltä buutatulta rescuetilalta korjaamaan sen verran että sai päivityksen jatkumaan. Nvidian X-ajurit piti kääntää itse, rpmfusion.orgissa ei ollut vielä toimivia versioita. Tuttua hommaa. Noh, ehkä tavallisemman käyttäjän kannattaa odottaa kuukausi tai pari pölyn laskeutumista.

Nyt kun multimedia toimii, olen varsin tyytyväinen, että siirsin 32″ tv:n sen entisen 24-tuumaisen näytön tilalle. Ei sitä tv:n oma viritintä oikein tule käytettyä, vaikka se on smart-tv ja kaikkea. Ikkunoituna tv-ohjelmat on mukavampia katsoa kiitos työaseman tv-korttien, jos touhuilee samalla muuta ja saa ne aina helposti täysruutuunkin. Ja vaikka sen tv:n käyttöjärjestelmä onkin Linux, ei se täysiveristä tietokonetta parempi ole mitenkään.

Eikä tässä vielä kaikki. Red Hat julkaisi Enterprise Linuxinsa 7-version julkisen betan jo 11. päivä, mutta sen asentaminen on jäänyt backupkoneen päivityksen jalkoihin. Nyt olen kuitenkin levyjen osalta uudelleenkalustanut vanhan backup-koneen ja sinne se beta nyt uppoaa. Ne vanhat 2-teraiset on nyt myynnissä huuto.netissä.

Ja sitten Tietoviikon lukijoiden toivelahja: Jolla. Ja ensimmäinen systeemipäivitys, joka nyt mm. kääntää näytön kuvaa, kun puhelinta kääntää. Kovin paljoa en ole sitä vielä ehtinyt tutkia. Minilaitteet ja -näytöt ei oikein innosta, kun on poispilattu, mutta Linux-laitteet aina kiinnostaa.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu