Broilerinmaksakeitto ja lohi-katkarapukeitto

Tomaatti-sipulikeitto on hyvä ja varsin yleinen ”keittopohja”, johon voi lisätä melkein mitä tahansa. Tässä kirjoituksessa esittelen kaksi variaatiota, joissa molemmissa on ”pohjaan” lisätty kasviksia. Lihaista makua antamassa on broilerinmaksaa ja toisessa lohta ja katkarapuja.

 

 

Yhteinen osuus

2 pussia sipulikuutioita pakasteesta (2 x 200 g)        1,10 € 

Öljyä aurinkokuivattujen tomaattien purkista

Paseerattua tomaattia 500 g                                   ~ 0,70 €

Vettä muutama dl

Iso kesäkurpitsa                                                         1,66 €

Tankoparsaa (Freshona, Lidl)                                    1,89 €

Vihreä papu paloina 400/225 g, Pirkka                      0,89 €

Aurinkokuivattuja tomaatteja (Baresa, Lidl)                1,69 €

Soija- ja chilikastiketta maun mukaan

Yhteensä                                                                   7,93 €

 

Yhteisestä osuudesta tulee noin 3 litraa jo sellaisenaan ihan hyvää keittoa, jonka hinta on noin  reilu 8 Euroa. Paseerattua tomaattia tulee ostettua laatikko kerrallaan, joten niin vanhaa ostoskuittia ei ollut tallessa.

Kuullota sipulikuutiot kuivattujen tomaattien öljyssä vähintään viiden litran kattilassa. Lisää sitten paseerattu tomaatti ja vesi, kesäkurpitsa kuutioituna, parsa pätkittynä, kun olet kaatanut sen liemen keittoon, vihreät pavut liemineen, kuivatut tomaatit pilkottuina ja mausta soija- ja chilikastikkeilla. Soijakastikkeen on oltava japanilaistyyppistä, Kikkoman tms.Kuivatut tomaatit lisätään viimeisenä leikkuulaudalta, koska ne sotkevat sitä eniten.

Kun keitto alkaa kiehumaan vähennä lämpöä ja anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia, mutta lohi-katkarapukeitolle riittää viisi.

Broilerinmaksakeitto

Broilerinmaksa on hyvin miedon makuista maksaksi. Sitä löytyy isoimmista kaupoista pakasteena.

Broilerinmaksaa 2 pakkausta (2×300 g)                        4,38 €

Yhteensä                                                                    12,31 €

Kolmen desin annoskoolla noin neljästä litrasta keittoa tulee noin 12 annosta ja annoksen hinnaksi reilu Euro.

Broilerin maksaa ei saa ylikypsentää, kuten ei maksaa yleensäkään. Jos olet sulattanut maksat, niitä olisi hyvä hieman pilkkoa. Broilerin maksa on pienehkö, mutta suupalana turhan iso. Puolittaminen olisi ehkä sopivin. Broilerin maksa on kypsyttyään hyvin mureaa, joten jäisenä lisätty on melko helppo puolittaa kauhallakin kattilan reunaa vasten.

Lohi-katkarapukeitto

Lohi ja katkarapu ovat molemmat erittäin hyvän makuisia, mutta suhteellisen edullisia raaka-aineita. Lidlin D-leikatut lohifileet ovat helppoja käsitellä pakastettaviksi. Leikataan vain sopivan kokoisiksi paloiksi muovipakkauksineen ja pussitetaan pakastimeen. Normaaleista fileistä pitää nyppiä keskiruotoja sekä mahdollisesti poistaa evän ruotojakin. Samalla tosin voi poistaa nahankin, jos taloudessa muut siitä häiriintyvät, kun kerran on alettu sotkemaan. Minun mielestäni sopiva annoskoko on noin 400 g ja isosta fileestä tulee kolme palaa.

Lohta noin 400 g                                               n. 4,80 €

Pakastekatkarapuja 500 g (LaCaldera, Lidl)         4,99 €

Yhteensä                                                         n. 17,72 € 

Tätä keittoa tulee hieman enemmän kuin edellistä, 13 tai 14 annosta, joten annoshinnaksi tulee noin 1,3 €.

Lohiannos siis tulee pakastimesta ja se on helpoin paloitella hieman jäisenä. Lohi on kypsyttyään hyvin mureaa ja tässä keitossa sen maun onkin tarkoitus levitä, joten se saa kiehua viitisen minuuttia ja hajota sekoitettaessa. Katkaravut lisätään aivan viimeisenä ja siinä vaiheessa poistetaan jo lämpö levyltä. Keittoa sekoitetaan silti kevyesti pari minuuttia, jotta katkaravut sulavat ja maku hieman leviää.

Kokeile tilliä ja/tai basilikaa tähän keittoon lisämausteeksi.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu