Sienestäjän munakas ja reseptien parantelu

Valion koekeittiön reseptien joukossa on useita kiinnostavia, mutta kuitenkin maultaan melko tavanomaisia ruokia. Niitä voi kuitenkin käyttää kokeiluiden pohjana, vaihtaa raaka-aineita parempiin tai maukkaampiin, tai vain maustaa rohkeammin. Tämä resepti on omasta mielestäni loistavan rajalla. Jotain vielä voisi muuttaa tai lisätä. Alkuperäiseen reseptiin verrattuna nykyisessä on vaihtunut tavallinen juustoraaste voimakasmakuiseen Aura-juustoon, miedot sienet melko voimakasmakuiseen lampaankääpään ja valmistusaineiden määrää mukautettu pakastimesta sekä kaupasta löytyneisiin eriin.

 

Valmistusaineet

 

  • 380 g pakastettua kokoonpaistettua lampaankääpää
  • 100 g sipulikuutioita
  • 225 g pekoninakkeja, pekonia, kinkkukuutioita tms.
  • Ruokaöljyä tms. paistamiseen
  • Soijakastiketta tai suolaa
  • Chilikastiketta tai pippuria
  • 10 munaa
  • 2,5 dl maitoa
  • 1 pussi, 150 g Aura-juustomuruja
  • ½ dl persiljaa

 

Valmistusohje

 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Pilko nakit, pekoni tms. ja laita pannulle paistumaan. Jos nakit, liha tms. ei ole kovin rasvaista, lisää ruokaöljyä ja sipulikuutiot. Pian voit lisätä pilkotut voimakkaan makuiset sienet (lampaankääpä, suppilovahverot, rouskuja sisältävät sekasienet). Paista hetki, lisää mausteita ja maista. Paistinpannulla valmistettava seos on ylimaustettava, koska muna-maito-juusto-seokseen ei lisätä mausteita. Jos sienet ovat suolattuja, ei niitä tarvitse kovinkaan paljon liottaa, koska niiden ylimääräinen suola saa levitä muihin raaka-aineisiin.

Riko munat uunivuokaan, lisää maito, Aura-juustomurut, persilja ja vatkaa. Kun seos on tasainen, lisää paistetut ainesosat ja laita vuoka uuniin.

Kypsennä uunissa noin 25 – 30 min. Munakas kypsyy ja kohoaa vuoan reunoista alkaen. Hieman ennen sopivaa kypsyyttä munakas on kohonnut reunoilta, mutta keskellä pinta on alempana. Kun keskus on myös kohonnut, on munakas valmis.

Reseptien parantelu

 

Ei mitään uutta auringon alla sanotaan, mutta ruokareseptit ovat parantuneet, ehkä elintason kohoamisen myötä tai vain siksi, että ruuanvalmistuksen perinne on pidempi ja sitä kunnioitetaan enemmän. Varsin hyvä kirjoitus aiheesta oli 7.2.2014 julkaistu HS:n juttu ”Avokadosta tehty hittipasta ei ole plagiaatti” ( http://www.hs.fi/ruoka/Avokadosta+tehty+hittipasta+ei+ole+plagiaatti/a13… ) 80-luvulla vielä tehtiin mössöä ja erikoisemmat raaka-aineet olivat säilykkeitä eikä tuoreita, kuten nykyään on tarjolla. Pakastetut sienet ja persilja ovat lähes yhtä hyviä kuin tuoreet.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu