Sienestäjän munakas ja reseptien parantelu
Valion koekeittiön reseptien joukossa on useita kiinnostavia, mutta kuitenkin maultaan melko tavanomaisia ruokia. Niitä voi kuitenkin käyttää kokeiluiden pohjana, vaihtaa raaka-aineita parempiin tai maukkaampiin, tai vain maustaa rohkeammin. Tämä resepti on omasta mielestäni loistavan rajalla. Jotain vielä voisi muuttaa tai lisätä. Alkuperäiseen reseptiin verrattuna nykyisessä on vaihtunut tavallinen juustoraaste voimakasmakuiseen Aura-juustoon, miedot sienet melko voimakasmakuiseen lampaankääpään ja valmistusaineiden määrää mukautettu pakastimesta sekä kaupasta löytyneisiin eriin.
Valmistusaineet
- 380 g pakastettua kokoonpaistettua lampaankääpää
- 100 g sipulikuutioita
- 225 g pekoninakkeja, pekonia, kinkkukuutioita tms.
- Ruokaöljyä tms. paistamiseen
- Soijakastiketta tai suolaa
- Chilikastiketta tai pippuria
- 10 munaa
- 2,5 dl maitoa
- 1 pussi, 150 g Aura-juustomuruja
- ½ dl persiljaa
Valmistusohje
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Pilko nakit, pekoni tms. ja laita pannulle paistumaan. Jos nakit, liha tms. ei ole kovin rasvaista, lisää ruokaöljyä ja sipulikuutiot. Pian voit lisätä pilkotut voimakkaan makuiset sienet (lampaankääpä, suppilovahverot, rouskuja sisältävät sekasienet). Paista hetki, lisää mausteita ja maista. Paistinpannulla valmistettava seos on ylimaustettava, koska muna-maito-juusto-seokseen ei lisätä mausteita. Jos sienet ovat suolattuja, ei niitä tarvitse kovinkaan paljon liottaa, koska niiden ylimääräinen suola saa levitä muihin raaka-aineisiin.
Riko munat uunivuokaan, lisää maito, Aura-juustomurut, persilja ja vatkaa. Kun seos on tasainen, lisää paistetut ainesosat ja laita vuoka uuniin.
Kypsennä uunissa noin 25 – 30 min. Munakas kypsyy ja kohoaa vuoan reunoista alkaen. Hieman ennen sopivaa kypsyyttä munakas on kohonnut reunoilta, mutta keskellä pinta on alempana. Kun keskus on myös kohonnut, on munakas valmis.
Reseptien parantelu
Ei mitään uutta auringon alla sanotaan, mutta ruokareseptit ovat parantuneet, ehkä elintason kohoamisen myötä tai vain siksi, että ruuanvalmistuksen perinne on pidempi ja sitä kunnioitetaan enemmän. Varsin hyvä kirjoitus aiheesta oli 7.2.2014 julkaistu HS:n juttu ”Avokadosta tehty hittipasta ei ole plagiaatti” ( http://www.hs.fi/ruoka/Avokadosta+tehty+hittipasta+ei+ole+plagiaatti/a13… ) 80-luvulla vielä tehtiin mössöä ja erikoisemmat raaka-aineet olivat säilykkeitä eikä tuoreita, kuten nykyään on tarjolla. Pakastetut sienet ja persilja ovat lähes yhtä hyviä kuin tuoreet.
Usein sanotaan, että vaihtamalla paranee, mutta minä olen kokemuksen myötä sitä mieltä, etta vanha on tuttu ja sitä parantamalla saa paremman kuin uuden. Tämä pätee muussakin kuin ruuanlaitossa. Minä melkein menetin vaimoni ja nyt hän on minulle rakkaampi kuin koskaan. Omistettu hänelle.
Ilmoita asiaton viesti
Valokuvat otettu Jollalla.
Avokadopastan löysin Jennin kirjoituksen kautta: http://jennitamminen1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapa…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin mielenkiintoisen oloinen resepti, voisin kokeilla ilman tuota lihakomponenttia tai korvata sen jollain.
Syön aika usein kananmunia ja suoritan paistamisen aina samalla tavalla: pannulle nokare laktoositonta floraa sulamaan, sitten lisään kaksi kananmunaa kokonaisena ja paistan niin kauan että keltuaiset muuttuvat hyytelömäiseksi. Vaatii vähän kikkailua että keltuainen ei jää mistään kohtaa löysäksi eikä toisaalta paistu kovaksi. Päälle saatan paistovaiheessa raastaa juustoa ja rouhia paahdettua juustokuminaa&pippuria ja sitten viimeistelen kokonaisuuden teriyaki-kastikkeella.
Ilmoita asiaton viesti
Quorn on tietysti se ensimmäinen lihan korvaaja ja sopii uskoakseni erittäin hyvin tähän reseptiin. Alkuperäisessä oli kinkku- tai savuporosuikaleita, joiden maku sulautuu paremmin kuin nakkien. Nakit ovat paloiteltuinakin kuin makuja maun sisällä. Varmaan myös soijarouheella tai vastaavalla voisi korvata lihan.
Mutta, yritä parantaa ja kerro myös meille muille. Minä luovun lihasta, jos parempi ja halvempi vaihtoehto löytyy. Quorn on parempi, mutta kalliimpi.
Ilmoita asiaton viesti