Jolla langattomana tukiasemana – kännykän nettiliittymän jakaminen

Jollan saa helposti jakamaan mobiilidata- eli nettiyhteyttä esimerkiksi kannettavalle tietokoneelle. Olisihan vähän tyhmää, jos molemmissa pitäisi olla oma data-liittymä. Älypuhelimessa se on vähän kuin pakollinen, mutta jos pitää kirjoittaa enemmän tai vain pitää suuremmasta näytöstä, on kannettava tietokone liikkeellä ollessa hyödyllinen, mutta vain jos siihenkin saa netin. Mieluummin tietysti käyttäen sen älypuhelimen liittymää.

Edellisen kerran vastaava tarve oli niinkin kauan sitten kuin vuonna 2008. Silloin noudatin sivun Matkapuhelin modeemina ohjeita. Kännykkä oli Nokian E90 ja kannettava lähes uusi IBM. Yhteys oli vain kännykän ja kannettavan välinen, mutta sittemmin bluetoothilla pystyi toteuttamaan lähiverkon ja modemina toimivaa kännykkää pystyi jakamaan useampikin kone. Paras ohje bluetooth-lähiverkolle lienee HowTo set up common PAN scenarios with BlueZ's integrated PAN support.  

Historiallisen katsauksen voisi lopettaa tähän, koska Linuxin bluetooth-ohjelmisto bluez ei enää tue bluetooth-lähiverkkoa, siitä puuttuu pand-demoni. Muutos on tapahtunut vasta äskettäin ja vasta Fedora 20:ssä on bluezin versio 5.x. Edellisessä Fedoran versiossa 19 on vielä versio 4.x, josta pand löytyy. Jopa Sailfishin uusimmassa versiossa on bluez 4.101. Versio 4.x ei kuitenkaan ole tae toimivuudesta ja ainakaan minä en saanut bluetooth-lähiverkkoa toimimaan Fedora 19:n ja Jollan välillä.

Toimiva ratkaisu on käyttää Wi-Fiä, joka on tarkoitettukin langattomaksi lähiverkoksi. Jollalle on jo alkuvuodesta lähtien ollut saatavana sen omasta kaupasta verkkojako-ohjelma, jolla mobiilidatayhteys voidaan jakaa sekä bluetoothin että langattoman lähiverkon avulla.  Kuten sanottu, unohda bluetooth.

Tetheringille pitää kertoa asetusten kautta uuden langattoman verkon nimi ja salasana, ottaa Wi-Fi-jako käyttöön ja asiakaskoneessa tietysti ottaa uusi langaton verkko käyttöön. Ihan vakiokauraa, johon ohjeita löytyy vaikka mistä.

Androidille vastaavia ohjelmia näyttää löytyvän vaikka kuinka paljon. Hakusanoilla "wifi tethering android" löytyy esim. kuutta eri ohjelmaa vertaileva artikkeli Android tethering apps: 6 excellent options. Muillekin ohjelmia löytynee. 

Lisäys 12.6.

Puhelimen nettiliittymää voi tietysti jakaa mille tahansa laitteelle, joka osaa hyödyntää langatonta verkkoa, kuten toiset puhelimet ja tabletit. Varsinkin tabletin hintaa laskee ostettaessa se, että siinä ei tarvitse olla mobiilidatan tukea. 

Nuorison keskuudessa toisille puhelimille jakaminen on ilmeisesti hyvinkin yleistä. Matkapuhelinoperaattorit eivät tästä tietysti ole iloissaan ja kuten edellä linkatussa jutussa Android tethering apps.. mainitaan, on joissakin liittymäkytkykaupatuissa puhelimissa jako estetty tai tehty hankalaksi.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu