Red Hat Forum 2014 Helsingissä

Tämän vuoden Red Hat Forum oli 11. 6. Finlandia-talossa. Paikalla oli noin pari sataa osallistujaa ja erästä esiintyjää haastateltiin IT-viikkoon, Näin Linuxilla tehdään rahaa.

Minun mielestäni mielenkiintoisin esiintyjä ei kuitenkaan ollut listalla (Agenda Red Hat Forum Helsinki 2014). Hän oli Suomen IBM:ltä ja kehui IBM:n uusia Power8-pohjaisia palvelimia, mutta kertoi myös siitä, että IBM on avannut Power8-prosessorin "piirustukset" ja sen jatkokehitystä ohjaa OpenPOWER-säätiö (openpowerfoundation.org), jonka perustajäsenenä on mm. Google. Uutinen on itse asiassa jo 10 kuukautta vanha, mutta vasta tämän vuoden keväällä on julkaistu ensimmäiset yhteistyön tuloksena syntyneet tuotteet.

Säätiö saa tuloja jäsenmaksuista, mutta myös ilmeisesti lisensointimaksuista, joten aivan ilmaista Power-prosessorin teknologian käyttö ei ole. Minun mielestäni tärkein kilpailija on ARM Holdings Plc, joka lisensoi prosessoriytimiään noin 10 sentin hintaan.

Ensin ajattelin päivittää kirjoitustani Linux – maailmanvalloittaja luvun "Wintel-liitto hajalla ja uppoaa – LinArm jo vallassa" osalta. Vaikka ARM on pyrkinyt konesaleihin syrjäyttääkseen Intelin, ovat uudet 64-bittiset ARM-pohjaiset sirut jääneet vähiin. Power-arkkitehtuuri on taas jo pitkään ollut 64-bittinen ja sitä käytetään jopa IBM:n mainframe-koneissa. Nyt onkin alkamassa mielenkiintoinen kilpajuoksu, kumpi ehtii ensin syömään Intelin osuuden palvelinmarkkinoilla. Kovin vähäiseksi tuo päivitys olisi kuitenkin jäänyt.

Toiseen em. jutun mahdolliseen päivitykseen antoi aihetta Nokian esitys siitä, miten puhelinverkkojen operointiin tarkoitettua pilveä rakennetaan. Martti Ylikosken sijalla ollut esiintyjä sanoi kuin sivulauseessa, että noin vuonna 2005 kävi selväksi, että prosessorien nopeus ei enää kasva samaan tapaan kuin aikaisemmin vain kellotaajuutta nostamalla. Nokia, tai siis entinen Nokia Siemens Networks valitsi siis klusteroinnin ja sitä kautta lopulta pilvimallin.

Saman vuoden merkittävyyden olen minäkin jälkikäteen huomannut toisella rintamalla. Kun aloitin kirjoittamaan kiintolevyistä vuonna 1994 MikroPC-lehteen, huomasin pian, että kiintolevyjen koko tuplaantuu vuosittain, mutta hinta pysyy samana. Tämä piti paikkansa noin vuosikymmenen eli megoista siirryttiin gigoihin. Nyt kun on vierähtänyt jo toinenkin vuosikymmen, pitäisi tallennustilaltaan edullisimman kiintolevyn koko olla 120 teraa ja suurimman 240 teratavua. Kosken laki kiintolevyjen koon kasvamisesta meni rikki, mutta niin on mennyt myös Mooren laki.

Yksi prosessori tai yksi tietokone ei enää palvelinpuolella yksinkertaisesti riitä eikä ole riittänyt pitkään aikaan. Konesalejakin pitäisi mieluummin olla vähintään kaksi. Tavallaan Sunin slogan the network is the computer on muuttunut vallitsevaksi todellisuudeksi, jota kukaan ei enää kyseenalaista.

Accenturen Tomas Nyströmin esitys Digital Architectures oli mainio ja erityisesti siitä jäi mieleen se, että pilvimallilla toteutettu palvelu voi olla täysin luotettava. Siis se voi olla 100 % ajasta käytettävissä. Nokian pilvessä tavoite on 99,999 %, joka vastaa 5 minuutin käyttökatkoa vuodessa. Vikasietoisuus, HA on ollut tietysti alalla jo pitkään tavoitteena, mutta on hätkähdyttävää, kun joku väittää, että 100 % on mahdollista. No, kahdentamalla ja klusteroimalla siihen on ennenkin pyritty, ei yhtään SPOF:ää (Single Point Of Failure) kaaviossa.

Palataan kuitenkin ensimmäiseen puhujaan. Alessandro Perilli korosti sitä, että menestyäkseen yritysten on kehitettävä uutta ja se kehitys tapahtuu yhä enenevässä määrin digitaalisesti ja pilvessä. Linux ei enää korvaa vanhoja järjestelmiä vaan sen varaan rakennetaan uusia menestystarinoita, kuten Google, Facebook ja Twitter. Kaupallisista Linuxeista Red Hatilla on yli 60 % osuus ja 10.6.2014 julkaistun RHEL 7:n kylkiäisenä olevat pilvipalveluihin liittyvät tuotteet luultavasti vain lisäävät sitä.

Ikean Magnus Glantzin esityksen teki hauskaksi kuvat Ikean pehmoleluista, mutta muuten esitys olisi ollut tylsä kertomus siitä, miten muutama ihminen voi hoitaa 2500 Linux-palvelimen päivitykset Red Hat Satellitella. Eräs osallistuja tiesi kertoa, että Satellite ei enää perustukaan Spacewalkiin vaan mm. Puppetiin ja Foremaniin. Laajempi esitys Red Hat Satellite 6:sta löytyy täältä.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu