Kori täyteen yhdellä silmäyksellä ja vaarallisia metsäteitä

Kori täyteen yhdellä silmäyksellä

Päivän ensimmäinen sienestysreissu loppui lyhyeen korien vähäisyyden takia. Alueelle jäi monta hyvää kohtaa tutkimatta.  Oli minulla autossa lisää koreja, mutta olin jättänyt auton noin kilometrin päähän parhaimmasta paikasta. Parhain siis aikaisempien vuosien perusteella, sillä paikka  on minulle hyvin tuttu. Kävelin parhaimmalta paikalta noin 200 m ja hieman eri reittiä takaisin. Se oli sitten siinä, korit täynnä. Olisi sieltä varmaan saanut vaikka 10 korillista.

 

Vaarallisia metsäteitä

Päivän toinen sienestysreissu oli hyvin pikainen. Aikaa kului noin 40 min., josta 2 * 15 min matkoihin ja 5 min. kummankin korin täyttöön. Sienten  etsimiseen ei kulunut varsinaisesti lainkaan aikaa, tein sen jo ajaessa. Vauhti sentään oli aika hidas, joten kovin suurta vaaraa  ei ollut.

Sellaisen uuden jutun huomasin, että keruuta  nopeuttaa se, että katkaisee jalan eikä putsaa sitä. 

 

Ari Alsion blogissa asetin tämän viikon  herkkutatin keruutavoitteeksi 300 l ja ylärajaksi 500 l.  Nyt on koossa noin 100 l eli hyvin ollaan tavoitteessa. Seuraavaksi pitää kohottaa säilöntä eli kuivauskapasiteettia. Sienten keruu ei ole missään nimessä pullonkaula, jatkokäsittely ja kuivauskapasiteetti ovat.

Päivitys 8.9.

Viikon 36, 1. – 7. 9., herkkutattien keruumääräksi tuli noin 380 litraa. Loppuviikolla suurin osa löytyneistä oli yli-ikäisiä ja jos alkuviikolla olisi ollut enemmän säilöntä- ja käsittelykapasiteettia, olisi herkkutatteja pystynyt keräämään helposti yli tuhat litraa tai enemmänkin. Esimerkiksi tiistaina, jolloin keräsimme kaverin kanssa yhteensä 150 litraa parissa tunnissa, olisin yksin kerännyt saman määrän noin kolmessa tunnissa ja samaa tahtia jatkaen 400 litraa 8 tunnissa. Kyllä siihen 500 litraan säilöttyä olisi päässyt, mutta kun ei ollut niin paljon intoa ja viitseliäisyyttä ja on sitä muutakin elämää kuin herkkutatin metsästys.

Seuraava ongelma tietysti on, mitä hittoa minä teen niille säilötyille sienille? Kuivattu herkkutatti säilyy periaatteessa vaikka kuinka kauan ja jauhettuna vie mitättömän vähän tilaa. Ongelman voi siis siirtää aika hyvin tulevaisuuteen. Veikkaan, että vanhojen varastojen ja tämän vuoden säilötty saalis ylittää jo tuoreina sieninä 1000 litran rajan. Ongelma alkaa siis kasaantua ja suppilovahveroa ei omaan käyttöön enää muutamaan vuoteen kannata kerätä.

 

Keskeisimmät aiemmat herkkutatti- ja sienikirjoitukseni

Tatinriesa ja muut herkkutatin kasvuhäiriöt

Sienestys ja sienten säilöntä

Ari Alsion kirjoituksessa Tatit ovat saapuneet esitellään varsin näppärä ja halpa tapa rakentaa sienikuivuri. Olen itsekin aika samanlaista suunnitellut rakentavani ja hieman epäilen Arin saaneen vaikutteita omista kirjoituksistani, joissa olen suunnitelmiani kuvaillut, mutta Ari sen toteutti ja siitä kirjoitti.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu