Kana-kaalikeitto

Näin syksyisin kaali on hyvää tuoreutensa takia ja sama pätee myös juureksiin. Keittoaikakin voi olla lyhyempi. Lisäksi hinta on edullisimmillaan. Hinnasta puhuen, broilerin koipireidet ovat myös hyvin edullisia ja maun puolesta broilerin parhaimpia osia. Ainoa selvä miinus on luiden ja rustojen poiston vaiva. Itse ostin niitä tarjouksesta 1,49 €/kg ja koko noin 8 litran keittoannoksen hinnaksi tuli noin 6 €.
Ainekset, n. 6 – 9 litraa
2 pakettia broilerin koipireisiä, noin 2 kg
1 kaali, noin 1 kg
1 lanttu, noin 1 kg
3-4 sipulia, noin 0,5 kg
vettä
Mausteet
meiramia
tilliä
currya
chiliä
soijakastiketta
Kokeile lisäksi näitä
Paprikaa lisäämään väriä
Tomaattimurskaa, paketti tai kaksi
Porkkanaa, noin 0,5 kg
Selleriä
Keittiötarvikkeet
Painekattila ei ole välttämätön, mutta nopeuttaa valmistusta, vetoisuus mielellään vähintään 6 litraa. Lisäksi tarvitaan 9 – 10 litran kattila. Muut tarvikkeet löytynevät vaatimattomastikin varustellusta keittiöstä.
Valmistus
Keitä koipireisiä 60 min tavallisessa kattilassa tai 20 min painekattilassa täydellä paineella. Vettä sen verran, että koipireidet peittyvät. Koipien kiehuessa ehdit kuorimaan ja pilkkomaan kaalin, lantun ja mahdolliset muut juurekset.
Poimi keitetyt koivet yksitellen lautaselle, revi lihat irti haarukoilla ja siirrä ne isoon kattilaan, luut ja rustot roskiin. Vaihtoehtoisesti voit siirtää kaikki koivet isoon kattilaan, jotta saat kaalin ja juurekset heti kiehumaan. Yleensä koivessa on myös pieni pala broilerin maksaa, joka on herkullista, mutta ei oikein sovi tähän keittoon. Sen voi vaikka syödä peratessa.
Pitkän keittoajan ansiosta liemeen irtoaa voimakas ja hyvä kanan maku. Luiden ja rustojen poistokin helpottuu. Se kannattaa tehdä heti keittämisen jälkeen, koska jäähtymisen takia lihat eivät irtoa yhtä helposti. Koipireisistä saa myös maukkaan kanaviillokin aloittaen valmistuksen samaan tapaan.
Lisää pilkottu kaali ja juurekset kanaliemeen sekä lisää vettä niin, että ne peittyvät. Niiden kiehuessa pilko sipulit ja mahdolliset paprikat. Lisää ne ja muut jäljelle jääneet ainekset isoon kattilaan. Kaalin ja juuresten keittoaika kuten edellä.
Siirrä keitetty kaali ja juurekset liemineen isoon kattilaan ja aloita maustaminen keittämisen ohessa. Jos haluat lisää lientä, lisää vettä tässä vaiheessa. Soijakastike korvaa minun ruuanlaitossani suolan, mutta tilli korostaa suolaisuuden tunnetta, joten niillä kannattaa aloittaa. Meirami peittää kaalin huonon sivumaun, mutta ei maistu itse voimakkaalta. Sopiva määrä on noin 1 – 2 g. Kun olet saanut suolaisuuden ja kaalin sivumaun eston sopivalle tasolle, lisää currya reilusti. Sopiva aloitus on pari runsasta ruokalusikallista. Currya on melko vaikea laittaa liikaa ja tähän keittoon sopii runsas curry. Lisää lopuksi chiliä maun mukaan, mutta oma suositukseni tälle ruualle on mieto tulisuus.
Isossa kattilassa keittoajaksi riittää hyvin noin 30 min, mutta voit lyhentää sitä niin, että kaalin ja juuresten kiehuessa keität myös isossa kattilassa olevia aineksia ja lisättyä vettä, kun olet saanut kaikki lihat irrotettua koivista.
Omakehua
Kevättalvella kokeilin useita Marc Aulénin Sopat!-kirjan reseptejä ja eräs sen parhaimpia reseptejä oli Sikamakeekaali. Siitä taisi jäädä päälle vielä paremman kaalikeiton reseptin tapailu. Olenkin tehnyt jo muutamia kokeiluja. Tärkeimpiä havaintoja on ollut meiramin käyttö neutraloimaan kaalin, ainakin minun mielestäni, epämiellyttävä sivumaku. Ehkä Aulénin käyttämän omenamehun ja punakaalin tarkoitus oli sama. Punakaalia ei kuitenkaan löydä yhtä helposti kuin tavallista valkokaalia. Lisäksi en pitänyt Aulénin keiton makeudesta. Keittolihana paras tuntuu olevan yleensäkin luinen liha. Siitä tulee maukkaampaa. Lisäksi varsinaisen lihan hinta jää alhaisemmaksi vaikka luut lasketaan lopputuotteessa hävikiksi.
Aulénin reseptien suurin heikkous on mielestäni liiallinen monimutkaisuus, liian useat ja erikoiset ainesosat. Niitä ei helpolla löydy keittiöstä eikä välttämättä edes jokaisesta ruokakaupastakaan. Tässä esittelemäni resepti ei kärsi näistä vaivoista, mutta on silti melko erikoinen ja yllättävä. Ja sitä paitsi hiton hyvää.
Nyt taisi mennä painekattila ostolistalle. Penskana kotona sellainen oli käytössä ja olenkin pitkään harkinnut sellaisen hankkimista, mutta se on siirtynyt ja siirtynyt.
Noita samanhintaisia koipireisiä ostin itsekin männäviikolla ja liotin niistä mausteliemen pois yön ylitse jääkaapissa ja svaustin sitten seuraavana päivänä. Olivat oikein hyviä ja luut irtosivat myös helposti..
Ihmettelen, miksi mausteliemi tuotteet ovat halvempia, kuin naturellit, vaikka niihin käytetään mausteita ja niihin toisiin ei tietysti mitään. Kaupasta josta nuo 1,45 euroa maksaneet koivet ostin oli vieressä naturellit koivet 3,49, joten mistä ero?
Tuota kaalihommaa pitää myös kokeilla sillä eilen ilmestyi iso kaalinpää jääkaappiin.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävän hyvin niitä löytyy nykyään netistä, googlaa ”painekattila hinta” tai ”pressure cooker price”. Hintaerot ovat melkoisia. Alibabaan ei kuitenkaan kannata eksyä, jos ei halua koko tuotantoerää.
Aikoinaan painekeitin usein kieliä, porsaan ja naudan. Kylmänä aika hyvää leivän päällä. Naudan kieli olisi varmaan parempaa, jos sitä marinoisi ensin ainakin yön yli. Keitettäessä suola ja mausteet eivät ehdi levitä tasaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kieli onkin hyvä eväs, jos se on kypsäksi muhitettua.
Ilmoita asiaton viesti
Kielestä voi kyllä tehdä vaikka vierasruokaa, ainakin jos varmistaa että vieraat syö kieltä. Jos haluat niin laitan reseptin, ja taidanpa laittaa vaikka et haluaisikaan:
1+ kilon painoinen naudan (saa olla häränkin) tai hirven kieli keitetään melkein kypsäksi, keitinliemeen suolaa, jokunen valkopippuri, laakerinlehti, porkkana ja sipuli.
Puolta tuntia vaille kypsä kieli kaltataan kuumana ja nahka annetaan vieressä kieli pitkänä odottaville rekuille.
Keittämisen aikaan ajoitetaan soosinteko, ainekset:
Silputtua persiljaa ja porkkana ruskistetaan miedosti padassa, lisätään jonniin verran savustetun kinkun paloja, saapi olla rasvaista.
Lisätään vähän kielen keitinlientä, purkki kuorittuja tomaatteja ynnä desi punaviiniä (voi korvata parilla ruokalusikallisella madeiraa jos ei satu olemaan valkoistakaan viiniä:), lisätään ainakin timjamia, pippuria ja suolakin tarkistetaan, laakerinlehtikin saa olla. Lisätään vielä se kaltattu kieli porisemaan puoleksi tunniksi hiljalleen kypsäksi.
Sitten vaan kieli viipaloidaan ja asetellaan riittävän syvälle mielellään kuumaa kestävälle vadille, jotta sen soosinkin voi kaataa päälle. – Soosin kuuluu olla sakeanpuoleista, jotta jos tuli tehtyä liian löysää niin eikun keittämään ilman kantta liika neste pois.
Riisiä tai pastaa kannattaa keittää vasta loppuvaiheessa.
– Toivottavasti meille tulee hirven kieli tai pari, kieli nääs tulee kaatajalle, mutta saa niitä kaupastakin ellei.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Eipä kestä, varsinkaan kun mieleen juolahti että jossain on vanha erinomainen kateenkorvaresepti, täytyy kaivella josko löytäisin ja tilata kateenkorvaa kauppahallista.
Kodin peruja teen säännöllisen epäsäännöllisesti ruokaa edullisista sisäelimistä, ans kattoo paljonko kateenkorva nykyään maksaa, en ole laittanut moneen monituiseen vuoteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostava resepti. Minä käytän yleensä possunkieliä koska ne kypsyvät nopeammin. Välillä tarjoan niitä piparjuurikastikkeessa.
Ilmoita asiaton viesti
Meidänkin äiti käytti painekattilaa ja osti aikanaan minullekin, merkkiä siinä ei lue. On kuitenkin niitä vanhan mallisia, jotka täytyy ensin jäähdyttää ennen kuin avaa kannen ettei kuuma höyry ja/tai nesteet lennä silmille. Uusissa taitaa olla jonkinlaiset kannen turvalukkosysteemit tms.?
Osta ihmeessä, painekattila säästää aikaa ja sähköä. Omani otan seuraavan kerran käyttöön jos keittoon tulee jahdista vanhan hirveen lihaa (vasasta ei tosin niin maukasta keittoa tulekaan), ellen keitä sitä ennen vaikka punajuuria rosolliin – sitä voi syödä muulloinkin kuin jouluna:)
Marttojen sivuilla näkyy olevan niistä keskustelua:
http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2009-03-11-…
Ilmoita asiaton viesti
Tuo jäähdytys on helppoa ja nopeaa. Kattila tiskialtaaseen ja hanasta kylmää vettä päälle. Jäähtyy maksimista normaalipaineeseen alle minuutissa. Minun kattilan kantta ei saa auki ennen paineen laskua.
Ilmoita asiaton viesti
No tuollaista jäähdytystä tarkoitin. Ja voi olla ettei omankaan painekattilani kantta saisi auki ennen kuin on riittävästi jäähtynyt, en näet ole sattuneesta syystä kokeillut ja käyttöohje on ties missä. Äidin vanhan painekattilan kannen sen sijaan olisi saanut, muistan että aina varoitteli ettet saa avata kantta.
Ilmoita asiaton viesti
Niissä aikaisemmissa kaalikeittokokeiluissa oli myös punajuurta, mutta en siitä niin kovin paljon pidä. Lanttu on enemmän minun makuuni, isompana nopeampi kuoria ja pilkkoa eikä sormet saa kestovärjäystä. Porkkanat ja selleri eivät tällä kertaa vain mahtuneet, kun kaali ja lanttu sattuivat olemaan niin isoja. Muuten ne ovat olleet mukana aina kokeiluissa.
Perunaa ei ole vielä mainittu ja tässä vaiheessa on hyvä kertoa syy. Se on aika mauton ja sopiva kypsennysaika on lyhyempi. Muiden juuresten ollessa sopivan pehmeitä, on peruna jo soseutunut. Jos käyttää tavallista kattilaa ja pitää perunasta, sen voi lisätä viimeisenä, mutta painekattilaa käytettäessä se kannattaa jättää pois.
#8
Minulla on ollut parikin painekattilaa ennen nykyistä. En muista tarkkaan historiaa, mutta ainakin toinen niistä jäi pois käytöstä, kun uusi kannentiiviste olisi maksanut lähes yhtä paljon kuin uusi kattila.
Nykyisen ohjeita en juuri viitsinyt vilkaista. Riittää, kun tietää, että täydellä paineella keittoteho on kolminkertainen, yli max.paineella kattila höyryää, kannen lukitus pitää olla päällä, jotta painetta kehittyy ja lukituksen voi avata vasta normaalipaineessa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkän keittoajan vaatimia juureksia minäkin olen painekattilalla keitellyt, lanttua, talvikaalia ja -punajuuria.
Paitsi lanttulohkoja jouluksi hämäläiseen räätikkälooraan, niitä kuuluu perinteen mukaan keittää vähässä vedessä tavallisessa kattilassa kauan ja hartaasti.
Ensimmäisen tiivisteen mentyä hamstrasin uuden ostaessani samalla lisää kun eivät silloin liikoja maksaneet ja viimeinen menossa, ans kattoo löytyykö sen jälkeen enää vai meneekö kattila uusiksi.
Ohjettakaan ei enää ole enkä enää tarvitsekaan, mutta täytyy myöntää että ensimmäisillä kerroilla kysyin mieheltä että meneekö tämän käyttö varmasti oikein, siitä äidin antiikkisesta painekattilasta kun jäi mieleen varoitukset kannen ennen aikojaan avaamisesta 🙂
Mutta kuten kirjoitit, nykyisten kansia tuskin enää saa aukikaan ennen kuin paine on laskenut.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää painekeittämisestä: Uusi tapa valmistaa hernekeittoa. Siinäkin voisi käyttää jotain luista lihaa, jonka keittäisi erikseen ja repisi lihat irti ennen isoon kattilaan lisäämistä.
Pitäisiköhän kokeilla herne-kana-curry-keittoa 😉
Lapskoussi on eräs ruoka, jonka valmistuksessa painekattila on kätevä. Lihojen keittoaika on useimmissa resepteissä vähintään 4 tuntia. Esim. http://blogit.yle.fi/puoliseitseman/lapskoussi on aika lähellä sitä versiota, jota minä olen syönyt ja ollut mukana tekemässä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika riemukas lapskoussiresepti: http://www.chefs.fi/page.php?page_id=41&subpage=true ”Resepti n. 100 hengelle”.
Ilmoita asiaton viesti
Tein pari päivää sitten saman keiton ilman lanttua, noin 2 kg kaalilla, 0,5 kg porkkanoilla, 200 g sellerillä ja hieman parempi siitä tuli. Koivet toisen kaupparyhmän normaalihintaan 1,95 €/kg. Broilerituotanto pitäisi olla kaikkein kustannustehokkain lihantuotannon tapa: Prisma: Mistä liha ruuaksi?, myös tänään uusintana TV1 22:45.
Ilmoita asiaton viesti