Kana-kaalikeitto

Näin syksyisin kaali on hyvää tuoreutensa takia ja sama pätee myös juureksiin. Keittoaikakin voi olla lyhyempi. Lisäksi hinta on edullisimmillaan. Hinnasta puhuen, broilerin koipireidet ovat myös hyvin edullisia ja maun puolesta broilerin parhaimpia osia. Ainoa selvä miinus on luiden ja rustojen poiston vaiva. Itse ostin niitä tarjouksesta 1,49 €/kg ja koko noin 8 litran keittoannoksen hinnaksi tuli noin 6 €.

 

Ainekset, n. 6 – 9 litraa

2 pakettia broilerin koipireisiä, noin 2 kg
1 kaali, noin 1 kg
1 lanttu, noin 1 kg
3-4 sipulia, noin 0,5 kg
vettä

 

Mausteet

meiramia
tilliä
currya
chiliä
soijakastiketta

 

Kokeile lisäksi näitä

Paprikaa lisäämään väriä
Tomaattimurskaa, paketti tai kaksi
Porkkanaa, noin 0,5 kg
Selleriä

 

Keittiötarvikkeet

Painekattila ei ole välttämätön, mutta nopeuttaa valmistusta, vetoisuus mielellään vähintään 6 litraa. Lisäksi tarvitaan 9 – 10 litran kattila. Muut tarvikkeet löytynevät vaatimattomastikin varustellusta keittiöstä.

 

Valmistus

Keitä koipireisiä 60 min tavallisessa kattilassa tai 20 min painekattilassa täydellä paineella. Vettä sen verran, että koipireidet peittyvät. Koipien kiehuessa ehdit kuorimaan ja pilkkomaan kaalin, lantun ja mahdolliset muut juurekset.

Poimi keitetyt koivet yksitellen lautaselle, revi lihat irti haarukoilla ja siirrä ne isoon kattilaan, luut ja rustot roskiin. Vaihtoehtoisesti voit siirtää kaikki koivet isoon kattilaan, jotta saat kaalin ja juurekset heti kiehumaan. Yleensä koivessa on myös pieni pala broilerin maksaa, joka on herkullista, mutta ei oikein sovi tähän keittoon. Sen voi vaikka syödä peratessa.

Pitkän keittoajan ansiosta liemeen irtoaa voimakas ja hyvä kanan maku. Luiden ja rustojen poistokin helpottuu. Se kannattaa tehdä heti keittämisen jälkeen, koska jäähtymisen takia lihat eivät irtoa yhtä helposti. Koipireisistä saa myös maukkaan kanaviillokin aloittaen valmistuksen samaan tapaan.

Lisää pilkottu kaali ja juurekset kanaliemeen sekä lisää vettä niin, että ne peittyvät. Niiden kiehuessa pilko sipulit ja mahdolliset paprikat. Lisää ne ja muut jäljelle jääneet ainekset isoon kattilaan. Kaalin ja juuresten keittoaika kuten edellä.

Siirrä keitetty kaali ja juurekset liemineen isoon kattilaan ja aloita maustaminen keittämisen ohessa. Jos haluat lisää lientä, lisää vettä tässä vaiheessa. Soijakastike korvaa minun ruuanlaitossani suolan, mutta tilli korostaa suolaisuuden tunnetta, joten niillä kannattaa aloittaa. Meirami peittää kaalin huonon sivumaun, mutta ei maistu itse voimakkaalta. Sopiva määrä on noin 1 – 2 g. Kun olet saanut suolaisuuden ja kaalin sivumaun eston sopivalle tasolle, lisää currya reilusti. Sopiva aloitus on pari runsasta ruokalusikallista. Currya on melko vaikea laittaa liikaa ja tähän keittoon sopii runsas curry. Lisää lopuksi chiliä maun mukaan, mutta oma suositukseni tälle ruualle on mieto tulisuus.

Isossa kattilassa keittoajaksi riittää hyvin noin 30 min, mutta voit lyhentää sitä niin, että kaalin ja juuresten kiehuessa keität myös isossa kattilassa olevia aineksia ja lisättyä vettä, kun olet saanut kaikki lihat irrotettua koivista.

 

Omakehua

Kevättalvella kokeilin useita Marc Aulénin Sopat!-kirjan reseptejä ja eräs sen parhaimpia reseptejä oli Sikamakeekaali. Siitä taisi jäädä päälle vielä paremman kaalikeiton reseptin tapailu. Olenkin tehnyt jo muutamia kokeiluja. Tärkeimpiä havaintoja on ollut meiramin käyttö neutraloimaan kaalin, ainakin minun mielestäni, epämiellyttävä sivumaku. Ehkä Aulénin käyttämän omenamehun ja punakaalin tarkoitus oli sama. Punakaalia ei kuitenkaan löydä yhtä helposti kuin tavallista valkokaalia. Lisäksi en pitänyt Aulénin keiton makeudesta. Keittolihana paras tuntuu olevan yleensäkin luinen liha. Siitä tulee maukkaampaa. Lisäksi varsinaisen lihan hinta jää alhaisemmaksi vaikka luut lasketaan lopputuotteessa hävikiksi.

Aulénin reseptien suurin heikkous on mielestäni liiallinen monimutkaisuus, liian useat ja erikoiset ainesosat. Niitä ei helpolla löydy keittiöstä eikä välttämättä edes jokaisesta ruokakaupastakaan. Tässä esittelemäni resepti ei kärsi näistä vaivoista, mutta on silti melko erikoinen ja yllättävä. Ja sitä paitsi hiton hyvää.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu