Ärtsoppa med kyckling

Ärtsoppa är en av det absolut billigaste matträtter som finns om man jämför kostnaden med proteininhalt. Men tyvärr har den två problem om man lagar den hemma. Den första och främsta är lagningstiden och den mindre men ändå viktig är vad slags för kött man använder som tillskott. Bägge problem kan lösas och den här skrivelse som är en kombination av en artikel och recept presenterar dem både.

Redskap
Att laga ärtsoppa enligt det här receptet kräver vissa lite ovanliga redskap. Man behöver förstås inte ha exakt samma volym i kastruller men då borde mängden av ingredienser anpassas.

  •  tryckkokare, 6 liter
  •  vanligt kastrull, 9 liter
  •  resekylare, 30 liter

Lagningstiden
Torkade ärter kräver mycket lång kocktid men det kan lösas på tre olika sätt. Det mest använda är att först blöta ärterna i vattnet över natten före kokningen. Den andra är att använda tryckkokare som förkortar kocktiden till tredjedelen jämfört med vanlig kokning. Den tredje är bräsering som kan vara avsevärt mer effektivt än blötningen särskilt om man förenar det med tryckkokningen.

Köttslag
Frågan om köttslag kan fördelas i två delar, pris och smak. Det är allmänt känt att kyckling är den mest ekonomiskt växtdjuren, grisen den näste och nötboskap den sämsta om man förenklar kraftigt. Kyckling är det då, men vilken del? Här kommer också frågan om pris och smak inneha liknande betydelse.

Man brukar rekommendera benigt kött för soppor. Jag tror att det finns mer smak i ben eller i kött intill ben. Den andra plausibla förklaringen är att benigt kött är billigare i jämförelse, men jag tror att det har blivit nästan omvänt, man betalar numera mera gärna för smak. Men om det ska vara benigt, gäller det att koka långt.

Kyckling, benigt och billigt kan endast betyda kycklinglår som kostar omkring 2 €/kg i olika butikskedjor och det lägsta normala priset jag har märkt var 1.75 och den högst 2.45. Kanske tyvärr den billigaste lagen är nästan alltid den marinerade medan naturell slagen är oftast avsevärt dyrare.

Kryddningen
Om man ändrar köttslag i ärtsoppa måste man också tänka om användningen av kryddor. Senap passar mycket väl med svinkött men med kyckling borde man använda krydda som passar med kyckling. Det är förstås curry som gäller och också rejält. Mejram behövs det lite gran att täcka bismak av ärter men curry hjälper också till, så behov av mejram borde omvärderas.

Annars är det som vanligt. Salt behöver man, men jag föredrar sojasås. Lök och vitlök som nästan alltid enligt smak. Morot passar väl i moderation i soppan men andra rotfrukt inte så väl.

Ingredienser,                                                      pris
1 kg torkade ärter                                              1,6 €

Ca. 5 liter vatten                                                –

1 förpackning kycklinglår i marinad, ca. 1 kg        2 €

4 stora lök, 0,5 kg                                             0,5 €

21 g curry                                                         0,75

3 dl sojasås                                                      1,7 €

4 droppar av Blairs Sudden death chilisås            –

Totalkostnaden blir 6,55 € och valda mängder resulterar i cirka 7 liter av färdig soppa. Portionspris på 3 dl blir 28 cent.

Tillverkningsprocessen
Börja med att skölja ärtorna på kvällen, tillsätt cirka 4 liter vatten i tryckkokaren. Sätt kockplattan på full värme tills tryckkokaren når full tryck och då på värme som upprätthåller trycket. Den lämpliga tillagningstiden är 1 timme 15 minuter. Då soppan är fortfarande inte så tjock att den skulle brännas upp. Med 1 h 30 min. tillagningstiden bränns soppan upp lätt men det beror på det att min tryckkokare är så smal, och hög. Sätt tidning på bottnen av resekylare och flytt tryckkokaren i den och låt soppan sjuda över natten.

Nästa dag flytt soppan till den större kastrullen och koka kycklinglår 15 minuter på full tryck i tryckkokaren. Riv köttet från lår med hjälp av två gafflar och tillsätt i soppan. Tillsätt även kokvattnet av lår i soppan. Koka upp under omrörning soppan medan du tillsätter kryddor och kollar smaken.

Bakgrundsinformation
Med tryckkokning i 120 ° C temperatur droppar tillagningstiden till en tredjedel. 1 h 15 min. tryckkokning därför motsvarar 3 h 45 min. tillagningstiden under normalt tryck. Tryckkokaren fräste över en timme i resekylaren, så det svarade på mer än ett par timmar av normal koktid. Cirka 14 timmar efter överföringen av tryckkokaren var värmen fortfarande mer än 40 grad. När värmen har minskat med ca 80 ° C under hela tiden, var en genomsnittlig minskning endast något mer än 5 ° C per timme.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu