Ärtsoppa med kyckling

Ärtsoppa är en av det absolut billigaste matträtter som finns om man jämför kostnaden med proteininhalt. Men tyvärr har den två problem om man lagar den hemma. Den första och främsta är lagningstiden och den mindre men ändå viktig är vad slags för kött man använder som tillskott. Bägge problem kan lösas och den här skrivelse som är en kombination av en artikel och recept presenterar dem både.
Redskap
Att laga ärtsoppa enligt det här receptet kräver vissa lite ovanliga redskap. Man behöver förstås inte ha exakt samma volym i kastruller men då borde mängden av ingredienser anpassas.
- tryckkokare, 6 liter
- vanligt kastrull, 9 liter
- resekylare, 30 liter
Lagningstiden
Torkade ärter kräver mycket lång kocktid men det kan lösas på tre olika sätt. Det mest använda är att först blöta ärterna i vattnet över natten före kokningen. Den andra är att använda tryckkokare som förkortar kocktiden till tredjedelen jämfört med vanlig kokning. Den tredje är bräsering som kan vara avsevärt mer effektivt än blötningen särskilt om man förenar det med tryckkokningen.
Köttslag
Frågan om köttslag kan fördelas i två delar, pris och smak. Det är allmänt känt att kyckling är den mest ekonomiskt växtdjuren, grisen den näste och nötboskap den sämsta om man förenklar kraftigt. Kyckling är det då, men vilken del? Här kommer också frågan om pris och smak inneha liknande betydelse.
Man brukar rekommendera benigt kött för soppor. Jag tror att det finns mer smak i ben eller i kött intill ben. Den andra plausibla förklaringen är att benigt kött är billigare i jämförelse, men jag tror att det har blivit nästan omvänt, man betalar numera mera gärna för smak. Men om det ska vara benigt, gäller det att koka långt.
Kyckling, benigt och billigt kan endast betyda kycklinglår som kostar omkring 2 €/kg i olika butikskedjor och det lägsta normala priset jag har märkt var 1.75 och den högst 2.45. Kanske tyvärr den billigaste lagen är nästan alltid den marinerade medan naturell slagen är oftast avsevärt dyrare.
Kryddningen
Om man ändrar köttslag i ärtsoppa måste man också tänka om användningen av kryddor. Senap passar mycket väl med svinkött men med kyckling borde man använda krydda som passar med kyckling. Det är förstås curry som gäller och också rejält. Mejram behövs det lite gran att täcka bismak av ärter men curry hjälper också till, så behov av mejram borde omvärderas.
Annars är det som vanligt. Salt behöver man, men jag föredrar sojasås. Lök och vitlök som nästan alltid enligt smak. Morot passar väl i moderation i soppan men andra rotfrukt inte så väl.
Ingredienser, pris
1 kg torkade ärter 1,6 €
Ca. 5 liter vatten –
1 förpackning kycklinglår i marinad, ca. 1 kg 2 €
4 stora lök, 0,5 kg 0,5 €
21 g curry 0,75
3 dl sojasås 1,7 €
4 droppar av Blairs Sudden death chilisås –
Totalkostnaden blir 6,55 € och valda mängder resulterar i cirka 7 liter av färdig soppa. Portionspris på 3 dl blir 28 cent.
Tillverkningsprocessen
Börja med att skölja ärtorna på kvällen, tillsätt cirka 4 liter vatten i tryckkokaren. Sätt kockplattan på full värme tills tryckkokaren når full tryck och då på värme som upprätthåller trycket. Den lämpliga tillagningstiden är 1 timme 15 minuter. Då soppan är fortfarande inte så tjock att den skulle brännas upp. Med 1 h 30 min. tillagningstiden bränns soppan upp lätt men det beror på det att min tryckkokare är så smal, och hög. Sätt tidning på bottnen av resekylare och flytt tryckkokaren i den och låt soppan sjuda över natten.
Nästa dag flytt soppan till den större kastrullen och koka kycklinglår 15 minuter på full tryck i tryckkokaren. Riv köttet från lår med hjälp av två gafflar och tillsätt i soppan. Tillsätt även kokvattnet av lår i soppan. Koka upp under omrörning soppan medan du tillsätter kryddor och kollar smaken.
Bakgrundsinformation
Med tryckkokning i 120 ° C temperatur droppar tillagningstiden till en tredjedel. 1 h 15 min. tryckkokning därför motsvarar 3 h 45 min. tillagningstiden under normalt tryck. Tryckkokaren fräste över en timme i resekylaren, så det svarade på mer än ett par timmar av normal koktid. Cirka 14 timmar efter överföringen av tryckkokaren var värmen fortfarande mer än 40 grad. När värmen har minskat med ca 80 ° C under hela tiden, var en genomsnittlig minskning endast något mer än 5 ° C per timme.
Tämä oli kurssin Svenska intensivt genom diskussion -kurssin kotitehtävä ja itse resepti perustuu kahteen vapaavuorossa aiemmin julkaisemaani artikkeliin: http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/177539… ja http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/1…
Ilmoita asiaton viesti
Vi bestämde just skaffa andra tryckkokaren. Hyvä ohje houkuttelee toisen hankintaan. Toinen on maalla. Kun kuitenkin joka viikko nautimme hernekeittoa, itse tehtyä pitää päästä vertaamaan. Ajatus on hankki palvipotkaa lihaksi, joten se on valmis tuote, eikä vaadi erillistä keittämistä.
Hyvää ruotsia kirjoitit. Oliko kieli känyt tsekkauksen läpi vai noin valmistako heti tuli.
Ilmoita asiaton viesti
Asensin Libreofficeen ruotsin kielituen ja se sitten jo kirjoittaessa korostaa väärin kirjoitetut sanat. Hyvin opettavaista. Olen kirjoittanut ruotsia hyvin vähän viimeaikoina. -99 tekstiäni jopa julkaistiin kirjassa. Vain yhden sivun esipuhe kirjaan Linux hurdå, mutta kuitenkin.
Ruotsin oikeinkirjoitustani on lisäksi häirinnyt lukemani kirjasarja, Anders Ramsayn Från barnaår till silferhår, jossa on 8 osaa. Niistä kolme ensimmäistä löytyy ilmaisena projektien Lönnrot (suomi), Runeberg (pohjoismaiset) ja Gutenberg (koko maailman kielet) sivuilta suomeksi. Loputkin on suomennettu, mutta ensimmäinen versio oli lyhennetty. Uudempaa suomennosta ei lyhennetty, mutta sitä ei löytynyt kaikkia neljää osaa huuto.netistä. Ruotsiksi löytyi koko setti. Kieli on hyvin vanhahtavaa. Ihmettelin aika pitkään sanaa golf. No ei 1800-luvulla vielä golfattu vaan se on vanhahtava muoto sanasta golv.
Kirjoituksen suurinpiirtein loppuneljänneksen pohjana on googlen kääntäjän tuotos. Aihealue on sen verran outo minulle vierailla kielillä, että väsyin etsimään sanoja yksi kerrallaan ja kun teksti on pitkälti ruotsinnos vanhoista teksteistäni, niin tuo oli vaivatonta. Suoraan googlen käännöstä ei tietysti voi käyttää ja jotkut lauseet ovat niin väärin, että ne kannattaa poistaa ja korvata uudella, mutta on siitä apua.
-99 vedin Best Linuxin ruotsinkielisen käyttöohjekirjan ruotsinnosta. Oikolukijana oli ÅA:n opiskelija, jonka pääaineena oli ruotsi. Silloin opin, että ruotsissa pilkkusäännöt ovat varsin yksinkertaiset. Ne jätetään pois paitsi luetteloista.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä sattuu olemaan sekä ruotsiksi että suomeksi nuo Ramsayn kirjat. Molemmat kaksiosaisina. Ruotsinkieliset vain on sitdottu kauniimmin: nahkaselkäiset, kultaiset kirjaimet ja koristelut. Upeat kirjat myös sisällöltään. Kertovat paljon Anders Ramsayn ajan Suomesta ja aatelisten elämästä. Yhä samoja sukuja sillä seudulla, missä vietämme paljon aikaamme.
Kieliversiot eivät ihan yksi yhteen, sillä ruotsinkielisissä on kuvia Frenckelska trykeriet 1949 ja sitten on vielä Söderström. Mikä osuus on kummankin ei ole ihanselkeää tietoa, ehkä toinen eli Frenckelska on painotalo ja toinen kustantaja.
Suomenkielisen nimi: Muistoja lapsen ja harmaahapsen.
Voisikin kokeilla miten googel kääntäjä kääntää suomesta ruotsiksi. Ihan vain kurinpäiten.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on alkuperäisasuiset. Neljä viimeistä on ensimmäistä painosta, IV toista ja kolme ensimmäistä kolmatta painosta. Uusin niistä on painettu 1921. Ensimmäiset painokset julkaistiin 1904 – 1907. Kuvia niissä ei ole. Niissäkin paino- ja kustannustalot Frenckel ja Söderström. Hinta huuto.netissä 21 € + pk.
Ilmoita asiaton viesti
Heinälaatikko on vanha keksintö, jonka nyt on sitten styrokslaatikko syrjäyttänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Usch, det är så pass lättare att köpa en burk och värma upp innehållet i fem minuter. Emellertid smakar detsamma.
Ilmoita asiaton viesti
Sant och det finns även med kyckling som konserv men priset är ganska högt, https://ruoka.citymarket.fi/pk-seutu/tuotteet/2736… 1,99 €. Har inte smakat det men det har också curry som krydda. Jag kom på att välja curry självständigt men det är inte så märkvärdigt, curry passar på kyckling.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kyllä purkkihernekeitot ovat erehdyttävästi kotikeitoksen kaltaisia. Kun täräyttää purkin säilykeherneitä ja hiukan palvilihaa joukkoon ei eroa edes huomaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ingalunda smakar det likadant.
Det är kanske en bra ide med broilerkött i ärtsoppan. Värt att pröva.
Jag blöter ärterna minst ett dygn.
Har köpt luomu-ärter på Tammerfors torgmarknad för en euro kilo.
Jag har ingen tryckkokare och tänker inte skaffa en. Det är ganska sällan jag tillagar långkokad mat. Förra väckan lagade jag en pulled pork-stuvning av ett kilo svinnakke. Ganska billigt.
Ilmoita asiaton viesti