Kun parasta ennen onkin parasta jälkeen

Eilen oli hesarissa mielenkiintoinen juttu otsikolla Älä pelästy päiväyksiä – vanhaa ruokaa voi syödä. Lyhyt lainaus kiteyttää sanoman: "Esimerkiksi maitoa voi juoda viikon päiväyksen jälkeen ja jugurtteja, viilejä sekä piimää vielä paljon pidempään. Löysin taannoin jääkaapista vuodeksi sinne unohtuneen avaamattoman maitorahkapurkin. Kun avasin sen ja maistoin, se oli aivan käyttökelpoista. Säilykkeiden ja keksien nyrkkisääntö on, että jos ne ovat kunnossa vuoden kuluttua päiväyksestä, niitä voi käyttää yhtä hyvin viiden vuoden päästä." Kommentti on elintarvikemiehenä YK:n alaisessa FAO:ssa työskentelevän Sebastian Hielmin suusta.

Lukijoiden kommenteista aika mainio on jannemikaelin:

"Suomessa ei aikoinaan edes saanut mureaa lihaa, kun liha olisi pitänyt riiputtaa ennen käyttöä. Silloin ei ollut kylmätiloja.

Sitten matkustin Espanjaan ja ostin lihaa lihakauppiaalta. Hän otti roikkumasta naudanpuolikkaan, jonka ympärillä kuhisi kärpäsiä, ja kysyi kuinka paljon ja mitä lihanosaa. Liha oli erinomaista."

 

Juusto on kuitenkin ihan eri asia. Se vain paranee vanhetessaan. Minut herätti syksyllä uutisointi ns. putin-juustojen päiväyksistä. Iltasanomista 15.8.2014:

"Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen vahvistaa IS:lle, että Venäjän markkinoille valmistetuissa Oltermanni-juustoissa on puoli vuotta pidempi parasta ennen -päiväys kuin suomalaisille kuluttajille valmistetuissa samoissa juustoissa.
….
– Juuston maku voimistuu kypsyessään. Koska suomalaiset ovat tottuneet miedon kermajuuston makuiseen Oltermanniin, suomalaisella leima-ajalla voimme taata, että sen ajan puitteissa maku säilyy totutun kaltaisena. Jos juustoa säilyttää pidempään, maku voimistuu, kun juusto jatkaa kypsymistään, Kontunen avaa."

Minun 6,1 kg juustovarastoni ei taida kestää puolta vuotta syömättä. Vanhempien edam-pakkausten parasta ennen päiväys on 12.4.2015 eli niitä pitäisi säilyttää vielä melkein viisi kuukautta. Kermajuusto on tuoreempaa, parasta ennen 30.4.2015, mutta kyllä se mielestäni on jo epätavallisen maukasta.

Aina juustoa ei ole kannattanut säilyttää pitkään. 80-luvulla oli joku Valiota pienempi meijeriketju, jonka juustot olivat usein homeessa kaupan hyllyssä jo ennen parasta ennen -päiväystä. Sen jälkeen vastaavaa ei ole tullut vastaan. Tapauksesta taidettiin uutisoidakin ja valvontaa kiristettiin, jos oikein muistan. Muovipakkaukset olivat silloin vielä aika uusi ilmiö. Kuivaan juuston pintaan home ei kovin helpolla iske.

 

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu