Kermainen lohikaalikeitto

Tarvitset noin 10 litran kattilan. Riippuen kaalin koosta, keittoa tulee noin 8 litraa. Arvioitu valmistusaika on noin 70 tai 90 minuuttia.
Ainekset
- Isohko (valko/kerä)kaali, 2 – 3 kg
- vettä
- ½ kg sipulia
- ½ kg porkkanaa
- 2 pakkausta paseerattua tomaattia ( yhteensä 1 kg )
- 2,5 dl soijakastiketta (japanilaistyyppistä, K-menu, Kikkoman tms.) tai 4 dl jauhelihavaihtoehdossa
- 4 rkl kuivattua tilliä
- ½ kg kirjolohifilettä ja ½ kg kuorittuja katkarapuja tai 1 kg kirjolohifilettä tai 1 kg jauhelihaa
- ½ litraa ruokakermaa
- 6 tippaa Blairin Mega death -kastiketta
Valmistusohje
Jos kirjolohi on pakastimessa, nosta se sulamaan tiskipöydälle, jos pidät lyhyen tauon, tavalliselle pöytätasolle, jos pidät pidemmän tauon. Pilko ensin puolet kaalista kattilaan ja lisää vettä niin, että palaset peittyvät ja laita kattila liedelle. Pilko ja lisää loput kaalista, sipulit ja porkkanat raastettuna. Lisää myös paseeratut tomaatit, tomaattimurskakin käy, soijakastike ja pari tippaa chilikastiketta. Tässä vaiheessa minulla oli kulunut aikaa 40 minuuttia. Nyt voit pitää tauon. Sen pituus riippuu siitä, miten ”al dente” haluat kaalin olevan sekä vuodenajasta. Varhaiskaali kypsyy paljon nopeammin. Talvella sopiva tauon pituus on noin 10 – 30 minuuttia. Sillä välin keitto saa kiehua hiljalleen kannen alla.
Tauon jälkeen on hyvä maistaa keiton lientä. Maku on lähinnä tomaattisipulikeiton ja pitäisi olla aika hyvä. Chilikastikkeen tulisuudesta on haihtunut ainakin puolet, joten liemi ei enää ole kovinkaan tulista. Keitto kelpaisi hyvin näinkin.
Lohivaihtoehto
Tällä välin kirjolohi on ehtinyt lähes sulaa, mutta on kuitenkin vielä sen verran jäinen, että sitä on helppo leikata. Pilko se noin sentti kertaa sentti paloihin, lisää keittoon ja säädä liesi täydelle teholle. Lisää myös tilli. Sekoita keittoa ja kun kirjolohen pinta alkaa näyttää kypsältä, maista jälleen lientä. Maku on muuttunut huomattavasti ja on jo herkullinen. Tee samoin katkaravuille ja maista, kun olet sekoittanut pari minuuttia.
Lisää kermaa purkki kerrallaan, sekoita ja maista lientä. Sitten seuraava purkki samalla tavalla. Jos kerma on 2 dl purkeissa, voit lisätä kolmannenkin.
Nyt voit sammuttaa lieden ja lisätä chilikastiketta tippa kerrallaan. Huomaa, että aikaisemmassa vaiheessa jo lisättiin kaksi tippaa, joten neljä tippaa pitäisi riittää. Tästä keitosta ei ole syytä tehdä erityisen tulista. Chiliin tottumattomalle sopii ehkä vain kaksi tippaa.
Maustevalikoimaan voi lisätä myös meiramin. Sopiva määrä olisi yksi tai kaksi ruokalusikallista. Se ei juuri itse maistu, mutta se peittää tehokkaasti vanhan kaalin kirpeän tai kitkerän sivumaun. Saman tekee kuitenkin myös paseerattu tomaatti, joskaan ei yhtä tehokkaasti.
Jauhelihavaihtoehto
Sillä välin, kun keitto kiehuu, ehtii sopivasti paistaa ja ruskistaa jauhelihan. Mausta se soijakastikkeella, jota tässä vaihtoehdossa kuluu yhteensä noin 4 dl eli jauhelihan maustamiseen sitä käytetään noin 2 dl. Jauheliha on valmis lisättäväksi keittoon, kun irtonainen neste on haihtunut. Alussa nestettä on niin paljon, että sekoittamiseen ei ole tarvetta. Voit sillä aikana esimerkiksi pilkkoa pienimpiä sipuleita, jotka ovat aikaa vieviä ja lisätä ne jauhelihan joukkoon. Loppuvaiheessa aika kuluu sekoittaessa, joten tässä vaihtoehdossa ei ole lainkaan odottelua. Lisää chilikastiketta vasta loppuvaiheessa, jotta tulisuus ei haihtuisi ilmaan. Mausta hieman yli, koska osa liukenee keiton liemeen.
Paistoaika minulla oli 25 minuuttia, joka on aika sopiva talvikaalille keittoajaksi. Kermaa tähän vaihtoehtoon ei ehkä kannata lisätä kuin yksi purkki, mutta chilikastiketta enemmän.
Ps. Mega death -kastikkeen valmistus tai ainakin maahantuonti on ilmeisesti lopetettu ja sen saatavuus on jo nyt huono. Sen sijaan voi käyttää ainakin Poppamiehen Ahjo Juha Juntunen edition kastiketta tai muita tulisuusasteikon 10+ kastikkeita. Ruanlaitossa miedompia ei juuri kannata käyttää. Useissa Citymarketeissa oli aikaisemmin melko hyvä valikoima, mutta chili-buumi on selvästi jo ohi.
Edit 20.1.2016: Lisätty jauhelihavaihtoehto.
Tästähän saa mainion vierasruuan helmikuun helteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tuossa ole katkaravuille vähän liian aikainen ajoitus, jos ei sitkeistä tykkää?
Ilmoita asiaton viesti
No tjoo. Ei sitä kermaa tarvitse kuitenkaan kovin pitkään kaadella ja ihmetellä. Sama juttu chilikastikkeella. Mutta oikeassa olet.
Pelkällä lohella tulee ehkä parempaa. Tein sellaista perjantaina, mutta en kirjannut määriä ja aikoja niin tarkkaan. Silloin ohjeessa voisi olla yksi file eli noin kilo. Nuo määrät eivät ole ihan samoja, kuin tänään keittämässäni. Pyöristin niitä, jotta resepti olisi mahdollisimman yksinkertainen.
Ilmoita asiaton viesti
Älä ota sitä vakavasti, kaiken kaikkiaan ohjeesi kuulostaa kokeilemisen arvoiselta 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Blairin Mega death on death-kastikkeista toiseksi vahvin, joten sen kanssa on oltava erityisen varovainen.
Kemiöstä ei nykyisin löydy ruokakaupoista mitään käyttökelpoista chilikastiketta tai jauhetta ruuanlaittoon. Ennen kuin tilasin netin kautta poppamieheltä Mega deathiä, kaadoin koko purkin paikallisesta kaupasta ostamaani chilijauhetta keittoon, mutta ei se ollut läheskään tulista. Vastasi ehkä yhtä tippaa Mega deathiä. Hemmetin kallista maustetta sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
Nuin,että..mega death..onks tää ploki nyt kirjoitettu sitte pilven reunalla,vaiko..tulisista tarvikkeista päätellen kenties hells kitchenin hellan kulmalla?..kysyn vaan 🙂 .. noin eli tää on vissiin joku tulisempi maustesekoitus..vaiko joku chili laji..kun niitäkin on aika paljon sellaisia,mistä me ei täällä pohjan perukoilla välttämättä tiedetä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti Blair on uudistamassa valikoimaansa. Poppamieheltä eli maahantuojalta tuota ei enää löydy. Verkkokauppa.comilla se on poistotuotteena: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/17250/dkvq…
”Makuna Mega Death – ÄÄRIMMÄISEN TULINEN! 550.000 Scovillen asteikolla
Ainekset: punainen habanero-chili, cayenne-chili, etikka, pippuriuute (soijaöljy), ancho-chili, chipotle-chili, melassi, guava nektari, inkivääri, apilahunajaa, gingseng, limemehutiiviste, mausteita. Varottava tuotteen joutumista silmiin ja hengityselimiin”
Vaikka aineksena mainitaan etikka, ovat Blairin death-kastikkeet kaikki hyvän makuisia. Joitain miedompia, kuten sweet death tai jalapeno deathiä voisi käyttää, kuten mehua. Toista on esimerkiksi Tabasco, joka on pahanmakuista etikkalitkua, joka ei ole kuullutkaan tulisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Siis soosi joo..tsaekkasin.
Ilmoita asiaton viesti
Jooo-o..hyvältä kuulostaa.Ihan tuollaista,en oo tehny,mutta muita vihannespohjaisia kyllä.Lohi jää meillä käyttämättä,kun porukassa on yks,jolta menee nahka nilelle,jostain lohikalojen rasvaentsyymeistä tai mistä lienee,mut tavallinen pakasteseiti tai turska passaa hyvin ja onhan sitä muitakin arvokkaampia kaloja,kuin lohi.Kokeiluun tuo menee.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraavaksi aion kokeilla lihaa kalan tilalla. Siihen ei kyllä taida kerma sopia ja valmistusohje on aika paljon monimutkaisempi. Ensin paistinpannulla pinta ruskeaksi, sitten painekattilassa höyryssä mureaksi.
Lähimarketissa oli kaali 0,45 €/kg ja niitä on minulla vielä kaksi jäljellä ja pakastimessa on lihaa..
Ilmoita asiaton viesti