Kermainen lohikaalikeitto

Tarvitset noin 10 litran kattilan. Riippuen kaalin koosta, keittoa tulee noin 8 litraa. Arvioitu valmistusaika on noin 70 tai 90 minuuttia.

 

Ainekset

  • Isohko (valko/kerä)kaali, 2 – 3 kg
  • vettä
  • ½ kg sipulia
  • ½ kg porkkanaa
  • 2 pakkausta paseerattua tomaattia ( yhteensä 1 kg )
  • 2,5 dl soijakastiketta (japanilaistyyppistä, K-menu, Kikkoman tms.) tai 4 dl jauhelihavaihtoehdossa
  • 4 rkl kuivattua tilliä
  • ½ kg kirjolohifilettä ja ½ kg kuorittuja katkarapuja tai 1 kg kirjolohifilettä tai 1 kg jauhelihaa
  • ½ litraa ruokakermaa
  • 6 tippaa Blairin Mega death -kastiketta

 

Valmistusohje

Jos kirjolohi on pakastimessa, nosta se sulamaan tiskipöydälle, jos pidät lyhyen tauon, tavalliselle pöytätasolle, jos pidät pidemmän tauon. Pilko ensin puolet kaalista kattilaan ja lisää vettä niin, että palaset peittyvät ja laita kattila liedelle. Pilko ja lisää loput kaalista, sipulit ja porkkanat raastettuna. Lisää myös paseeratut tomaatit, tomaattimurskakin käy, soijakastike ja pari tippaa chilikastiketta. Tässä vaiheessa minulla oli kulunut aikaa 40 minuuttia. Nyt voit pitää tauon. Sen pituus riippuu siitä, miten ”al dente” haluat kaalin olevan sekä vuodenajasta. Varhaiskaali kypsyy paljon nopeammin. Talvella sopiva tauon pituus on noin 10 – 30 minuuttia. Sillä välin keitto saa kiehua hiljalleen kannen alla.

Tauon jälkeen on hyvä maistaa keiton lientä. Maku on lähinnä tomaattisipulikeiton ja pitäisi olla aika hyvä. Chilikastikkeen tulisuudesta on haihtunut ainakin puolet, joten liemi ei enää ole kovinkaan tulista. Keitto kelpaisi hyvin näinkin.

Lohivaihtoehto

Tällä välin kirjolohi on ehtinyt lähes sulaa, mutta on kuitenkin vielä sen verran jäinen, että sitä on helppo leikata. Pilko se noin sentti kertaa sentti paloihin, lisää keittoon ja säädä liesi täydelle teholle. Lisää myös tilli. Sekoita keittoa ja kun kirjolohen pinta alkaa näyttää kypsältä, maista jälleen lientä. Maku on muuttunut huomattavasti ja on jo herkullinen. Tee samoin katkaravuille ja maista, kun olet sekoittanut pari minuuttia.

Lisää kermaa purkki kerrallaan, sekoita ja maista lientä. Sitten seuraava purkki samalla tavalla. Jos kerma on 2 dl purkeissa, voit lisätä kolmannenkin.

Nyt voit sammuttaa lieden ja lisätä chilikastiketta tippa kerrallaan. Huomaa, että aikaisemmassa vaiheessa jo lisättiin kaksi tippaa, joten neljä tippaa pitäisi riittää. Tästä keitosta ei ole syytä tehdä erityisen tulista. Chiliin tottumattomalle sopii ehkä vain kaksi tippaa.

Maustevalikoimaan voi lisätä myös meiramin. Sopiva määrä olisi yksi tai kaksi ruokalusikallista. Se ei juuri itse maistu, mutta se peittää tehokkaasti vanhan kaalin kirpeän tai kitkerän sivumaun. Saman tekee kuitenkin myös paseerattu tomaatti, joskaan ei yhtä tehokkaasti.

Jauhelihavaihtoehto

Sillä välin, kun keitto kiehuu, ehtii sopivasti paistaa ja ruskistaa jauhelihan. Mausta se soijakastikkeella, jota tässä vaihtoehdossa kuluu yhteensä noin 4 dl eli jauhelihan maustamiseen sitä käytetään noin 2 dl. Jauheliha on valmis lisättäväksi keittoon, kun irtonainen neste on haihtunut. Alussa nestettä on niin paljon, että sekoittamiseen ei ole tarvetta. Voit sillä aikana esimerkiksi pilkkoa pienimpiä sipuleita, jotka ovat aikaa vieviä ja lisätä ne jauhelihan joukkoon. Loppuvaiheessa aika kuluu sekoittaessa, joten tässä vaihtoehdossa ei ole lainkaan odottelua. Lisää chilikastiketta vasta loppuvaiheessa, jotta tulisuus ei haihtuisi ilmaan. Mausta hieman yli, koska osa liukenee keiton liemeen.

Paistoaika minulla oli 25 minuuttia, joka on aika sopiva talvikaalille keittoajaksi. Kermaa tähän vaihtoehtoon ei ehkä kannata lisätä kuin yksi purkki, mutta chilikastiketta enemmän.

 

Ps. Mega death -kastikkeen valmistus tai ainakin maahantuonti on ilmeisesti lopetettu ja sen saatavuus on jo nyt huono. Sen sijaan voi käyttää ainakin Poppamiehen Ahjo Juha Juntunen edition kastiketta tai muita tulisuusasteikon 10+ kastikkeita. Ruanlaitossa miedompia ei juuri kannata käyttää. Useissa Citymarketeissa oli aikaisemmin melko hyvä valikoima, mutta chili-buumi on selvästi jo ohi.

 

Edit 20.1.2016: Lisätty jauhelihavaihtoehto.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu