Tätä et ole koskaan maistanut

Olen tehnyt joitakin kokeiluja sienijauheen käytöstä leivän leivonnassa. Ensimmäiset kokeilut tein ruisleipäaineksen ja herkkutattijauheen kanssa. Viimeisimpään käytin sämpyläjauhoja ja herkkutattijauheen lisäksi hieman suppilovahverojauhetta. Se onnistui niin hyvin, että asian kehtaa jo julkistaa. Jatkan tietysti hiljakseen kokeiluja, mutta leipää ei voi syödä määrättömästi enkä vielä tässä vaiheessa halua sitä pakastaa.

Ruisleipäaineksesta tuli kyllä aivan mainiota leipää, mutta herkkutatin maku ei kunnolla päässyt ”läpi”. Kun kokonaisjauhomäärä oli aina 6 dl, oli ensimmäisellä kerralla herkkutattijauhetta vain ½ dl, toisella 1 dl ja kolmannella 2 dl eli peräti kolmannes. Viimeisin varmaankin maistui parhaalta, mutta se ensimmäinen tuli syötyä nopeimmin. On se tuore leipä niin hyvää!

Koska tässä vaiheessa tarkoitukseni on etsiä sopivaa reseptiä, hankin leipäkoneen. Huuto.netistä sellainen löytyi vain 16 € hintaan. Netistä löytyi sen (OBH Nordica 6574) käyttöohjeet ja Kuningaskuluttajassa ollut testi, jonka lähes samanlainen OBH:n malli voitti. Uutena sen hinta on satasen luokkaa, mutta ostamaani mallia ei enää ilmeisesti valmisteta. Käyttöohjeissa on useita erilaisia leipäreseptejä ja otin niistä soveltaen ainesten määrät.

Sienileipä V4 valmistusaineet

  • 4 dl vettä

  • 2 rkl öljyä

  • 1 ½ tl suolaa

  • 4 dl (4 x 74 g) sämpyläjauhoja

  • 1 dl (60 g) herkkutattijauhetta

  • ½ dl (9 g) suppilovahverojauhetta

  • 2 ½ tl kuivahiivaa

Nestettä on aika selvästi enemmän kuin käyttöohjeen resepteissä. Sienijauhe ilmeisesti imee sitä enemmän. Sienijauhetta reseptissä on vain aluksi lisätyt määrät. Kun taikina näytti liian löysältä, lisäsin sienijauheita hieman, ehkä ½ dl yhteensä, sekoituksen aikana. Ruisjauhokokeilut oletusohjelmalla, sämpyläjauholla Whole wheat.

 

Sienileipä V5 valmistusaineet

  • 4 dl vettä

  • 2 rkl öljyä

  • 1 ½ tl suolaa

  • 4 dl hiivaleipäjauhoja

  • 1 ½ dl (90 g) herkkutattijauhetta

  • 1 rkl suppilovahverojauhetta

  • 2 ½ tl kuivahiivaa

Maku vain paranee. Ohjelmana edelleen whole wheat eli hieman pidempi. Veden lisäsin ilmeisesti lämpimämpänä, jonka ansiosta leipa kohosi varsin hyvin. Suppilovahverojauhetta oli niin vähän, että se ei maistu, joten hieman enemmän voisi käyttää. Lisäsin myös hieman paahdettua sipulia, mutta niin vähän, että sitä ei huomaa.

Ulkonäkö ja varsinkin väri on aika hämmentävä. Maistuu lähinnä makealta hiivaleivältä, mutta näyttää ruisleivältä. Herkkutattijauhettakin voisi laittaa enemmän.

Edit 20.2.2016: Lisätty V5 ja siihen liittyvät kaksi kuvaa.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu