Maustettu jauhelihakastike

Tavalliseen jauhelihakastikkeeseen kyllästyy ennen pitkää ja sen takia erilaisia "mausteita" kannattaa kokeilla. Käytin mauste-sanaa, mutta en nyt tarkoittanut tavanomaisia mausteita. Aihetta selvittänee erään entisen työkaverini mieliruoka, joka oli lihaa lihakastikkeella. Oli kuulemma lainannut sanonnan Asterixista, jossa joku sankareista piti kermasta kermakastikkeella. Itse en ole yhtä vannoutunut lihansyöjä ja olenkin käyttänyt nakkien ja kebab-lastujen lisäksi mausteena maksaa ja jopa soijarouhetta. Myös herkkutattijauhe kuuluu mukaan vakiona ja se onkin aivan keskeinen maun kannalta.

Vaikka kastike onkin keskeinen, ehkä jopa keskeisin aterian ainesosa, tarvitaan muutakin, mutta ne esittelen myöhemmin. Tausta-aineistoksi kannattaa lukea Birgitta Valosen mainio Valitse ruokasi listalta myös kotona. Tarkoituksenani on esitellä miten yksin asuva tai korkeintaan kahden ihmisen pieni perhe voi vähällä vaivalla ja nopeasti tehdä hyvää kotiruokaa pakastinta ja mikroa hyödyntäen.

Kastikkeen valmistus vaatii yleensä melko pitkän ajan, joten sitä kannattaa valmistaa kerralla paljon ja pakastaa. Itse olen käyttänyt pääasiassa puolen litran rasioita, jotka riittävät noin kahteen annokseen. Yleensä olen valmistanut kastiketta korkeareunaisessa paistinpannussa, jonka vetoisuus on noin 2,7 litraa. Tällä kertaa käytin viimeistelyvaiheessa myös viiden litran kattilaa.

 

Ainekset suurinpiirtein lisäysjärjestyksessä

 • 1 kg porkkanoita hienoksi raastettuna
 • ½ kg sipulia hienoksi silputtuna
 • 800 g jauhelihaa
 • 6 dl soijakastiketta
 • 1 kg paseerattua tomaattia
 • 3 dl / 100 g soijarouhetta
 • 60 g herkkutattijauhetta
 • 6 dl ruokakermaa (7% kasvirasvasekoite)
 • ½ kg naudan maksaa
 • 300 g broilerin maksaa
 • Chilikastiketta, valkosipulijauhetta ja tilliä maun mukaan

Ruskista porkkanaraaste, jauheliha ja sipulisilppu paistinpannulla kahdessa erässä. Lisää joukkoon japanilaistyyppistä soijakastiketta välillä maistaen, kun paistos vaikuttaa liian kuivalta. Siirrä paistokset kattilaan, kun paistos on sopivan suolaista ja niin kuivaa, että se on vaarassa palaa pohjaan.

Kun toinenkin erä on paistettu, siirrä kattila paistinpannun tilalle kuumalle levylle ja lisää paseerattu tomaatti, soijarouhe, herkkutattijauhe sekä osa ruokakermasta. Pilko ensin naudan maksa pieniksi kuutioiksi (noin 5 mm olisi aika hyvä sivun pituus) ja lisää joukkoon. Tee seuraavaksi sama broilerin maksalle. Jos maksat ovat pakasteessa, ne on helpointa leikata jäisenä, mutta pehmeäksi sulaneena. Sopiva sulamisaika on noin puoli tuntia pöydällä huoneenlämmössä.

Lisää vielä mausteita maun mukaan sekä ruokakermaa sopivan juoksevuuden saavuttamiseksi. Melko jäykkä tai kuiva kastike on kätevä esimerkiksi leivän päälle levitettäessä. Naudan maksa kypsyy nopeasti ja samoin broilerin maksa. Älä siis turhan pitkään keitä ja ihmettele maustetasapainoa.

Valmista kastiketta tulee noin 4 – 3½ litraa, josta suurin osa tietysti kannattaa pakastaa. Kastiketta ei tarvitse suurustaa. Ilmeisesti porkkanan tärkkelys sekä kuivat ainesosat tekevät siitä sopivan jäykkää jopa leivän päälle.

Seuraavassa osassa salaatti ja kolmannessa kokonainen ateria.

 

Koko Raimon reseptivihko.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu