Valkosipuliperunat Raimon tapaan

Aloin jo alkusyksyllä etsimään hyvää valkosipuliperunareseptiä, mutta ei ne tietystikään kelvanneet vaan piti tehdä oma. Prosessi sitten vähän venyi monimutkaistuessaan. Keittiövälineostoksetkin liittyivät prosessiin. Ensimmäinen oli yleiskoneen osto, joka kyllä oikeastaan mahdollisti koko projektin. Sillä viipaloi perunat tosi näppärästi. Sitä helpottaa vielä se, että en tietystikään kuori perunoista sitä parasta osaa pois. Ehkä ne huuhtaista voisi, mutta kaupan perunapusseista syötän suoraan koneeseen, jos vain mahtuvat syöttöputkeen.

Toinen hankinta olikin sitten hankalampi. Ensin ostin alumiinisia kertakäyttövuokia, mutta ne tosiaan ovat aika kertakäyttöisiä ja jo yhden konepesukerran jälkeen varsin pahan näköisiä ja lisäksi itse asiassa törkeän kalliita. Kun saman astian pitäisi selvitä vielä uunista ja pakastimesta, ei materiaali- ja muotovaihtoehtoja ollut paljon. Tukevaa metallia ja ylöspäin aukeava kartio. En paljon shoppaillut, kun paikallisesta S-marketista löytyi ihan hyvä. Hiiliteräksinen tarttumattomalla pinnoitteella päällystetty 1,5 l. vetoinen vuoka, joka maksoi 4,90 €. Foodie.fi:ssä ei valitettavasti ole kuvaa tai tarkempia tuotetietoja. Niitä neljä, koska mahtuvat kerralla uuniin.

Ainekset, suoraan vuokiin ladottavat:

  • 3 kg perunoita viipaleina
  • 4 suurehkoa sipulia viipaleina

Liemi

  • 8 dl 7 % kasvisrasvavalmistetta
  • 4 dl K-menu soijakastiketta
  • 6 kananmunaa
  • 6 valkosipulia, kuorittuna 350 g tai 100 g valkosipulirouhetta.
  • chilikastiketta

Tuo liemi on muuten varsin hyvää ja tujua.

Uuni ensin 225 asteeseen vartiksi ja sitten 200:een. Kun vuoat ovat olleet uunissa tunnin, vaihda ala- ja yläritilän vuoat keskenään ja anna olla uunissa vielä vartin.

Määrät varmaan vielä hieman elävät ja taidan vähentää valkosipulin määrä. Ei viitsi kuoria. Murskaksi kyllä menevät mukavasti yleiskoneella. Perunoita voisi seuraavalla kerralla viipaloida 3,5 kg, koska suolaisuutta ja nestettä oli himpun verran liikaa.

Edit 4.2.2017: Lisäsin valkosipulirouheen vaihtoehdoksi tuoreille. Paikallisesta K-Supermarketista löytyy Golden Star -tuotemerkillä 450 g pakkauksessa kuivattua rouhetta hintaan 5,99 € eli kilohinnaksi tulee 13,31 €. Kun tuoreet maksavat reilu 7 €/kg, on kuivatun hinta ehkä jopa edullisempi ja melkoisen työläs työvaihe jää pois.

 

Koko Raimon reseptivihko.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu