Plan för att introducera Ozobot-roboten till skolelever
Ozobot bit är liten, robust, enkel och tämligen billig robot som kan läras till exempel att dansa och den har även egna “disco-ljus”. Dansstegsinstruktioner kan matas in optiskt med färgad ljus med hjälp av tablettdatorens skärm och samtidigt utnyttja tablettens högtalare för att spela musiken. Enbart papper och tusch räcker för att programmera det.
Ozobot lämpar sig bra för att presentera programmeringens historia och olika medel som har använts. Du behöver inte skriva kod för att programmera. Även en spelrulle i en speldosa kan anses vara ett program och programmering behöver inte vara digitalt, elektroniskt eller svårt.
Se hur svårt det är att lära ozobot att dansa videon, längd: 2:19.
https://.be
Om du inte kan engelska, det spelar ingen roll, titta bara.
Ozobot kan programmeras också med färgade tuschar och papperslapp (A4 passar fint).
https://
Enligt tillverkaren passar ozobot till 8+ gamla men andra rekommenderar den även för femåringar. Man behöver bara kunna rita och peka för att programmera den. Elever kan jobba upp till fyra per en ozobot men ofta den förnuftigaste begränsningen är antalet Android eller iPad tablett med minst 9-tums skärm.
I klassrummet borde man ha http://play.ozobot.com/print/guides/ozobot-ozocodes-reference.pdf i tillräcklig stor skala så att alla kan se det och som laminerad A4 för varje grupp. Det kommer att översättas till svenska snarast. Ozobot är lite krävande med tuschens bredd, det ska vara 6 mm och minst 5 mm. Mejselformade spetsen sägs vara den bästa. Färgerna ska vara ganska ljusa annars kan ozobot blanda dem med svart. Pröva själv att rita några koder innan första lektionen och kolla samtidigt att färgen inte sugs genom pappret. Före varje lektion bör ozobottar laddas upp med USB kabel. Laddningstiden är mellan 20 och 25 minuter och det räcker till 90 minuters funktionstid. När laddningen är nästan slut blinkar ozobotten röd ljus. När den har laddats upp blir ljuset konstant grönt.
Det är viktigt att man kalibrerar ozobotten när man byter yta och belysningsförhållanden påverkar också. Dataöverföringen sker ju med hjälp av ljus. Dator eller tablettskärm ska vara på full ljusstyrka. Kalibreringen är lyckligtvis enkelt, se https://www.youtube.com/watch?v=Y6QZtey0grg ,längd 0:50, och den borde vara en del av första lektionen. Det är bäst att du använder samma papper och tusch för kalibrering. Svart cirkel, tryck på knappen för 2 second så att vit ljus blinkar, ozobot på mitten och den borde rulla till utkanten och blinka grönt. Om det blinkar röd, upprepa. På skärmen är det annars samma procedur men ställ på vit yta.
Första lektionen
På sidan http://portal.ozobot.com/lessons/compilation/ozobot-basic-training finns det fem introducerande lektioner för ozobot. Dom kan användas på vilken ordning som helst men lektion 4 måste komma före 5.
Vad du ska ha
– Ozobottar, laddade
– Blanka A4, några per grupp
– Tuschar
– Printade sidor av övningar 1 – 4 från https://storage.googleapis.com/ozobot-lesson-library/basic-training-1/ozobot-basic-training-1.pdf (4 första av 5 sista sidor) för varje grupp och extra kopior av sidor 2 och 4 av dessa för i fall elever lyckas inte genast.
– Laminerade ozocodes guider för varje grupp
Estimerad längd
60 minuter.
Innehåll
Först du kan referera innehållet ovan på lämplig sätt. Använd övning 1 när du berättar om kalibrering. Sedan berätta att ozobotten följer linjer och kan läsa färger. Ljuset på det ändrar färg enligt linjen den läser. Sen introducera koder med hjälp av övning 2. Rita koder blå – svart – blå, röd – svart – röd och blå – grön – blå på vilka som helst tomma sträckor av linjen. Notera att det här koder är symmetriska och nu det spelar ingen roll vilken riktning ozobot rör sig men annars är det från vänster till höger. Du kan demonstrera det med tomma linjesträckor eller rita på blanka papper. Man kan också använda ozocodes guider.
Övning 3 fortsätter med direktionsfrågor. ”Cool moves” koder är spegelbilder av varandra.
Övning 4 är en labyrintgåta. Elever ska guida ozobotten från hem till butiken och använda ozokoder som nämns på papper men bara en gång av varje. Den sista sidan av lektionen innehåller lösningen.
Ozoblockly
Den här lektionen är för dig min käre lärare. Du behöver ozobot och helst bärbar dator. Ozoblockly är en visuell programmeringseditor som baserar sig på Googles Blockly library. Du är kanske redan bekant med blockly. Ozoblockly finns på adressen http://ozoblockly.com/editor Välj nivå 2 och klicka på ”Challenges” flik på högra sida.
Läs instruktioner för den första, ”Rectangle Walk”, och starta programmera. När du stänger ”Challenges” ser du på vänstra sidan vilka typer av kommandon du har till förfogande. När du är färdig klicka på ”Load bit” och du borde ha liknande vy som nedan.
Öppna ny din laptop så att skärmen är vågrätt eller sätt någonting under tangentbordsdelen om den inte öppnar sig tillräckligt. Ställ ozobotten till vita ”parkeringsplatsen” och kalibrera det först. Tryck på ”Load” och följ instruktioner. När du har sett din julträd kolla vad högre nivåer erbjuder. Kolla också lägsta nivån. Den har symboler i stället för text. På högre sidan den lägsta fliken innehåller språkval. Programmet har redan i18n-stöd men bara polska l10n.
Ozobot är med stegmotor driven och antagligen fyra-bits mikrokontroller styrd tvåhjulig plastkonstruktion. Dataöverföringen sker med fyra olika färgar och koden är högst fyra färger långa. Det ger möjlighet till 4^4 eller 256 olika kommandon. Men är det verkligen så? Den har två färgändrande LED-ljus men ingen möjlighet på någon sätt att spara eller markera sina rörelser. Programmeringsplatformen ger möjlighet att styra det mycket noggrant men jag tvivlar på noggrannhet av rörelser.
Färdiga lektioner innehåller mycket ambitiösa problem liksom handelsresandeproblemet, så det går att använda ozobot även med att lära ut mycket hög matematik. Geometri är förstås den första suspekt utöver programmering.
Färdiga lektioner öppnar ganska intressant vy på amerikansk pedagogik. STEM som står för Science, technology, engineering, and mathematics är inte enbart amerikansk företeelse men standardiseringen av läroresultat i Common Core State Standards Initiative är inte ens i bruk i alla delstater i USA.
PS.
Ingen sång och dans den här gången. Ozogroove funkade inte i min android-tablett. Förlåt!
PPS.
Jag tänkte att översätta Ozoblockly till svenska och den ledde till att tänkte översätta Blockly först men den har redan mycket bredd l10n-stöd, inklusive svenska och finska. Jag sökte också källkod för Ozoblockly, finns inte, kollade Blocklys licens, Apache 2.0, som är inte ”copyleft” liksom GNU. Jag hade redan när jag började med Ozobot kontaktat tillverkaren med vädjan att få handledning med lokalisering men fick ingen svar. Det fick vara nu nog.
Blockly Games är gjort på rätt sätt. Om du har locale-sättningen rätt, det är redan på svenska från början.
Nästa uppgift var att ”leka” med Cubelets tillverkad av Modular Robotics. Den firman gör saker på rätt sätt. Samma kan man inte säga om Evollve tillverkaren av Ozobots. Första saken var licensen av lektionsplaner. Creative Commons share alike. Men kanske mera om det senare.
För närvarande man har bee-botar som förskolelever programmerar här på ön. Ozobot öppnar många nya möjligheter..
Ilmoita asiaton viesti
мировое широкое разнообразие языков. Язык-то был вынужден учиться в школе.
Ilmoita asiaton viesti
Missugust keelt see mees räägib? Ma ei räägi midagi mõrtsukad keelt!
(Tallinnassa kuultua)
Ilmoita asiaton viesti
Jag tror att min nästa uppgift är att göra svenska l10n-fil för ozoblockly. Varmaan sama myös suomeksi. Jag känner systemet men det är redan ungefär 13 år sen jag senast använde Kbabel. Fiffig Linux-program som gör först automatöversättning och från engelska till svenska det troligen gör mycket bra jobb. Med finskan är det mycket sämre.
Ilmoita asiaton viesti
Det här borde har publicerats först i peda.net men det är i sina första stadier. Liksom jag som läraraspirant.
Ilmoita asiaton viesti