Makalösa kuber

Starta först Youtube videon

för att komma i rätt stämning.

Cubelets tillverkad av Modular Robotics är en serie av kubformade byggblock för robotar som kan användas som läromedel för barn i förskole- och även i daghemsålder, tillverkarens rekommendation är 4+ år. Manualen börjar så här (på engelska):

 

Varför bygga robotar?

Vår värld är en komplex system gjort av flera andra komplexa system som liknar en massa av små robotar. Men liksom dessa små robotar, varje komplex system är gjort av en massa av små enkla delar som samarbetar för att skapa någonting mycket större.

När du förstår det, du kan förstå vad som helst.

 

I bilden kan du se ungefär den första roboten eller ”tut tut bilen” barn skulle vilja bygga. Högst uppe är gul adapter till legobit, sen högtalare, ljus, snurran, batteri, bluetooth, två hjular och grön passiv kub. Bakom bilen är en Android-tablett med Cubelets-app som man kan använda för att styra ”bilens” alla kuber individuellt. Om man vill att bilen skulle vara självständig kan man ersätta bluetooth-kuben med t.ex. avstånd-sensor. Då blir bilen antingen rädd eller desto ivrigare att nå t.ex. din hand ju närmare den är.

Kuber är delad i tre grupper: känn, tänk, gör. Det finns 17 olika och jag har översatt mycket fritt deras kännetecken och namn med det avseende att ha minneslappar i klassen för läraren men kanske också för barn. Ladda ner pdf-filen, LibreOffice odt-filen.

Cubelets blir ganska dyr system. 12-delad Cubelets Twelve kostar 330 USD men för tillfället det är utsåld. I min tycke det berättar om hög kvalitet och att det är populär julklapp. Mycket kan man inte göra med kuber. Hjul-kuben rör sig bara i en riktning och om man har två hjul-kuber i motsätta riktningar, bromsar den andra så mycket att de rör sig inte stadigt eller rakt.

Men kanske den största problemen är att hur ska man vända och göra det noggrant? Det utesluter ”bankörningsproblem” som är basis av de flesta programmeringsövningar. I övrigt känns Cubelets mycket analoga. Signalstyrkan t.ex. faller om den går genom flera kuber. Det finns visuell programmeringsapplikation för Windows och Mac men inte för tablett eller Cromebook (d.v.s. Linux) men Modular Robotics lovar att de är snart kommande. I Getting Started guide påstås det att Cubelets representerar distribuerad computing men jag tycker att det är ganska egendomlig synvinkel.

Färdiga lektionsplaner öppnar igen en intressant vy på amerikansk pedagogik. Modular Robotics hänvisar till ISTE-standarder (International Society for Technology in Education). ISTE tycks vara i bruk bara i engelska-talande länder.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu