Kotipikaruokaa
Yhden ihmisen ruuaksi perunoiden normaali keittäminen ei ole oikein järkevää, koska se on niin hidasta ja toisaalta isomman määrän säilöntä on ongelmallista. Samaa voi sanoa kahdenkin ihmisen taloudessa, mutta ei enää kolmen tai useamman.
Minun nuoruudessani perunoita ei osattu viljellä, säilyttää eikä keittää. Uudet perunat olivat tietysti hyviä, mutta jo syksyllä ne alkoivat mätänemään, kasvattamaan mustaa onttoa sisustaa sekä useiden millien paksuista mustaa kuorta. Kouluissa tarjottiin kuorittuja kumiperunoita. Vasta kymmeniä vuosia myöhemmin opin, miten niitä valmistetaan. Kuoritaan illalla, veteen likoamaan yöksi ja sitten keitetään. Tulos on noin viisi milliä paksu sitkeähkö ja epämiellyttävä pintakerros. Ei niitä kumipalloinakaan oikein voinut käyttää, joten jäteastia oli sopivin loppusijoituspaikka. Syksyisin tai viimeistään alkutalvesta piti siis siirtyä pastaan tai riisiin.
Nykyisin perunat ovat ympäri vuoden kuin uudet perunat. Kuori on kokoon nähden niin ohut, että sitä olisi tyhmää kuoria pois. Varsinkin kun siihen hieman kitkerään makuun tottuu, maistuvat uudet perunat liian miedoilta. Siirrynkin nykyään ostamaan uusia perunoita vasta kun niitä saa pestyinä ja pussitettuina.
Ostin noin 20 vuotta sitten ensimmäisen mikroaaltouunini. Se toimii ihan hyvin vieläkin. Tehoa on 800 W ja taitaa olla edelleenkin vaikka jotkut ovat väittäneet, että teho laskee varsinkin, jos kuumentaa ruokaa metallifolioastioissa. Sellainen erikoisuus siinä on, että eräs painonappi on nimetty "Baked potato". Se on käytännössä täysteho ja 7 minuuttia. Huomasin pian, että se on minun annoksilleni liikaa.
Yllä kuvateksteissä on lähes koko "resepti". Noin 200 g perunaa kypsyy neljässä minuutissa mikrokuvun alla. Sen jälkeen kaadetaan tiivistynyt vesi lautaselta pois, pilkotaan perunat ja jääkaappikylmää kastiketta päälle, jonka jälkeen takaisin mikroon vielä minuutiksi. Kastike ehtii hieman jäähdyttää perunoita ja minuutin lisälämmitys on aika sopiva, jotta kastike on jossain lämpimän ja kuuman välillä.
Minä olen "hörykeittänyt" perunoita jo niin kauan, että osaan aika hyvin silmämääräisesti arvioida, miten pitkä aika on sopiva. Sisus saisi olla pilkottaessa hieman kova, se kypsyy vielä omia aikojaan ja lisälämmityksessä. Jos pinta tulee ryppyiseksi, on aika ollut selvästi liian pitkä. Lautasten suhteen minulla on tainnut olla onnea, koska mikrokupu on niiden päällä melko tiivis. Joskus kupua on hieman vaikeakin saada pois lautasen päältä. Perunoiden yhteispaino ei taida olla täysin määräävä, usea pieni taitaa kypsyä nopeammin. Kun lisäksi mikrojen teho vaihtelee, voin antaa vain suuntaviivoja.
Kannattaa aloittaa liian pitkällä ajalla. 3 min, kuvun avaus, kypsyyden tarkistus ja 1 min lisää ei ole sama kuin 4 min, lisäaikaa tarvittaisiin ehkä 2 min. Liian pitkästä ajasta on siis helpompi haarukoida sopivaan.
Tämän kirjoituksen piti olla kotipikaruoka-trilogian viimeinen, mutta kesällä ei kehdannut uusien perunoiden takia ja sitten innostuin valkosipuliperunoista. Ensimmäinen osa oli Maustettu jauhelihakastike, jota tässäkin jutussa käytettiin, toinen Kevätsalaatti, joka valitettavasti on päässyt loppumaan eikä kaali talvella oikein hyvää salaatissa ole. Valkosipuliperunat Raimon tapaan sopii hyvin trilogian vaihtoehtoiseksi lopuksi.
Pikaruokaa? Tämäkin annos 5 minuuttia uunissa ja aputoimintojen kera ehkä 6 minuuttia. Toki esivalmistelut ovat pitkiä, mutta kastiketta tein viimeeksi noin 9 litraa kerralla, joka riittää noin 36:een kerta-annokseen.
Edit 23.2.2017: Lisätty kuvia.
Koko Raimon reseptivihko.
No kukin taaplaa tyylillään. Minä en ymmärrä, mitä hidasta perunoiden tavanomaisessa keittämisessä on. Jos ruokaa laittaa, ei niitä kuitenkaan pelkältään syö, ja sen 20 minuuttia, kun ne kiehuvat, voi käyttää vaikka soosin ja salaatin tekemiseen (tai vaikka blogien lukemiseen, jos muuta tekemistä ei ole). Myöskään säilönnän ongelmallisuutta en ymmärrä. Kyllä ne säilyvät jääkaapissa pari viikkoa, ja ovat hyviä paistettuina.
Ei myöskään tulisi mieleenkään ostaa pestyjä ja pussitettuja perunoita, jos kunnollisia multaperunoitakin on saatavana.
Mutta kuten sanottu, kukin tavallaan.
Terv. vanha jäärä
Ilmoita asiaton viesti
En minä ihan yksin ole. Eniten arvostamani ruokakirjoitus täällä on Valitse ruokasi listalta myös kotona. Birgitta vaan ei ole avannut omaa systeemiään kovinkaan paljon.
Kesä on sitten asia erikseen grillauskausineen. Silloin perunoita tulee keitettyä, kun grillaus on sen verran hidasta ja uudet perunat on aika nopeita.
Talvella maistuu myös keitot, mutta ei oikein kesällä. Ihan hyväkin, että saa pakastimen sisällön kiertämään.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko kokeillut sille baked potato teholle uuniperunalajiketta, ainakin Rosamundaa on yleisesti saatavissa ja jatkojalostusvaihtoehtojakin on:
http://www.maku.fi/blogit/keittiossa-kotona-ja-puu…
Ilmoita asiaton viesti
En ole. Olen ollut sitä mieltä, että uuniperunat yleensäkin on typerä ajatus ja tuo linkittämäsi resepti on sellaisenaan jo melkein riemuidiotiaa. Valmistusaika 1:35! No, viisihenkiselle perheelle ruuanlaitto on aina aika iso projekti, joten ei tuo täysin tyhmä ole. Olen itse laittanut aikoinaan ruokaa paljonkin kuusihenkiselle perheelle ja yleensä tärkein kysymys oli, valitaanko kuuden vai kymmenen litran kattila ja valmistusaikaa sai varata lähemmäs tunnin tai ylikin.
Mutta ajatuksesi on oikeastaan aika fiksu tai ainakin mielenkiintoinen. Minulla oli alkuaan ajatuksena piirtää jonkinlainen käppyrä perunoiden painon ja mikrossa valmistusajan suhteen, mutta kun todennäköisesti muuttujia on useampiakin, en sitten lähtenyt siihen. On minulla jonkinlainen käsitys siitä, millaiseksi se käyrä olisi muodostunut, joten spekuloidaan.
Sanotaan, että peruskaava olisi minuutti lautaselle ja alkulämpöön pääsylle ja sitten 1′ 30” per 100 g ja sovellettuna omaan esimerkkiini 1′ + 2 * 1′ 30” = 4′. Uuniperunalle voidaan lisätä ainakin minuutti, jotta se on riittävän tai sopivan ylikypsä. Oletetaan, että uuniperunan paino on 200 g, jolloin ajaksi saadaan 5 minuuttia. 250 g olisi 5′ 45” ja 300 g 6′ 30”
Tuossa peruskaavassa on oletuksena, että käytetään mikrokupua, joka lyhentää valmistusaikaa. Ilman sitä en ole perunoita valmistanut mikrossa paitsi kai ihan alkuaikoina harjoitellessa, mutta siitä en enää muista muuta kuin, että olivat aina ryppyisiä pinnaltaan. Jos hyväksytään se, että uuniperunan pintaa ei ole tarkoituskaan syödä, niin kai se 7 minuuttia sitten on ihan sopiva.
Juu, olet sinä fiksu nainen. Samalla tuli lisätodistelluksi, että tuo kuvun alla ”höyryssä keittäminen” on jonkin tasoinen keksintö. En todellakaan usko tai väitä, että olisin ensimmäinen. Se vain on niin triviaali, että sitä ei kehtaa pitää ”keksintönä” ja sitten ihmiset ovat asiasta hiljaa ja loput tietämättömiä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, tosi fiksu: ostin kerran metallisia ripustimia, uuniperunat ritilästä riippuun. Mutta eihän ne niissä pysyneet, jotta eikun vanha konsti ja niiden sijaan rautanaula läpi.
https://www.youtube.com/watch?v=7NWl5ny78R4
Ilmoita asiaton viesti
Fiksuutta on rohkeus kysyä tyhmiltäkin vaikuttavia kysymyksiä. Usein niitä pohtiessa tai kokeillessa voi oppia jotain uutta.
Uuniperunoille voisi sopia se Jennin esittelemä salamitahna tai joku sen variaatio. Niitä on tullut useasti vastaan yleisötilaisuuksissa, joissa on ollut tarjolla pikkupurtavaa. Aika usein ”salamin” vaihtoehtona on ollut lohta graavattuna tai savustettuna. Pelkkä maustettu tuorejuustokin voisi olla jo ihan hyvä.
Pinellassa oli talon erikoisuutena ribbsit ja uuniperunat erilaisilla maustetuilla tuorejuustoilla tai -kermoilla vielä silloin, kun vuokralaisena oli joku hollantilainen joskus yli vuosikymmen sitten. Silloin nuo ”rimpsuluut” taisivat vielä olla säädyllisen hintaisia. Ne ovat olleet aikoinaan lähes jätettä, kun luiden välissä on hyvin vähän lihaa. Todella herkullista ja täyttävää, kun on pakko syödä hitaasti ja työläästi.
Ehkä kuitenkin grillikauden ruokaa. Lämmin kesäilta, aikaa tehdä ruokaa ja nauttia siitä sekä juomasta ja seurasta.
Täytyy painaa mieleen. Muistaakseni grillissäkin uuniperunat ovat turhan hitaita verrattuna pihveihin, ribbseihin ja vastaaviin, joten mikroa voisi kokeilla silloin.
Ilmoita asiaton viesti
Sarjastamme äiti, syödäänkö me taas jätteitä kysyivät teini-ikäiset kun väsäsin ruuan jämistä jotain, kuten uuniperunan täytettäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Pyttipannu, lapskoussi, pappilan hätävara ja mitä niitä suosittuja ”jäteruokia” nyt onkaan.
Ilmoita asiaton viesti