Ihmiskokeita tekoälytutkimuksen luonnollisen kielen oppimisen osa-alueella

Lähdin tekemään tätä pienimuotoista tutkielmaa ensinnäkin elokuvassa Arrival esitetyn hypoteesin innoittamana. Se on lyhyesti, että kieli olisi tärkein työkalu tai ase, joka älyllisellä olennolla voi olla. Ylitulkitsin sitä siten, että kieli olisi yhtä kuin äly. Cogito ergo sum, ajattelen, siis olen. Nykytieteen alkusanat, joita ei olisi voitu sanoa ilman kieltä.

Toinen innoittaja oli vanha uutinen, johon sattumalta törmäsin Puheenvuoron puolella. Jo tuolloin alkureaktioni oli, että nytkö ollaan luomassa ihan oikeaa älyä. Jo tuolloin minulle tuli mieleen Ray Kurzweil, joka on ehkä parhaiten tunnetaan tekoälyn saralla. Äskettäin sitten huomasin, että:

Ray Kurzweil:

In December 2012, Kurzweil was hired by Google in a full-time position to "work on new projects involving machine learning and language processing".[25] He was personally hired by Google co-founder Larry Page.[26] Larry Page and Kurzweil agreed on a one-sentence job description: "to bring natural language understanding to Google".[27]

Jos häneen haluaa tutustua nopeasti tarkemmin, on suomenkielinen wikipedia paras paikka.

Minun mielestäni hänen perushypoteesinsa on, että mikä tahansa ongelma voidaan ratkaista, jos se pilkotaan riittävän pieniin osiin. Ei mitään uutta auringon alla. Kuka tahansa ajatteleva olento pystyy samaan.

 

Kuvien kautta en halua kehua kielitaitoani, vaikka kyllähän se hyvältä näyttää. Varsinkin englannin kielioppi minulla näyttää olevan täydellisesti hallussa. En nimittäin vastannut viimeiseen kysymykseen, koska pikaluin sen ja siinä osui heti silmään kaksi kielioppitermiä, joita en enää muista millään kielellä enkä ole niitä ehkä koskaan täysin ymmärtänyt. Toinen niistä oli conjunctive. En huijannut googlaamalla. Nyt kun sen tein, wikipedia vihjaa, että  se esiintyy vain saksassa ja aragonian kielessä englannin lisäksi. Toisaalta suomen kielen sanavarastoni on näköjään aika vaatimaton.

Annetaan nyt joukkoälylle mahdollisuus. Kommentoikaa tähänastisia tuloksia tai löytöjä. Rinnakkaisessa keskustelussa Mitä meistä tulee? pohditaan samaa aihetta paljon laajemmin.

 

Edit: 27.3 0:16 Lisätty conjuntiven yhteyteen lauseen loppu, joka oli kadonnut tallennusongelman takia. Selaimessa oli automaattinen backup, jota en tarkistanut kunnolla.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu