Lohikaaliborssikeitto

Oikeastaan tämä on reilusti muuttunut variaatio aiemmin julkaisemastani kermaisesta lohikaalikeitosta. Muutos on hiipinyt askel kerrallaan, mutta kyseessä on jo selvästi ihan erilainen keitto.

Tarvitset noin 10 litran kattilan. Riippuen kaalin koosta, keittoa tulee noin 8 litraa. Arvioitu valmistusaika on noin 70 tai 90 minuuttia.

 

Ainekset

 • 1 kg punajuurta raastettuna
 • ½ purkkia silliä (300/125 g)
 • Isohko (valko/kerä)kaali, 2 – 3 kg
 • vettä
 • ½ kg sipulia
 • 2 pakkausta paseerattua tomaattia ( yhteensä 1 kg )
 • 2,5 dl soijakastiketta (japanilaistyyppistä, K-menu, Kikkoman tms.)
 • 4 rkl kuivattua tilliä
 • 3 rkl kuivattua valkosipulirouhetta
 • 1 kg kirjolohifilettä
 • ½ litraa ruokakermaa
 • 6 tippaa Blairin Mega death -kastiketta

 

Valmistusohje

Jos kirjolohi on pakastimessa, nosta se sulamaan tavalliselle pöytätasolle. Kuori ja raasta punajuuret ja keitä niitä ja silliä ainakin 10 minuuttia. Pilko sen jälkeen kaali  ja lisää vettä niin, että palaset peittyvät. Vuodenajasta riippuen tässäkin vaiheessa voi pitää taukoa keiton kiehuessa.  Varhaiskaali kypsyy paljon nopeammin. Talvella sopiva tauon pituus on noin 10 – 20 minuuttia. Lisää seuraavaksi pilkotut sipulit, paseeratut tomaatit, tomaattimurskakin käy, soijakastike ja pari tippaa chilikastiketta. Voit jälleen pitää taukoa. Sen pituus riippuu siitä, miten ”al dente” haluat kaalin olevan sekä vuodenajasta.  Sillä välin keitto saa kiehua hiljalleen kannen alla.

Tällä välin kirjolohi on ehtinyt lähes sulaa, mutta on kuitenkin vielä sen verran jäinen, että sitä on helppo leikata. Pilko se noin sentti kertaa sentti paloihin, lisää keittoon ja säädä liesi täydelle teholle. Lisää myös tilli ja chilikastiketta tippa kerrallaan. Huomaa, että aikaisemmassa vaiheessa jo lisättiin kaksi tippaa, joten neljä tippaa pitäisi riittää. Tästä keitosta ei ole syytä tehdä erityisen tulista. Chiliin tottumattomalle sopii ehkä vain kaksi tippaa.

Maustevalikoimaan voi lisätä myös meiramin. Sopiva määrä olisi yksi tai kaksi ruokalusikallista. Se ei juuri itse maistu, mutta se peittää tehokkaasti vanhan kaalin kirpeän tai kitkerän sivumaun. Saman tekee kuitenkin myös paseerattu tomaatti, joskaan ei yhtä tehokkaasti.

 

Kommentteja

Lähikaupassa oli joskus alkuvuodesta joulusilliä alennettuun hintaan. Parasta ennen päiväys oli 17.10.2017 eli ei seuraavaan jouluun asti. Ostin useamman purkin, mutta kun silli oli fileinä, niitä ei tullut käytettyä. Sillin liemi on tyypilliseen ruotsalaiseen tapaan melko makeaa.

Samaan aikaan toisaalla törmäsin kalakastikkeen kuvaukseen: "Kalakastike on maustekastike, joka valmistetaan hapatettujen kalojen käymisliemestä .. pääasiassa pieniä anjovissukuisia kaloja". Anjovis on täällä pohjoismaissa yleensä silakkaa ja sillikin on lähisukulainen. Valmistusprosessi on kuitenkin erilainen. Pitänee odottaa syksyä ja hapansilakoita..

 

Koko Raimon reseptivihko.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu