Hieman elokuvaamisesta

Ensin terveisiä Ekdalenista, niin näette millä tasolla olin ennen kuin keskityin asiaa tarkemmin pohtimaan ja tutkimaan.

Tarkkailkaa erityisesti virheitä. Luuleeko kuvaaja, että pelkällä halvalla tabletilla voi kuvata korkeatasoista elokuvaa? Äänitason vaihtelu on jo ratkaistu ongelma, uusi headset on jo saapunut, mutta ei ollut vielä tuota kuvattaessa.

Pilkotaanpa ongelmaa osiin. Ensin kohdistuksen tai fokusoinnin selvästi näkyvä viive. Se voisi johtua tabletin hitaasta prosessorista, mutta hieman helpotusta tuo kamera-ohjelman vaihto. Sellainen löytyy ihan ilmaiseksi Googlen Play-kaupasta. Pienen ihan vain työtuolilla istuen tehdyn kokeilun perusteella, softalla voi edelleen tehdä melkein mitä vain.

Ennen tarkempaa syventymistä vakausongelmaan, tutkin hieman, miten esikuvat ovat sen tehneet. Google vastaa kysymykseen "iphone movie" ensin "How one of the best films at Sundance was shot using an iPhone 5S". Huomaa jutun päivämäärä. Melkein kolme vuotta sitten. Muistin kyllä, että siitä oli jo useampi vuosi, kun olin aiheesta lukenut. Alla lyhyt hieman uudempi tuotos:

Aika hyvä. Lehtijutussa mainittiin steadicam. Kiinasta tilattuna sellainen maksaisi halvimmillaan vajaa 50 Euroa, mutta en sellaista onneksi? vielä tilaa. Softalla voi edelleen tehdä melkein mitä vain.

Parin välivaiheen kautta päädyn tilaamaan Kiinasta action cameran hintaan 48 €. Sillä voi kuvata 4K resoluutiolla 30 kuvaa sekunnissa ja 1080P-resoluutiolla 60 kuvaa. Mukana on tikku ja päävyö, jonka avulla sen voi kiinnittää otsalampun tapaan. Jään taas odottamaan.

Ennen sen saapumista voi vaikka katsella taas esikuvia, kuten:

Lisäys 30.11.2018

Yllä oli paras esimerkki pitkästä kamera-ajosta, jonka muistan nähneeni. Tänään sitten näin toisen Wellesin elokuvan ensimmäistä kertaa ja sen ensimmäiset 4 ½ minuuttia olivat niin järkyttävän hyviä, että lopetin katsomisen toipuakseni kokemuksesta.

Alussa ei ole lainkaan puhetta, joten kielitaidon puute ei haittaa. Julistan Wellesin kaikkien aikojen parhaaksi ohjaajaksi.

Julkaistu alunperin Turun Yliopiston avoimen yliopiston Moodlessa Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön projekti -kurssilla.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu