Verkkokurssin suunnittelu
Tuo ajatus lähti liikkeelle TED:in soittolistan How to tell a story viimeisestä puheesta, The visual magic of comics ja siinä esitetystä yhdestä periaatteesta, learn from everyone, kohdassa 5:36. Miksi oppia sarjakuvapiirtäjältä? No, lapsena minä olin ihan hulluna niihin ja useat ovat oppineet lukemaan Aku Ankasta. Fingerpori on nykyisin suosikkini ja kuulun Facebookissa Fingerporin ymmärtäjät -ryhmään.
Keneltä siis oppia verkkokurssin suunnittelua? Parhailta tietysti. Mistä ne löytyy? TED:istä tietysti. Lisää ajatuksia saat varmaan Sal Khanin TED-puheesta Let's use video to reinvent education. Khan Academy tarjoaa nykyään koko USA:n K12 eli peruskoulun ja lukion oppimäärän. Toinen hyvä on Richard Baraniukin The birth of the open-source learning revolution. Ja lisää löytyy haulla MOOC.
Tietysti jo suunnitteluvaiheessa on hyvä tutustua käytettäviin työkaluihin, niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja rajoituksiin. Minulla oli esimerkiksi ajatuksena nauhoittaa Skype-puhelu ruotsinopettajani kanssa, kun minä selostan Ekdalenin-metsätien sienipaikkoja ja hän tekee toivottavasti niitä hyviä tyhmiä kysymyksiä, joita minä en osaa enää itse kysyä, mutta se ei sitten ollut teknisesti oikein mahdollista. Ehkä ostamalla Microsoft Lumia 950 tai 950 XL -puhelin, mutta ne maksavat käytettyinäkin huuto.netistä 229 €.
Tärkeä asia jo suunnitteluvaiheessa on tutkia, mitä muut ovat tehneet samasta aiheesta. Sen perusteella sitten voi miettiä, mitä voisi tehdä paremmin tai eri tavalla. Sienestyskurssillani ei ole "kilpailijoita" ja sen sisällössäkin on paljon uusia ajatuksia, joita en ole huomannut muualla esitettävän. Täytyy siis "säveltää" itse.
Ehkä tärkein periaate uuden kehittämisessä on etsiä pahimpia ongelmia ja pyrkiä ratkaisemaan ne ensin, yksi kerrallaan. Jos aloittaa helpoista, voi kaikki työ mennä hukkaan, jos ne vaikeat tai niiden ratkaisut muuttavat koko rakenteen. Tuo Skype-puhelun nauhoitus oli tästä aika hyvä esimerkki.
Julkaistu alunperin Turun Yliopiston avoimen yliopiston Moodlessa Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön projekti -kurssilla.
TED:ssä hakusana MOOC tuottaa turhan paljon osumia. 5 sivullista ja yhteensä 50 puhetta. Itse ajattelin katsoa vain soittolistan MOOCs 101 seitsemän puhetta. En ole vielä kaikkia katsonut, mutta Daphne Kollerin What we’re learning from online education synnytti aika mieltä räjäyttävän ajatuksen. Puheen kuvauksestakin sen voi jo arvata:
Daphne Koller is enticing top universities to put their most intriguing courses online for free — not just as a service, but as a way to research how people learn. With Coursera (cofounded by Andrew Ng), each keystroke, quiz, peer-to-peer discussion and self-graded assignment builds an unprecedented pool of data on how knowledge is processed.
He keräävät big dataa. Mitä sillä sitten lopulta tehdään? Annetaan se tekoälylle. Mitä siitä saadaan?
Tuskin olen ensimmäinen, joka tuon ajatuksen on saanut. Vielä ei näyttäisi olevan mitään valmiina. Ns. digitaaliset assistentit toimivat toistaiseksi vain kahdeksalla pääkielellä, joten Suomessa niistä ei paljon tiedetä. Esimerkiksi Amazon ei edes suostu myymään Echo Dot -älykaiutinta Suomeen. Maksaisi vain 29,99 USD. Applella on Siri, Microsoftilla Cortana, Googlella Google Assistant jne.
Ilmoita asiaton viesti