Baabelin kala alkaa olla valmis

Minä tutustuin Baabelin kalaan, joka työnnetään korvaan ja ymmärrät heti mitä tahansa kieltä vuonna -84, kun BBC:n 6-osainen TV-sarja Hitchhiker’s guide to the galaxy eli Liftarens guide till galaxen näytettiin YLE:n ruotsinkielisellä kanavalla, nauhoitin sen ja katsoin monta kertaa. Kertojan ääni oli ruotsiksi ja opin kyllä sitä ruotsia todella paljon. Alla on siitä sarjasta pätkä, mutta vasta puolessa välissä alkaa varsinainen oppaan osuus. Valitettavasti Baabelin kalan toiminta on tuossa estetty ja englantia pitäisi osata.

 

 

Baabelinkala-laite julkistettiin jo keväällä 2017 joukkorahoitushankkeena ja lupasivat sen syksyksi, mutta ensimmäiset toimitettiin vasta joulukuussa ja edelleen niitä saa jonottaa. Jos et osaa hyvin englantia, katso vain alla olevaa videon alku, jotta saat käsityksen kuuloke-mikrofonin muodosta. Voit sitten palata, kun olet oppinut käyttämään ilmaista Baabelin kalaa.

 

 

Ohje on alla:

 

 

Ja sitten aito:

 

 

Huomasitteko muuten, että laitteen ääni oli synteettinen?

 

Miten Baabelin kala onnistui niin hyvin? Ensimmäisen vaiheen eli puheentunnistuksen tehtävä oli varsin helppo. Tallenne oli tehty studiossa eikä häiriöääniä ollut, Chris puhui selkeästi ja helppoa kieltä. Ehkä sekin, että puhujia oli vain yksi, auttoi. Jos olisi monta, johtaa kysymykseen, pitäisikö niiden kaikkien kuulostaa samalta vieraalla kielellä puhuttuna? Joku on ajatellut sitäkin.

 

 

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu