Prometheus ja Saatana olivat sankareita
"Kaikki tietävät, että "Kadotetun paratiisin" sankari on Saatana. Saatana uhmaa Jumalaa eikä
kumartele tätä. Hän on sankari."
Näin tulkitsee Wilko Johnson John Miltonin runoelmaa Paradise lost, Kadotettu paratiisi, Julien Templen elokuvassa The Ecstasy of Wilko Johnson, joka on katsottavissa Ylen Areenasta vielä huomisiltapäivään asti. Youtubesta on kuitenkin katsottavissa elokuvan BBC-versio, jossa on valittavissa britti-, espanja- ja venäjä-tekstitykset resoluutiolla 720p. Toivoisin todella, että Areenassakin olisi tarjolla alkukieliset tekstitykset varsinkin runouden ja käännöskelvottoman huumorin takia.
"Pidän kovasti Miltonista ja "Kadotetusta paratiisista". Olen yksi harvoista sen kokonaan lukeneista. Sen lukemiseen menee kahdeksan ja puoli tuntia lounastaukoineen.
Miks ammoin lankes ihminen ja kuinka,
kun maistamalla kielletystä puusta
hän maailmaan toi kuoleman ja vaivat
pois joutuin Eedenistä, jonka onnen suo meille Vapahtaja takaisin:
Se kerro, Taivaan Runotar!"
John Milton -sitaatit Yrjö Jylhää mukaillen, Suomennos: Jussi Pekkanen.
Melko vastaava tarina löytyy kreikkalaisesta mytologiasta, Prometheus, joka muovasi ihmisen savesta ja vaikka Zeus ei halunnut antaa ihmisille tulta, varasti Prometheus sen ja kostoksi Zeus kytki Prometheuksen kallioon, jossa kotka nokki hänen maksaansa, joka kuitenkin öisin kasvoi takaisin.
Koska kreikkalainen mytologia ei ole monoteististä, eikä Prometheus ollut yksiselitteisesti paha, on Prometheusta uskallettu käyttää herkemmin symbolina tiedon kaksiteräisestä miekasta. Olisi hieman oudoksuttavaa, jos uskonnottomien lapset lähtisivät Saatanaleirille eikä Mary Shelleyn kirjan nimi olisi voinut olla ”Frankenstein – Uusi Saatana”. Samasta syystä otsikkoni nimien järjestys.
Aivan kuten tuli, on tekoäly hyvä renki, mutta huono isäntä. Ihminen on kuitenkin käyttänyt aina apuvälineitä ja sitä on jopa (virheellisesti) pidetty tärkeimpänä erona eläimiin. Minä pidän kieltä edelleenkin ihmisen tärkeimpänä apuvälineenä, työkaluna. Siihen ikään kuin perustuu kaikki ihmisen tieto. Kun Ray Kurzweil palkattiin Googlelle joulukuussa 2012, sopi hän Larry Pagen kanssa yhdellä lauseella työnkuvansa: ”Tuoda Googlelle luonnollisen kielen ymmärtäminen”.
Siinä vaiheessa, kun tekoäly pystyy yhdistellen kaikkia aisteja emuloivia antureita ymmärtämään luonnollista kieltä, meillä on ihmisen kaltainen ja itse asiassa saman tien ihmistä selvästi pystyvämpi tekoäly. Ihmisen käyttöliittymä ympäristöön on vain niin hidas, muisti, varsinkin ns. käyttömuisti niin rajallinen, aistit puutteellisia, että tekoäly voittaa yhtä ylivoimaisesti kuin AlphaGo ihmisen go-pelissä. Täytyy tietysti muistaa, että luonnollisessa kielessä on useita osa-alueita, kuten huumorintaju. Ehdotankin siis ns. ”Kosken testiä”. Siinä vaiheessa, kun tekoäly pystyy kääntämään Fingerporeja paremmin englanniksi kuin ihminen, on tekoäly voittanut, ainakin huumorin osa-alueella.
Joka tapauksessa, Ray Kurzweil ennustaa, että tekoäly saavuttaa ihmisen tasoisen älykkyyden jo 12 vuoden kuluttua.
Kolmas kuva karusellissa selittänee, miksi Youtube-videoihin ei enää saa upottaa samoja ominaisuuksia kuin ennen.
Lisäys: En nyt viitsi lähteä selvittämään tarkemmin tuota huijaushimmeliä. Vastaan tuli myös toisennäköinen alkuruutu, jonka kautta todennäköisesti olisi kysytty luottokorttitietoja "varmistukseksi". Kuvio vaikutti samantyypiseltä kuin mitä kuvasin kirjoituksessani Samsung Galaxy S7 -huijaus. Domaineita kymmenittäin ja ne kuuluvat postilaatikkofirmoille Maltalla, Tsekissä, Briteissä (lopulta tod. näk. kanaalin saarilla) ja joku neljäskin maa taisi olla.
Se että kysytään luottokorttitietoja sen varmistamiseksi, missä maassa asuu ja Youtube-videon takia, oli kuitenkin niin läpinäkyvää, että googlasin domain-nimen kazumedia.com. Ovat näköjään harrastaneet muutakin ilkeää. Tämä huijausyritys taitaa kuitenkin tuottaa tekijöilleen enimmäkseen vain töitä. Youtuben katsomisesta luottokorttitiedot, just joo.
Lisäys loppu
Yle-dl-ohjelmalla voi ladata ohjelmia omaan käyttöön. Tekstitykset tallentuvat omiin tiedostoihinsa, suomenkieliset [ohjelman nimi, aikaleima].fin.srt ja ruotsinkieliset swe.srt-päätteellä. Ne ovat tekstitiedostoja, joissa on vuorosanan numero, aikaleima ja itse vuorosana. Sieltä on siis varsin helppo poimia lainauksia.
Yle-dl löytyy Linuxin lisäksi myös Windowsille ja Macille.
Olen useasti ihmetellyt, että suomenkielinen teksti kääntyy vaikkapa google kääntäjällä melko huonosti esimerkiksi englanniksi tai englanniksi kirjoitettu teksti ei ole kunnollista suomea, venäjästä puhumattakaan. Kirjoita viestejä venäläiselle ystävälleni englanniksi, sillä uskon, että hän saa paremman käännöksen siten.
Kauankohan menee, että ihan oikeasti ja täydellisesti käännökset onnistuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi kun kuuluu niin pieneen ja erikoiseen kieliperheeseen, on aika selvää, että ongelmat ovat suurempia. Sellainenkin varmaan vaikuttaa, että ei-natiivina kirjoitat helpommin kääntyvää tekstiä, ei murteenomaisuutta, nyky- tai yleiskieltä, ei idiomeja, jotka englannissa on ihan lepakoita kellotornissa jne.
Sellaisen huomasin jo vuosia sitten, että ruotsin ja englannin väliset käännökset oli melko hyviä ja jos jommankumman parina oli suomi, niin heitti mieluummin pois häiritsemästä. Piti tehdä kolmikielinen sivusto, niin se oli käytännössä suomi ja ne kaksi muuta.
Tekoälyn opettamiseksi on olemassa joku yhteinen avoin tietovarastoprojekti, johon käytännössä kaikki sitä kehittävät keräävät (opetus)aineistoa. Suurin yksittäinen ja vielä hyvälaatuinen resurssi, joka minulle tulee mieleen, on TED talkit. Ne ovat myös Youtubessa eli suoraan Googlen käytössä ja niissä on ne kaikki samat tekstikäännökset kuin ted.com:issa. TED talkit ovat kuitenkin julkista puhetta, kirjakieltä ja yleistajuista, josta useimmiten on pyritty karsimaan kaikki vivahteet.
Silloin kun asuin Ruotsissa huomasin, että kaikkein vaikeinta oli ymmärtää lapsia. Lasten kieltä ei käytännössä ole missään painettuna. Helpointa taas oli ymmärtää vanhoja ihmisiä. Heidän ikäpolvensa oli eniten vaikuttanut julkiseen kieleen.
Nyt kun on niitä baabelinkala-virityksiä, tekoäly saa aineistokseen enemmän yksityistä kieltä, joka on vaikeusasteeltaan taas paljon vaativampaa. Mitäs se Lina Wertmüller sanoi italiasta, että ihmisen asuin- tai syntymäseudun pystyy tunnistamaan viiden? km tarkkuudella puheesta.
Kieli tai kielet on mahdottoman monimutkainen konstruktio. Mutta, oliko se nyt niin, että kun genomiprojektista oli valmiina 1 %, niin oltiin ajallisesti jo puolessa välissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tekoälyn asiantuntijat on singulariteetistä täysin eri mieltä kuin ei-asiantiuntija Kurzweil:
http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/255…
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisin lukea James Joycen ”Odysseus eli Ulysses” vaikka koneen kääntämänä. Sitä Saarikoskea olen pyrkinyt läpi vuosikymmenet. Nyttemmin olen kuullu aikalaisilaan, että Saarikoski piruissaan kirjoitti jopa omiaan sinne väliin sekopäissään.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt se elokuva, jossa oli kuvan kolme mukainen grafiikka, on poistettu. Toinenkin vastaava löytyi, mutta eri grafiikalla. Nauhoitin senkin tapahtumat simplescreenrecorderilla aina siihen asti, kun luottokorttitietoja alettiin kyselemään ja tein siitäkin ilmoituksen ja se poistunee melko pian.
BBC-versiossa on estetty upottaminen, joten se ei näy suoraan yllä. Hieman harvinaista, mutta ei erikoista.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt se toinenkin huijausvideo on jo poistettu. Ehkä sen tekee automaatti, mutta nopeaa joka tapauksessa on. Facebook ei niitä euron kännykkämainoksia suostunut poistamaan millään, kun saavat rahaa. Youtube ei taas saa rahaa, niin miksi auttaa huijareita.
Laitan sen toisenkin grafiikan, niin sen tunnistavat, tai sen tyyppisen, voivat tehdä ilmoituksen. Se on siinä soittimen alla kolme pistettä vaaka-asennossa samassa rivissä oikealla, jossa on tykkäämiset ja jaa. Itse kirjoitin ”Has a link to a fraudulent site”.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö niillä kaikilla ole sama omistaja?
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti lopulta, mutta useiden hämäysreittien kautta. Nämä kaksi olivat ilmeisesti Maltalla ja Kreetalla olevat firmat. Sitä euronluurijuttua tutkiessani löysin noin 20 domainia ja omistajat neljässä maassa. Ei kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin. Nyt en viitsi enempää vaivautua, kun on uteliaisuus jo aiemmin tullut tyydytettyä.
Sitä paitsi tämä näyttää hyvin ammattitaidottomalta eli jäävät kiinni helposti. Sen aiemman toteutus oli niin hyvä, ettei se yksiselitteisesti ollut rikos. Tässä taas on niin tökerö toteutus, että luottokorttifirmat voivat sulkea maksuliikenteen heti, kun tulee ilmoitus ja siitä tulee huijareille ainakin lisäkuluja. Muutenkin ”liiketoimintamalli” mielestäni ihan hukassa. Ehkä joku uusi porukka, joka hakee uusia malleja ja harjoittelee.
Vanha klassikko huijareiden huijaamisesta: http://www.scamorama.com/smurf.html
Ilmoita asiaton viesti