Prometheus ja Saatana olivat sankareita

"Kaikki tietävät, että "Kadotetun paratiisin" sankari on Saatana. Saatana uhmaa Jumalaa eikä
kumartele tätä. Hän on sankari."

Näin tulkitsee Wilko Johnson John Miltonin runoelmaa Paradise lost, Kadotettu paratiisi, Julien Templen elokuvassa The Ecstasy of Wilko Johnson, joka on katsottavissa Ylen Areenasta vielä huomisiltapäivään asti. Youtubesta on kuitenkin katsottavissa elokuvan BBC-versio, jossa on valittavissa britti-, espanja- ja venäjä-tekstitykset resoluutiolla 720p. Toivoisin todella, että Areenassakin olisi tarjolla alkukieliset tekstitykset varsinkin runouden ja käännöskelvottoman huumorin takia.

"Pidän kovasti Miltonista ja "Kadotetusta paratiisista". Olen yksi harvoista sen kokonaan lukeneista. Sen lukemiseen menee kahdeksan ja puoli tuntia lounastaukoineen.

Miks ammoin lankes ihminen ja kuinka,

kun maistamalla kielletystä puusta

hän maailmaan toi kuoleman ja vaivat

pois joutuin Eedenistä, jonka onnen suo meille Vapahtaja takaisin:

Se kerro, Taivaan Runotar!"

John Milton -sitaatit Yrjö Jylhää mukaillen, Suomennos: Jussi Pekkanen.

 

Melko vastaava tarina löytyy kreikkalaisesta mytologiasta, Prometheus, joka muovasi ihmisen savesta ja vaikka Zeus ei halunnut antaa ihmisille tulta, varasti Prometheus sen ja kostoksi Zeus kytki Prometheuksen kallioon, jossa kotka nokki hänen maksaansa, joka kuitenkin öisin kasvoi takaisin.

Koska kreikkalainen mytologia ei ole monoteististä, eikä Prometheus ollut yksiselitteisesti paha, on Prometheusta uskallettu käyttää herkemmin symbolina tiedon kaksiteräisestä miekasta. Olisi hieman oudoksuttavaa, jos uskonnottomien lapset lähtisivät Saatanaleirille eikä Mary Shelleyn kirjan nimi olisi voinut olla ”Frankenstein – Uusi Saatana”. Samasta syystä otsikkoni nimien järjestys.

Aivan kuten tuli, on tekoäly hyvä renki, mutta huono isäntä. Ihminen on kuitenkin käyttänyt aina apuvälineitä ja sitä on jopa (virheellisesti) pidetty tärkeimpänä erona eläimiin. Minä pidän kieltä edelleenkin ihmisen tärkeimpänä apuvälineenä, työkaluna. Siihen ikään kuin perustuu kaikki ihmisen tieto. Kun Ray Kurzweil palkattiin Googlelle joulukuussa 2012, sopi hän Larry Pagen kanssa yhdellä lauseella työnkuvansa: ”Tuoda Googlelle luonnollisen kielen ymmärtäminen”.

Siinä vaiheessa, kun tekoäly pystyy yhdistellen kaikkia aisteja emuloivia antureita ymmärtämään luonnollista kieltä, meillä on ihmisen kaltainen ja itse asiassa saman tien ihmistä selvästi pystyvämpi tekoäly. Ihmisen käyttöliittymä ympäristöön on vain niin hidas, muisti, varsinkin ns. käyttömuisti niin rajallinen, aistit puutteellisia, että tekoäly voittaa yhtä ylivoimaisesti kuin AlphaGo ihmisen go-pelissä. Täytyy tietysti muistaa, että luonnollisessa kielessä on useita osa-alueita, kuten huumorintaju. Ehdotankin siis ns. ”Kosken testiä”. Siinä vaiheessa, kun tekoäly pystyy kääntämään Fingerporeja paremmin englanniksi kuin ihminen, on tekoäly voittanut, ainakin huumorin osa-alueella.

Joka tapauksessa, Ray Kurzweil ennustaa, että tekoäly saavuttaa ihmisen tasoisen älykkyyden jo 12 vuoden kuluttua.

 

Kolmas kuva karusellissa selittänee, miksi Youtube-videoihin ei enää saa upottaa samoja ominaisuuksia kuin ennen.

Lisäys: En nyt viitsi lähteä selvittämään tarkemmin tuota huijaushimmeliä. Vastaan tuli myös toisennäköinen alkuruutu, jonka kautta todennäköisesti olisi kysytty luottokorttitietoja "varmistukseksi". Kuvio vaikutti samantyypiseltä kuin mitä kuvasin kirjoituksessani Samsung Galaxy S7 -huijaus. Domaineita kymmenittäin ja ne kuuluvat postilaatikkofirmoille Maltalla, Tsekissä, Briteissä (lopulta tod. näk. kanaalin saarilla) ja joku neljäskin maa taisi olla.

Se että kysytään luottokorttitietoja sen varmistamiseksi, missä maassa asuu ja Youtube-videon takia, oli kuitenkin niin läpinäkyvää, että googlasin domain-nimen kazumedia.com. Ovat näköjään harrastaneet muutakin ilkeää. Tämä huijausyritys taitaa kuitenkin tuottaa tekijöilleen enimmäkseen vain töitä. Youtuben katsomisesta luottokorttitiedot, just joo.

Lisäys loppu

 

Yle-dl-ohjelmalla voi ladata ohjelmia omaan käyttöön. Tekstitykset tallentuvat omiin tiedostoihinsa, suomenkieliset [ohjelman nimi, aikaleima].fin.srt ja ruotsinkieliset swe.srt-päätteellä. Ne ovat tekstitiedostoja, joissa on vuorosanan numero, aikaleima ja itse vuorosana. Sieltä on siis varsin helppo poimia lainauksia.

Yle-dl löytyy Linuxin lisäksi myös Windowsille ja Macille.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu