256 gigaa on liikaa keskusmuistia työasemaan

HP:n Z420 -työasemassa on 8 muistikammanpaikkaa, mutta vain takaseinän ja CPU:n välissä olevat on tuuletettu. Ennen kumilenkillä kiinni olevaa kavennettua kiintolevytuuletinta mittasin korkeimmillaan 74 °C muistikamman jäähdytinlevystä infrapunalla. Jäähdytyksen kanssa saa mitattua enää 35 °C. Muistikammat 16-gigaisia Reg. ECC DDR3 eli ns. serverimuistia.

Lisäsin minä myös 120-millisen tuulettimenkin, mutta en keksinyt kätevää paikkaa vielä ja siihen liittyvää kiinnytystä sille. Nykyinen 12-ytiminen CPU nostaa välillä lämmöt niin korkeaksi, että sen tuuletin nostaa kierroksia kuuluvasti. 120-millisen tuulettimen kanssa ei sitä enää tee. Nostavat ne lisätuulettimet sähkönkulutustakin noin 10 – 15 W LedVancen WiFi-ohjattavan pistorasian mukaan. Tilanne ei siis ole ihan optimi. Yksikin lisätuuletin ja sopiva jäähdytyslevy muisteille olisi parempi, mutta vaatisi askartelua.

Samalla koneen sammuttelulla ja kyljen auki pitämisellä koneessa kävi myös 8 kpl 32-gigaisia muistikampoja eli 256 Gt. Ei siinä mitään eroa ollut 128 gigaan, joten siihen palattiin ja 256 Gt siirtyi palvelimeen mallia HP ProLiant DL380p G8, josta väistyi hyllyyn 24 pienempää muistikampaa. Nyt hyllyssä on 22 kpl 4- ja 12 kpl 8-gigaisia Reg. ECC DDR3 -muistikampoja eli yhteensä 184 gigaa, käyttämättä! 32-gigaiset ovat L- eli Load Reduced -tyyppisiä alemman 1,35 V jännitteen muisteja ja niiden kanssa tavalliset 1,5 V muistit ei sovi ja vain 8-gigaisista 4 kpl on molempiin jännitteisiin mukautuvaa SmartMemoryä, kuten HP sitä itse kutsuu.

16-gigaisetkin ovat vähän hankalia. Ovat Quad Rank -tyyppisiä, joita voi esimerkiksi DL380p:ssä asentaa vain joka toiseen paikkaan, mutta Z420:ssä vastaavaa rajoitusta ei ole. Myös 32-gigaiset ovat Quad Rank -tyyppisiä, mutta kun ne ovat myös L-tyyppisiä, ei DL380p:ssä ole rajoitusta niiden määrälle.

Kuvissa on DL380p Gen8:n iLO 4:n näkemys muisteista ja niidenkin lämpötiloista. Sen että kyseessä on HPE:n leimaamaa koneen muistivaraosalistasta löytyvää 647654-081 Assembly Part muistia näkee iLO:ssa Part Number -sarakkeesta.

Kuva jossa on 120-millinen tuuletin löytyi myöhemmin. Sille paras paikka olisi kiinni etupellissä, johon pitäisi tehdä mahdollisesti kiinnitysreiät, mutta ainakin suurentaa paljon ilmavirran aukkoa. Nykyisessä paikassa on etuna johdot, jotka pitävät tuulettimen paikoillaan yllättävän tukevasti.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu