Suljettu Suomusjärvi

Suomusjärven useimmat Helsingin ja Turun väliä autolla kulkeneet tuntevat Lahnajärvestä ja nykyään Kivihovista. Molemmat ovat melko tarkkaan matkan puolessa välissä ja sen takia suosittuja taukopaikkoja. Lahnajärven taukopaikka tosin on ollut useimmiten suljettuna ja yrittäjät ovat vaihtuneet sen jälkeen, kun moottoritien viimeinen osuus Muurlan ja Lohjan välillä valmistui vuoden 2009 alussa. Samaan aikaan Suomusjärven kunta ja yhdeksän muuta yhdistyivät Salon kaupungiksi.

Lahnajärvellä on myös huvi- ja vesipuisto Lahnis sekä Checker ry:n automuseo. Lahnis avattiin jo eilen, 3. 6. ja ravintola pyritään avaamaan tällä viikolla.

Motelli Syvälammella on hyvinkin värikäs historia. Se oli suosittu tanssiravintola 70-luvulta aina 90-luvulle asti, jolloin sen suosio alkoi hiipua. Vuonna 2002 sinne siirtyi bordellitoiminta Riihimäellä palaneesta hotelli Bonanzasta. Toimintaa häiritsi aluksi tuotevalvontakeskus, joka peruutti anniskeluluvat, mutta kahvilan tilalle keksittiin pian klubi, jossa tiettyä maksua vastaan saattoi nauttia alkoholia mielin määrin talon yökerhotiloissa. Ensimmäinen poliisin ratsia tehtiin marraskuussa 2003, mutta sekään ei lopettanut toimintaa. Vasta joulukuussa 2006 tehdyn ratsian jälkeen bordellitoiminta loppui ja päätekijä ”Eki”, Jan-Erik Strömberg sai kahden vuoden ehdottoman tuomion ja myöhemmin vielä 8 kuukautta lisää.

Vuonna 2007 kuvaan astui uusi yrittäjä, Hasan Al-Wattar, jonka Motel Center Family Dreamin kohderyhmänä piti olla lapsiperheet. Ilmeisesti toiminta ei edennyt väärin päin ja peilikuvana asennettua valotaulun nimikylttiä pidemmälle ja tammikuussa 2009 omistaja sai vuokralaisen häädettyä. Helmikuussa vuokralle tuli Punainen risti, joka piti siellä vastaanottokeskusta lokakuuhun asti. Sen jälkeen se on ollut tyhjillään ja päärakennus poltettiin heinäkuun lopulla 2014.

Automuseota ei ole koskaan avattu. Vielä 2005 talon suunnitellut ja rakentanut arkkitehti Simo Soukka suunnitteli avaavansa sen 2007, mutta hiljaista on ollut. Museossa pitäisi olla lähes 50 Trabantia ja parhaan kuvakokoelman löysin YLE:n kirppis-sarjan sivulta.

Ykköspesä oli suosittu taukopaikka ennen moottoritien valmistumista. Nyt se on nimetty uudestaan Riihipesäksi ja Ykköspesä-nimellä jatkaa moottoritien varressa Saukkolassa uusi paikka.

Teboil toimii vielä kylmäasemana.

Osuuspankin toiminta loppui Suomusjärvellä marraskuussa 2017 ja nyt tiloissa tehdään remonttia. Jo vuonna 2015 Salon seurakunta oli kiinnostunut ostamaan kiinteistön ja ilmeisesti tarkoitus nyt on, että seurakuntatalo muuttaa sinne läheisestä Salen myymälän viereisestä talosta.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu