Kännykkäkameran linssien ja filtterien kokeilua

Hain eilen postista jo toisen Apexelin linssi- ja filtterisetin. Apexel vaikuttaa alan kiinalaisista valmistajista rakentavan vahvimmin brändiä ja se yleensä tarkoittaa hyvää hinta-laatu-suhdetta.

APL-DG10 kymmenen linssin ja filtterin settin linssien halkaisija on vain 15 mm, joten kuvia joutuu rajaamaan, jos linssi ei ole juuri oikeassa paikassa. Toisaalta se maksoi vain 13,35 € postikuluineen ja mukana on jo aika turhanaikaisiakin ja tietysti ne tärkeimmät eli makro-, laajakulma-, kalansilmä- ja teleskooppilinssi. Kaleidoskooppi-, säteis-, ja muut filtterit ovat mielestäni turhia, mutta CPL- eli Circular Polarizing Filtteri on kätevä heijastumien poistamiseen. Artikkelin What is a Circular Polarizing Filter (CPL) and How to Use it Before- ja After-valokuvat ovat niin havainnollisia, ettei kielitaidon puute juuri haittaa. Toisaalta heijastumia käytetään hyvin usein tehokeinona ja jos itse kohde on heijastuman peitossa, riittää useimmiten pelkkä kuvakulman vaihto.

Ihan suositeltava setti siis, koska sillä pääsee edullisesti kokeilemaan, mitä tulee käytettyä ja mitkä ovat hyödyllisiä. Lisäksi rajaus- tai kohdistusongelma useimmiten poistuu, jos tyytyy kapeampiin valokuviin.

APL-16MMS oli siinä mielessä pettymys, että filtterit vaativat makro- ja laajakulmalinssiyhdistelmän käyttöa tai sitten omaa viritystä kännykkään kiinnittämiseen. Hintakin oli suolaisempi, 28,41 €, mutta tuntuu suurempikokoisena tukevammalta eikä kohdistusongelmaakaan ole. Filtterien linssin halkaisija on peräti 45 mm.

Kovin hyvin filtterien käyttökelpoisuus ei käy kuvissa ilmi. ND8-filtterin sanotaan mahdollistavan pidemmän valotusajan, jolloin liike "sumeutuu". Täytyy varmaan joskus tutustua niihin paremmin. Aiheesta tietysti löytyy englanniksi vaikka kuinka paljon tietoa. 5 Camera Filters That Can Enhance Your Photography näyttää hyvältä seuraavalta lukemiselta.

No, kännykkäkameroille on paljon muutakin optiikkaa, jota saa melko naurettavaan hintaan. 90-kertaisesti suurentava "mikroskooppi" LED-valolla maksoi 2,44 € ja 35 X 50 teleskooppi 11,80 € postikuluineen. Lisäksi löytyy kiinnitystarvikkeita kaukoputkiin ja mikroskooppeihin, joten vanhaa optiikkaa ei tarvitse korvata.

Lisäys:

Ajattelin keksineeni jotain käyttöä keleidoskooppilinsseille, mutta ei se tuntunut kovin psykedeeliseltä.

Ja toinen:

CPL-filtteri 10X makron ja 0,6X laajan päällä pyörii.

Ja kolmas:

Auto Dolly, kun se on melkein kissavideo. Selitys lisäykseen kommentissa 2.

Ja vielä illalla:

Sen kunniaksi, kun 35 X 50 teleskoopin tyhmät kiinnitykset löydettyäni ja jotenkin ne sohellettuani johonkin kuntoon, meni ohi ensimmäinen auto ja päätin toimia, käy ja kuvaus ja ensimmäinen demo oli pian ohi. Minä tarvitsen myös pallopään.

Onneksi Youtube ystävällisesti suoristi maan. Ne vinot reunat ovat lähetetyn maa ja taivas.

Lisäys 21.10.2018

Ostin myöhemmin vielä kaksi Zomein linssi- ja filtterisettiä. Esittelen niistä järkevämpää kirjoituksen Kellosepän alkeiskurssi yhteydessä. Niistä toinen, neljän liukuvärifiltterin setti, jää luultavasti käyttämättä, koska se soveltuu lähinnä maisemakuvaukseen, josta en oikein ole innostunut. Zomein seteissä on hyvää pinottavuus ja suuri koko, mutta pahvinen laatikko ei ole kätevä tai kestävä ja linssiseteistä en oikein löytänyt sopivan laajaa kokoelmaa. Tilasin sitten vielä 0.45X laajakulman. Apexelin laajakulma on 0.60X eli ne täydentävät toisiaan. Zomein linsseissä on pinottavuudessa kaksi poikkeusta. ND 2-400:n ja ainakin kuvien perusteella laajakulman päälle ei voi kiinnittää muita eli ne on jätettävä päällimmäiseksi.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu