Teen kaipuu

Heräsin tänään jo noin kello neljä ja olin eilen suunnannut tuulettimen ilmeisesti paremmin niin, että asunto oli jäähtynyt viileämmäksi läpivedossa. Lisäksi yöllä ulkolämpötila oli käynyt alhaisemmalla tasolla kuin edellisenä, jopa 16 asteessa lähimmällä ilmatieteenlaitoksen havaintoasemalla.

Olin jo useana päivänä juonut vain jäävedellä vahvasti laimennettua mehua. Viileyden ansiosta iski kuitenkin teen kaipuu. Olen nyt juonut jo useamman mukin teetä nauttien.

Annamari Sipilä kirjoitti 14.7. englantilaisten tavoista valmistaa teetä otsikolla "Harvoissa asioissa suomalaisia on höynäytetty niin perusteellisesti kuin teen juomisessa", mutta olen aiheesta vahvasti eri mieltä. Pussitee on selvästi kalliimpaa ja pakattu väärin. Minun käyttämäni Nordqvistin Earl Grey on pakattu samaan tapaan ilmatiiviisti kuin kahvikin. Toinen kahviin liittyvä yhtäläisyys on se, että valmistan teeni kahvinkeittimellä. Kolmas on erään entisen teetä juovan työkaverin mielipide, että juon teeni kahvina. Hän viittasi teeni väriin ja vahvuuteen sekä ehkä maidon lisäämiseen.

Siitä olen Annamarin kanssa samaa mieltä, että Suomessa ravintoloissa tarjottu haudutettu tee on yleensä melko kamalaa ja kirjoitin siitä jo aikoinaan otsikolla Teetä ja ruisleipää.

Kuvassa olevan mukin vetoisuus on noin 7,5 dl. Kahvinkeittimeen lisään vettä viisi kuppia sen asteikon mukaan ja teetä hyppysellisen eli 7 – 8 g. Kun teepussien paino on yleensä 2 tai 1,25 g, pitäisi teepusseja käyttää 4 – 6 kpl. Lidlin makeutuspuristeita mukiin tulee 6 kpl ja maitoa noin sentti mukin korkeudesta.

Tuo on tietysti vain minun makuni mukainen teen resepti. M. A. Numminen kirjoitti kirjassaan Lastuja viiden kohdan valmistusohjeen nimellä Teen todellinen maku. Kolme ensimmäistä ovat ihan tavanomaisia, mutta neljäs ainesosa, "hashis", joka oli valmistettu hevonpaskaa foliossa kuivattamalla ja viides, "kerma", jota saatiin siitintä käsimenetelmällä ejakuloimalla, saavat jäädä Mauri Anteron mielipiteiksi, ei minun.

Lisäksi pitää mainita Horst Hammitzschin kirja Zen In The Art Of The Tea Ceremony. Sitä ei ilmeisesti ole suomennettu.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu