Yuval Hararin uusi kirja – 21 Lessons for the 21st Century

Hararin uusin kirja ilmestyi eilen, mutta sen vedoksia oli jaettu lehtien toimituksille jo ennen kesää Britanniassa ja luin neljän lehden arvostelut: The Times, The Guardian, Evening Standard ja New Statesman.

Evening Standard julkaisi jo 11. kesäkuuta aika mitättömän arvostelun. Se ei ole oikeastaan edes arvostelu, mutta sisältää kyllä ihan mielenkiintoista tietoa. Sapiens on myynyt UK:ssa 1,8 miljoonaa, Homo Deus 0,9 ja maailmanlaajuisesti yhteensä 12. Jutusta saa hyvin helposti vaikutelman, että toimittaja ei ole lukenut kirjaa vaan on haastatellut kirjailijaa ja kirjoittaa lyhyen Hararin CV:n sekä kirjailijan oman käsityksen uutuuden sisällöstä.

 

The Sunday Times on arvostelussaan positiivisin. Ilmeisesti toimittaja ei ole lukenut Hararin aikaisempia kirjoja. Arvostelyn sävyn tiivistää:

"Harari’s book ranges across a huge territory: the nature of justice, the seductive appeal of identity politics, the failures of liberal democracies. It is erudite, illuminating, vivid."

Tosin viimeisen oppitunnin sisältöä, neuvoa meditoida kaksi tuntia päivässä, kuten Harari itse, lopussa kummastellaan.

(The Times vaatii rekisteröitymisen, jonka jälkeen voi lukea kaksi artikkelia viikossa. Jostain syystä oman palvelimeni com, net ja fi päätteiset sähköpostiosoitteet eivät toimineet, mutta gmail-tili kelpasi. Ehkä rk on liian lyhyt käyttäjätunnus.)

 

The Guardian arvostelee jo kirjan rakennetta tai syntyhistoriaa. Se koostuu lähinnä jo julkaistuista (muokatuista?) lehtiartikkeleista, luentomateriaaleista ja ehkä uusistakin "oppitunneista". Toimittaja on lukenut Sapiensin, sillä hän huomaa Hararin toistavan itseään. Ehkä arvostelun tiivistää parhaiten:

"The best reason not to throw this book out of the window is that, occasionally, Harari writes a paragraph that is genuinely mind-expanding."

 

NewStatesman tyrmää jo heti alussa:

"..is a banal and risible self-help book

Like an undergraduate struggling to reach the word count, Harari writes in pointless asides and cringeworthy platitudes of fortune-cookie quality."

Tuossa oli siis otsikon loppu ja ingressi. Risible piti katsoa sanakirjasta. Naurettava.

Jos haluaa lukea tuon arvostelun, kannattaa hypätä heti noin puoliväliin, sillä arvostelijakin oli tarve saada sanamäärä täyteen. (Alussa on lyhyt historia maailmanlopunennustuksesta.) Arvostelu alkaa sanoilla "If Sapiens examined".

 

Kirjan sivu Hararin sivustolla: http://www.ynharari.com/book/21-lessons/

 

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu