Virtuaalimatkailua tai kielikylpyä euron kuukausihintaan

Kuulostaako kiinnostavalta? Ensin kuitenkin lisämotivointia.

Miksi ja millä tasolla itse olen?

Minä olen noin 1½ vuoden ajan parantanut puhutun englannin ymmärtämistäni aika roimasti ja uskon, että siinä samalla kehittyy myös puhuminen. Minä olen pitkään ollut sitä mieltä, että puhuttu ja kirjoitettu englanti poikkeavat niin paljon toisistaan, että voisi jopa puhua kahdesta eri kielestä. Luetun ymmärtäminen minulla on ollut erittäin hyvä jo kymmeniä vuosia, tosin keskittyen joillekin aloille, kuten tietotekniikka, jonka olen opiskellut lähes pelkästään englanniksi, mutta mihin minä olisin tarvinnut kasvien, sienten tai vastavien nimien tuntemusta englanniksi, kun en vaikkapa sienestä englanniksi. Eikä se kirjoittaminenkaan silloin ole vaikeaa.

Nyt on kuitenkin tuntunut siltä, että on vaikeaa löytää riittävän vaikeita haasteita. Vähän samalta kuin 80-luvun puolivälissä kirjallisen osaamisen osalta. Sen jälkeen englanti oli vain käyttökieli, vähän kuin äidinkieli.

Tiedän kyllä keinoja, miten etsiä uusia kielen alueita, joita voisi parantaa, mutta sen on hyvä olla muutenkin mielekästä. Nyt tuntuu löytyneen melko yleiskäyttöinen keino, se on halpa ja se skaalautuu monella tasolla.

Hups!

Olin kyllä lukenut Financial Timesia kuukauden tutustumistarjouksen verran viime vuoden keväällä, mutta ei se vaikuttanut antavan tai kiinnostavan sisällöllisesti yhtä paljon kuin esimerkiksi hesari, vaikka ihan laadukas onkin. Reilu kuukausi sitten uusin sen koekuukauden ja kun yhdistin sen siihen ajatukseen, että säästäisi ja samalla vertailisi eri lehtiä, lähtisi lehtikierrokselle, valitsin onneksi Washington Postin.

Ensin tutustuin ihan normaalisti sikäläiseen poliittiseen tilanteeseen ja kirjoitin muutaman kirjoituksen ja huomasin, että Brett Kavanaughin valinta uudeksi korkeimman oikeuden jäseneksi oli ajankohtaisin asia, niin keskityin siihen. Sitten syntyikin yllättäen blogi, jonka kopioin alle.

==================

Kavanaugh valittu äänin 50 – 48

6.10.2018 23:09

Pitäisin todennäköisenä, että seuraavaksi demokraatit käynnistävät prosessin, jossa häntä syytetään valehtelusta valantehneenä 27.9.2018 senaatin käsittelyssä. Äänestystilaisuus kesti tunnin ja loppui Suomen aikaa klo 23:00. Tämä julkaistiin 9 minuuttia myöhemmin sisältäen vain kaksi edellistä lausetta sisältäen. HS:n Saska Saarikoski oli varmaan Suomessa toisena 23:18 täysin valmiilla jutulla, johon hän oli tietysti tehnyt valmiin pohjan ja katsoessaan lähetystä täydentänyt ja muuttaen tarpeen mukaan. Ja hänellä oli suunnitelma.

 

Miten tämä kirjoitus aivan yllättäen syntyi

Pölyn laskeutuessa kerron, miten sain yllättäen tämän "ulkomaankirjeenvaihtajan" homman yhden euron kustannuksilla ja miltä tuntui odottamatta seurata suorana senaatin äänestystä 55:n tuuman näytöltä kotona.

Kotistudioni näyttö, kolmipäinen 6K-näyttö on kuvattu jo aiemmassa kirjoituksessani. Nettiyhteys on 50/20 Mbps VDSL talojakamoon, josta yhteys jatkuu valokaapelina. Varmaan vaatimattomallakin pärjäisi, mutta suurin näyttö vaihtui, jotta pystyisin käsittelemään suuren tarkkuuden valokuvia ja videoita.

Sitten  tilanteesta, että minä muutin lehtikierroksellani Lontoon Citystä, Financial Timesistä Washingtoniin eli Washington Postiin. Myös tämä kuukauden oleilu maksaa euron. Lähinnä ajatuksena on ollut uppoutua anglo-saksiseen kulttuuriin kiertämällä virtuaalisesti maailmaa. Lontoo jäi oikeastaan täysin raportoimatta, mutta sain "siellä" kuitenkin kirjoitettua jonkinlaisen alustuksen kieleen: Akateemiset kielet ja Oxfordin pilkku

Olen jo ehtinyt hieman kotoutua ja kirjoittaa joitakin juttuja tästä oudosta tilanteesta, kunnes sitten tänään yllättäen selaimen WP-kielekkeen ollessa auki, sen vasempaan yläreunaan ilmestyy upotettuna Youtube ja tajuan, että Washington Post on myös TV-kanava. Klikkaan keskimmäisen näytön täysruutuun, ja juku.

Aika jännä kaupunki tämä Washington…

Keskustelun tasoa varmaankin parantaisi se, että mahdollisimman moni uhraisi sen euron ja "muuttaisi" tänne. FT:tä ainakin saa lukea vain kaksi artikkelia kuukaudessa ilmaiseksi rekisteröidyttyään. Se on ihan kiva ja toistaiseksi riittävä, jotta voi jatkaa pinnallisesti edellisen "matkapaikan" tapahtumien seuraamista. Kun kaikilla kommentoijilla on tilaus, riittää pelkkä linkkien käyttö paikallisiin artikkeleihin ja eipä täällä muita kunnon täysin paikallisia lehtiä ole kuin WP. Kaikkiin ilmaisiin lehtiin linkkien käyttö in tietysti ok, mutta ei oikein maksullisiin, muuten niitä tilauksia voi hyvinkin kertyä liikaa.

Paikallinen lainsäädäntö ja sen rakenne on tosi outoa ja jos ei sitä tunne, voisi ehkä minun ensivaikutelmistani olla hyötyä. Olisi ollut kiva, jos olisi ollut jonkinlainen aloitustietopaketti tai edes suunnitelma. Nyt tämä kulkee ihan lennossa säveltämällä.

Keskusteluohjeena tietysti ne tavalliset eli ei riidellä, jankata ja yritetään opastaa toisia. Tietysti mokailla saa, minä teen sitä jo ensinnäkin sen takia, että se nopea tapa oppia ja kun on "matkaseuraa" niin oikaistaan aina, mutta ystävällisesti.

===============

Kysyin vielä parannusehdotuksia, mutta pian huomasin WP:n muunkin sisällön ja sitähän oli vaikka kuinka paljon ja kirjoitin kommenttina seuraavaa:

Parannusehdotuksena ensinnäkin se, että yllättäen valittu lehti onkin varsin monipuolinen ja ensimmäisenä kiinnosti How to Be a Journalist, kun tätä nyt tehdään, niin voi yrittää oppia samalla lisää, mutta tuoltahan voi kukin valita mieleistään ja jos vaikka haluaa aiheesta kirjoittaa, niin voi päättää ryhtyä vaikka kulttuuriosaston päätoimittajaksi tai vain vinkata muille jotain hyvää sisältöä.

==============

Mutta enhän minä muita tarvitse hyvän ja jo testatun idean hyödyntämiseen, mutta saa ilmaista kiinnostuksensa vaikka vain "matkalle osallistujana.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu