Kellosepän alkeiskurssi

[Tämä kirjoitus meni rikki, kun Vapaavuoron kirjoitukset siirrettiin Drupalista WordPressiin. Ylimpänä oli kuvakaruselli, jossa oli valokuvia erilaisista kelloista avattuna, kellosepän työkaluista jne. Nyt Vapaavuorossa ei ole kuvakarusellia, joten tätä kirjoitusta on mahdoton restauroida, valitettavasti. Kadonneet videoupotukset on kuitenkin palautettu tai korvattu.]

Harvaan asutulla seudulla on käytännöllistä, että pystyy tekemään mitä tahansa. Nykyään se on myös helppoa. Pitää vain osata esittää oikea kysymys hakukoneelle ja melkoisella todennäköisyydellä löytyy ohjeet. Käytän tässä esimerkkinä rannekellon pariston vaihtoa, mutta samaa menetelmää pystyy soveltamaan melkeinpä mihin tahansa.

Oli lähinnä huonoa onnea, että jouduin tilanteeseen, että minun piti ihmetellä, miten rannekellon paristo vaihdetaan. Riittävän hyvät rannekellot ovat nykyään niin halpoja, että olen vain ostanut uuden, jos vanhassa on ollut jotain ongelmaa. Näin olen tehnyt suunnilleen koko tämän vuosituhannen aikana. Siihen on perustellumpana  syynä se, että joskus kauan sitten kelloseppä arveli kelloni pysähtelyn syyksi likaa, jotain pölyhiukkasta, joka todennäköisesti olisi joutunut sinne edellisen pariston vaihdon yhteydessä. Kelloseppä oli mitannut pariston jännitteen ja se oli ollut riittävä.

Viimeisin ostamani rannekello alkoi pysähdellä melkein heti, kun olin ostanut sen. Olihan siinä jonkinlainen takuu, mutta sen lähettäminen takaisin Kiinaan olisi maksanut todennäköisesti moninkertaisesti sen hinnan verran. Kun kello käyttäytyi juuri niin kuin kello, jossa on paristo lopussa, oli ratkaisu ilmeinen, pitää saada kauppiaalta uusi paristo ja tehdä vaihto itse. Lähin kelloseppä löytyy todennäköisesti noin 30 km päästä, joten jo ajoaika ja kustannukset olisivat suuremmat kuin uuden kellon hinta, joten tosiaankin itse tehden oli ainoa järkevä vaihtoehto.

Kyllä minä jonkin aikaa tuskailin sen kanssa, että en ollut koskaan rannekellon paristoa vaihtanut, minulla ei ollut työkalua, jolla avata kierteellä olevia takakansia ja en tiennyt, miten ilman uria oleva takakansi avataan. Tiesin kyllä, että Youtubessa on vaikka mitä opetusvideoita ja lopulta ymmärsin etsiä sieltä. Alla oli hakutuloksen ensimmäinen. Korvasin sen eräänlaisella ohjevideoiden hakemistolla.

 

Jos haluaa täydentää kellosepän opintojaan, voi vaikka tehdä sen tutustumalla työkaluihin. Alla Youtube-haun ”watch maker tool” tuloksista ensimmäisen sivun sopivimmalta vaikuttanut.

Tässä yhteydessä on sopivaa kehua myös Zomein kännykkäkamera-filtteri/linssisarjaa. Erikoisin niistä on säädettävä tummennusfiltteri ND 2 – 400. Sen tummentamista säädetään kiertämällä ja ND 400 on jo niin tumma, että se soveltuisi jopa hitsauslasiksi, ainakin kaasuhitsaukseen ja ND 2 taas hyvin vaalea. Kaikkien halkaisija on 37 mm eli riittävä niinkin laajakuvaiselle kameralle kuin Lumia 950 ja niitä voi ”pinota” päällekkäin periaatteessa rajattomasti. CPL on säädettävä polarisoiva linssi ja yllä useimmissa valokuvissa käyttämäni Close-up on 12,5-kertaisesti suurentava. Kirjoitin aiemmin otsikolla Kännykkäkameran linssien ja filtterien kokeilua, joten suosittelen sitä, jos aihe laajemmin kiinnostaa.

Lisäys:

Tätä kirjoitusta ja valokuvia varten vaihdoin myös edellisen kelloni eli Comtexin pariston. Julkaisun jälkeen avasin vielä molemmat vanhat kelloni, joissa on takakannessa kierteet ja urat. Koska ne ovat paremmin vedenpitäviä, tilasin toiseen paristoja. Aikaisemmin tilaamissani 7,4 eurosentin hintaisissa on jännitettä vain noin 1,55 – 1,58 V ja kauppiaan lähettämässä peräti 1,62 V, joten tein haun wrist watch batteries quality ja artikkelin  Top 5 Batteries for Watches and Time Pieces perusteella päädyin Renatan paristoihin. Ei nekään kalliita olleet, 56 senttiä kappale viiden pakkauksessa ja tietysti Kiinasta, koska sieltä postitus on yleensä ilmaista.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu