Ruusuinen ristiinnaulitseminen

Millerin 1590-sivuisen trilogian kirjalaatikko. Maksoin siitä Kansallisessa Kirjakaupassa 88,30 markkaa vaikka yksittäisten kirjojen hinta oli vain $3.95.

Henry Miller oli kirjoittajana ihan paskiainen. Hän keräsi kaikkia outoja sanoja ja sitten myös käytti niitä kirjoissaan. Toisaalta hän myös kirjoitti asioista, joista ei ollut sallittua kirjoittaa niinä aikoina, kuten seksistä. Siinä mielessä ihailen häntä, kaikesta voi ja pitää voida kirjoittaa.

Areenassa on lyhennetty versio Gero von Boehmin dokumentista Henry Miller – mielihalujen mestari. Se on ilmeisesti englanninkielinen rajummin leikattu versio. Sen pituus on 52 minuuttia ja se on katsottavissa Areenassa vielä yli kaksi kuukautta. Alla on upotettuna pisin (1:27:51) saksalaisversio. Jos saksaa ei niin hyvin osaa, ovat muille pääkielille luotavat automaattitekstitykset ihan hyviä.

https://www.youtube.com/watch?v=flxdDDbwi68

Jos upotus ei enää toimi, etsi vaikka Youtubessa ”Henry Miller – Prophet of Desire”.

Ruusuista ristiinnaulitsemista tekisi mieli verrata George Orwellin kirjaan Down and Out in Paris and London. Yhteistä niille on Pariisi ja 1920 ja -30-lukujen vaihde eli suuren laman aika ja se toinen kaupunki on Millerillä New York ja Orwellilla Lontoo.

Kun Orwellin Pariisi oli kaiken valveillaoloajan paskaisessa hienostoravintolan keittiössä tiskaamista rottia potkien, antaa Philip Kaufmanin elokuva Henry ja June Millerin Pariisin ajasta hieman toisen kuvan. Toki Anaïs Ninin mies Hugo ansaitsi varsin hyvin, mutta hän oli vasta kolmas osapuoli.

Areenan version tekstityksestä lohdun ja viisauden sanoja alkaen kohdasta 00:46:56 (suomennus Susanna Voutilainen):

”Todellinen kuolema on se, että on kuollut eläessään. Miller koki suurta kärsimystä ja köyhyyttä. Hän eli Pariisissa rahattomana ja kerjäsi kadulla leipäpalaa. Hän kävi aivan pohjalla ja sitten hän näki valon. Hän antoi itsensä vajota aivan pohjalle. Miller neuvoi minulle, että jos on masentunut, pitää olla mahdollisimman masentunut, mutta sieltä nousee taas.

Henry sanoi myös, että joskus pelkkä oleminen riittää. Saa olla tekemättä mitään. Yhteiskunta painostaa meitä tienaamaan ja ansaitsemaan. Se on puppua. Henry sanoi, että joskus pelkkä olemassaolo riittää. Jos pääsee tämän hiton sotkun läpi, voi kiittää kaikkia jumalia, sekä korkeinta olentoa ja kaikkeuden äitiä Maha Kalia.

Miksi olemme täällä, ellemme nauttimassa ikuisesta elämästä? Ratkomassa ongelmia kykymme mukaan,
tuomassa elämää, rauhaa ja iloa kanssaihmisille ja jättämässä rakkaan särkyneen pallomme vähän parempaan kuntoon kuin syntyessämme.”

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu