Tähystyskuvausta mobiililaitteilla

Kulman taakse tai ahtaaseen paikkaan näkeminen on ikivanha ongelma, johon on kehitetty monia ratkaisuja peileistä ja periskoopeista lähtien. Nyt esittelemääni kuvaustehtävään olisin käyttänyt action-kameraani, jos sen wifi-yhteys olisi luotettava, mutta se toimii vain harvoin ja lyhyen aikaa, luokkaa minuutti tai pari. Sen verran sitä pääsin kokeilemaan, että totesin tabletilla etäohjauksen ja kameran videokuvan katselun olevan varsin kätevää. Jos action-kamera on esimerkiksi otsa- tai kypäräkiinnikkeessä, on kameran ohjaus ja kuvan tarkkailu ilman toista laitetta ja wifi-yhteyttä mahdotonta.

Niin, autolleni sattui haveri ja piti selvittää, mitä on mennyt rikki ja kuinka pahasti. Sen takia piti nähdä auton alle ja ottaa valokuvia. Ensimmäinen idea oli käyttää etähallintaohjelmaa, katsoa kuvaa tabletista ja käyttää älykännykkää kamerana. Se onnistuikin sen verran, että tein kuvaustilanteen harjoittelusta videon:

Ongelmana tuossa on se, että tabletin näytöllä näkyy vain kännykän ruudun kokoinen kuva-alue, joten suuremmasta näytöstä ei ollut iloa. Lisäksi seuraavalla kokeilukerralla en saanut yhteyttä muodostumaan.

Käyttämäni ohjelma oli TeamViewer ja TeamViewer QuickSupport kamerana käytetyssä kännykässä. VNC Viewer olisi tietysti muuten hyvä valinta, mutta VNC Connect -ohjelmaa, joka asennetaan etähallittavaan koneeseen, ei löydy Androidille.

Tuumaustauon jälkeen päätin kokeilla videopuheluohjelmaa eli Skypeä, jolla voi ottaa myös valokuvia. Pienenä ongelmana on tietysti se, että Skype käyttää aina epätarkempaa etukameraa ja että Skype-tilin vaihtoon en löytänyt muuta keinoa kuin Skypen poiston ja uudelleenasennuksen. Kaksi Skype-tiliä minulla on ollut jo pitkään. Muistin myös kätevän pienen led-lampun, joka poistaa sen ongelman, että käytettäessä irtolinssiä, se peittää salaman.

Skypen avulla tähystys sitten onnistuikin hyvin, mutta yllä oleva valokuvat autoni alta on otettu vakio-kamerasovelluksellani ja bluetooth-etälaukaisimella. Skypen avulla vain valitsin kuvauskohteet. Skype tarvitsee tietysti nettiyhteyden ja sen jaoin wifillä molempiin laitteisiin älykännykästäni, jossa on mobiilidata-liittymä.

 

Action-kameroiden vertailua ja niiden etähallinta

Kun äskettäin sain aika reilun muuttokorvauksen, tunsin itseni niin varakkaaksi, että päätin taas tutkia action-kameroiden tarjontaa ja hintoja. Sjcam on melko tunnettu hyvästä hinta-laatu-suhteestaan ja vuosi sitten julkaistu SJ8-sarja vaikutti mielenkiintoiselta. Niitä on kolme mallia ja ne ovat yllävänkin erilaisia. Alla vertailu:

Tilasin kalleimman eli Pron tarvikepaketilla. Syynä oli lähinnä kuvan laatu ja muut ominaisuudet, ei sen kyky kuvata 4K-videota peräti 60 kuvaa sekunnissa.

Etähallintaohjelma on Sjcam Zone. Sen avulla auton alustan kuvaaminen olisi ollut helpompaa, mutta lamppu olisi pitänyt kiinnittää esimerkiksi teipillä. Alla on hieman vanhemman Sjcamin etähallintaohjelman esittely, mutta ohjelmissa sinänsä ei liene tapahtunut suurta kehitystä, kamerat vain ovat kehittyneet.

Nuo action-kameroiden wifi-yhteydet ovat muuten siitä jänniä, että action-kamera toimii tukiasemana eikä nettiyhteyttä silloin ole tai tarvita. Nettiin suoraan streamaaminen ei siis pitäisi onnistua. Toinen ja mielestäni suurempi ongelma action-kameroissa on kuitenkin se, että irtolinssejä ei oikein voi käyttää ja niissä taitaa olla kaikissa laajakulmalinssi. SJ8 Pro:ssa sen aiheuttamaa vääristymää voi kuitenkin haluttaessa ohjelmallisesti kompensoida. Ohjelmallinen kuvanvakautus siinä näyttää toimivan hyvin, mutta sen tosi halvan ja lähes toimimattoman action-kameran mukana ostin hyvin laajan tarvikesetin, jossa oli myös gimbaaliin sopiva kiinnityslevy ja SJ8 varmaankin sopii siihen.

Se että SJ8 on jo vuoden ikäinen tarkoittaa, että sen ohjelmistossa olevat virheet ja puutteet ovat jo suurimmaksi osaksi korjattu. Viimeisin päivitys on julkaistu marraskuun alussa ja kesällä kirjoitetussa artikkelissa mainittiin useita vikoja ja puutteita, joista osa oli korjattu sen kirjoittamisen aikana ja kirjoittaja mainitsee mielipiteenään, että SJ8 julkaistiin puolivalmiina. Nyt oli siis varsin hyvä aika tilata se.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu