Muistin ulkoistaminen
Mitä kulttuuri on? Eri tavoin tallennettua ihmisen luomaa "perintöä". Minä olen kutsunut kirjojani julkaistuiksi muistiinpanoikseni ja Linus Torvalds on sanonut, että ei hän tarvitse backuppeja, kun tärkeimmät työt ovat netin kenties sadoilla peilipalvelimilla.
Minä olin hylätä Jollan, kun Sailfish 3.0.0.8:ssa puhelujen tallentaminen ei enää onnistunut. Sailfish 3 on muuten varsin hieno ja merkittävä ohjelmistopäivitys, joten kannatti googlata "jolla could not save call recording", jolla löytyi 1.8.2019 päivätty tieto, että alkaen versiosta 3.0.1.11 puheluiden tallentaminen jälleen toimii. Uudempaan vasta early access -jakeluna olevaan versioon päivittäminen vaati kuitenkin profiilin päivittämisen, että haluan myös niitä vähemmän testattuja versioita, mutta aika vaivattomasti kaikki lopulta sujui.
Minä olen tallentanut puheluitani vain reilun vuoden ajan ja vasta äskettäin ymmärtänyt, miten kätevä ominaisuus se on. Voin sopia tapaamisia, kuunnella ohjeita jne. ilman, että minun pitää kirjoittaa niitä paperille tai minnekään muistiin. Uskoisin että minulla on varsin hyvä muisti, mutta tarkka tallenne on silti kätevä olla olemassa. Tietysti tiukempi aikataulu vaatisi päivyriohjelmaa, mutta nyt sitä en tarvitse.
Ikivanha juttu tietysti on, että ei kukaan enää kynällä kopioi taululle kirjoitettua, siitä otetaan valokuva tai valokuva toimii vain muistilappuna, kun esimerkiksi halutaan muistaa laitteen tyyppikilven tarkka sisältö. Kynää tarvitaan vain niihin hassuihin allekirjoituksiin, jotka ovat aina erilaisia.
Kun olen tutkinut tai opiskellut eri asioita, olen jo melko pitkään kirjoittanut jonkinlaisia oppimispäiväkirjoja tai tutkimusraportteja yleensä siinä vaiheessa, kun sopiva kokonaisuus on tullut riittävän "valmiiksi". Kiinnostavaa tietysti on rajankäynti riittävän hauduttelun ja unohtamisen välillä. Usein kyllä kirjoitusvaiheessa tulee vielä viimeiset korjaukset, kun miettii, miten kokonaisuuden parhaiten kuvaisi. Ja julkaistuissa teksteissä vielä vertaispalaute voi korjata tai täydentää.
Kun sitten aihe on kirjoitettu ja käsitelty, voi sen detaljit vähitellen unohtaa ja siirtyä seuraavaan aiheeseen. Kaikki aiheet eivät tietysti ansaitse noin raskasta käsittelyä, vain uudet ja merkittävät. Jotkut päätyvät ehkä lopulta vain sivulauseiksi jossain suuremmassa ja tärkeämmässä.
Näistä blogikirjoituksistani vielä kyllä erityisesti huomauttaisin, että nämä ovat vain roiskaisuja, pläjäyksiä, ei pitkän harkinnan suodattamia. Vain hölmö vänkää tarkkaan hiottua kirjoitusta vastaan eikä näistä edes makseta mitään. On myös ihan kivaa yhdessä viimeistellä lopullista näkemystä, joten kommentteja, perkele!
Itse tuottamaani tekstiin voin melko täydellisesti palata helposti vuoteen 2003, lievällä vaivalla noin vuoteen 1998 ja suuremmalla vuoteen 1994. Tallennustila on niin halpaa ja vain halpenee, että mitään edes etäisesti mahdollisen käyttökelpoista omaa tai yksityistä ei kannata poistaa.
Toinen osa yhtälöstä on tallettaminen. Tietokoneesta sen helppous alkoi, mutta älykännykät ovat laajentaneet mahdollisuuksia. Valokuvat, videot, ääninauhoitukset ja muut tallettavat elämäämme tarkasti. Missä kuljimme kerran on tarkkaan tiedossa kiitos GPS-paikannuksen ja muut anturit vain lisäävät mahdollisuuksia.
Minä tietysti itsekkäänä tuijotan vain omaan napaani, mutta mitä tallennetulla tiedolla voisi tehdä? Annan puheenvuoron Stephen Wolframille:
Lisäys 13.4.2019
Toisen näkökulman muistamiseen tarjoaa Joshua Foer, joka on voittanut mm. USA:n muistimestaruuden. Alla olevassa TED talkissa Joshua kertoo, miten hän oppi muistimestariksi, muistamisen pitkästä historiasta, miten oli aika tavallista oppineiden parissa antiikin ajoista lähtien osata ulkoa kokonaisia kirjoja sekä tietysti kenen tahansa opeteltavissa olevan tekniikan, jolla se onnistuu.
(Kyllä minä tuonkin puheen muistin, mutta olin katsonut sen sen verran aikaa ennen kuin kirjoitin aiheesta, että mieleen ei tullut vihjeitä, miten sen jälleen löytäisi, eikä se niin tärkeältä edes tuntunut..)
Silloin kun tutkin puheluiden tallettamista, löysi google Petteri Järvisen blogikirjoituksen aiheesta. Se on tosin aika vanha, joten detaljeissa saattaa olla virheitä, mutta kannattaa silti lukea: https://bittimittari.blogspot.com/2014/09/puheluid… Siinä oleva linkki tietosuojavaltuutetun sivuille ei enää toimi, joten uusin sisältö kopioituna alla:
Voiko yksityishenkilö nauhoittaa omia puheluitaan?
Kansalainen saa nauhoittaa sellaiset puhelut, joihin itse osallistuu joko soittajana tai vastaajana. Oman viestinnän taltioiminen on Suomen perustuslain mukaan mahdollista, eikä sitä ole kriminalisoitu myöskään viestinnän suojaa koskevissa rikoslain säännöksissä.
Eri asia on, miten nauhoitteita aikoo jatkossa käyttää. Jos nauhoitteita antaa toisten kuultavaksi, tulisi varmistaa, ettei samalla syyllisty esimerkiksi toisen kunnian loukkaamiseen, levitä yksityiselämää loukkaavaa tietoa tai paljasta esimerkiksi salassa pidettävää tietoa (esim. terveydentilaa koskevat tiedot). Tältä osin lainmukaisuutta ei voi arvioida ennen kuin tiedetään, mitä nauhoite sisältää, mihin tarkoitukseen sitä aiotaan käyttää ja kenen kuunneltavaksi se annetaan.
Ilmoita asiaton viesti
No ei ole tullut meikämimmin mieleen, että puheluita alkaisin tallentamaan. Tuskin osaisinkaan. Minun on siis pikkupakko tyytyä kynään ja paperiin. Ja omaan muistiini, siihen, mitä pääkopassa jäljellä on.
Ilmoita asiaton viesti
Puheluiden tallentamisen vaikeus riippuu puhelimesta tai sen käyttöjärjestelmästä. Jollassa tai siis Sailfishissä se on vakio-ominaisuus puhelinohjelmassa, joka pitää aluksi sallia ja sitten jokaisen halutun puhelun alussa laittaa päälle. Tavallaan siis kaikkein helpoin tapaus.
Androidissa pitää asentaa erillinen sovellus, joita on useita. Osa osaa tallentaa automaattisesti kaikki puhelut, joten tavallaan Android on se helpoin. Kannattaa ensin googlata ”call recording on android” ja lukea tuloksista joku tuore vertailu, jotta osuu suoraan itselle sopivimpaan ohjelmaan.
iPhonella ei ilmeisesti onnistu mitenkään. Petteri Järvisen kirjoituksen kommentoijista pari mainitsi tämän syyksi, että eivät olleet hankkineet iPhonea.
Optimi tietysti olisi, että digiavustaja osaisi suomea ja poimisi puheluista tapaamiset sun muut ja lisäisi niistä automaattisesti mahdollisen vahvistuksen jälkeen hälytykset päivyriin.
Ilmoita asiaton viesti
Noin se menee, kun osaa.
Mutta kerros mulle, mikä virusten ym. torjuntaohjelma mun kannattais hankkia. Norton on ollut ja vetää nyt viimeisiä päiviään. Mikä olis ok, siis hyvä? Maksuttomiakin mainostetaan. Millaisia ne ovat?
Lounealta minulla on pöytäkoneelleni laajakaista, mutta sen kylkiäiseksi saa vissiin vain palomuurin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen huonoimpia ihmisiä tuohon vastaamaan. Omilla koneillani olen tainnut viimeeksi virustentorjuntaohjelmaa käyttää viime vuosituhannen lopussa todeten, että virus löytyi, mutta se ei ollut koskaan päässyt käynnistymään. Lisäksi noin 10 vuotta sitten löysin rootkitin, joka sekään ei ollut päässyt tekemään mitään. Taisi sekin olla käytettynä ostetussa laitteessa.
Yksi tärkeä syy on se, että Windows NT 3.51 betaa (1996?) uudempaa Windowsia en ole koneilleni asentanut muuta kuin virtuaalikoneisiin, mutta nekin ovat jääneet lähes täysin käyttämättä.
Sähköpostipalvelimellani on ollut aikoinaan clam-av, joka etsii viesteistä viruksia, mutta kun ne ovat niin harvinaisia ja ilmeisiä (epämääräinen liitetiedosto), niin jossain vaiheessa se tippui pois. Minä näen virukset ja vastaavat elinkelvottomina räpellyksinä, jotka ovat vain lievästi mielenkiintoisia ja virusten torjunnan yleensä haitallisempana ilmiönä kuin itse virukset. Mutta minä olen minä enkä lainkaan tavallinen tietokoneen käyttäjä.
Sinulla on todennäköisesti ADSL-modemissa NAT, joka on vielä parempi kuin palomuuri. Koneeseesi ei pääse käsiksi mitenkään, jos sinä itse et avaa yhteyttä. Ei siis kannata klikata ihan mitä tahansa linkkejä ja erilaiset huijaukset taitavat olla nykyään paljon suurempi riesa kuin virukset.
Jos tuo Lounean liittymä vaikuttaa hitaalta tai kalliilta, kannattaisi ehkä harkita mobiilidataa eli mokkulaa eli 4G:tä. Ei se välttämättä ole parempi, mutta minä vaihdoin siihen Kemiössä asuessani, kun paikallinen puhelinyhtiö mokaili rankasti. Lounea kyllä tuskin vastaavaa tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Vai tommottis. Kyllä minulla aina silloin tällöin Norton on heittänyt herjaa, jotta joku hyökkäs, he estivät. Toki, silloin kun näin on käynyt, on konekin ollut kuin hidastetussa filmissä. Kun tulen Uuden Suomen sivustoille, niin Norton heittää, jotta ei turvallinen. Saman se sanoo kotisivuistani. Ja on noita viel muitakin kohteita, joista se mussuttaa. Vaikka en noista mitään ymmärrä, niin Nortonin meinaan nyt jatkossa hyljätä.
Lounean laajakaista maksaa nyt 19.90 rahaa/kk ja nopeuttakin on sen verran, mitä tartteen.
Kaupungilta on käyttööni annettu kannettava tietsikka, jota en oikeastaan muutoin käytä kuin kokoustilanteissa. En tykkää kannettavasta. Ennen kokouksia yritän muistaa kytkeä sen nettiin, jotta ei kaikki päivitykset paukahda päälle kesken kokousten.
Lapset ostivat minulle tabletin joululahjaksi ja sitä käytän, se vähä mitä käytän, kännykän kautta. Tuskin olisin itse osannut semmosta ostaa, vaikka olin minä niitä ”Rismassa” aina silloin tällöin katsellut. On se hyvä silloin, kun olen esim. citykämpillä. Telian maksu 20 rahaa/kk.
Pöytäkoneeni olisi pitänyt uusia jo aikoja sitten. Windows kymppiä en ole ottanut. Jos joku päivä Windows 8 tilttaa, niin anti mennä. Nettiin pääsen kuiteski vaikkapa vain telefoonillani.
Ilmoita asiaton viesti