Nopeita prosessoreja ja vikasietoista keskusmuistia halvalla

Löysin halvat korttipalvelimista (server blade) poistetut prosessorit ja keskusmuistit hieman vahingossa. Runsas kuusi vuotta sitten ostin levypalvelinprojektiani varten HP Proliant ML350 G5 palvelinkoneen, joka voidaan asentaa räkkiin, mutta myös käyttää pöytäkoneena.  Tärkeimmät kriteerit olivat suuri keskusmuistin maksimimäärä ja runsas tila useille kiintolevyille.  Prosessorina siinä oli valmiina yksi kaksiytiminen 2 GHz Xeon, jonka vaihdoin 3 GHz malliin, kun niitä sai kaksi kympillä kolme vuotta sitten. Jo silloin ymmärsin, että blade-palvelimia poistettaessa palvelinsaleista, niiden ainoat käyttökelpoiset osat uusiokäytössä ovat prosessorit ja muistikammat sekä mahdollisesti kiintolevyt, jos niitä ei murskata tietoturvasyistä.

En sitten asentanut sitä toista prosessoria, koska sen viiden euron osan lisäksi olisi pitänyt ostaa PPM-moduli ja jäähdytin, joita ei edes näyttänyt olevan myynnissä Suomessa ja äskettäin totesin, että eBaystä niiden hankkiminen maksaisi vähintään 50 €, siis kymmenkertaisesti prosessorin hinnan.

Eikä minulla ole ollut oikein mitään tarvetta runsaalle prosessoriteholle ennen kuin huomasin, että videoiden editoinnin viimeinen vaihe, renderöinti tai hahmonnus vaatii sitä runsaasti ja varsinkin, jos haluaa käyttää 4K-resoluutiota.  Nykyisellä laitteistollani minuutin videon renderöinti 4K:na vie noin tunnin verran aikaa.

Aloin siis kiinnostumaan, miten saisin edullisesti paljon laskentatehoa ja Proliant ML350 oli tietysti se, jonka päivitysmahdollisuuksia ensin aloin tutkimaan. Mukava yllätys oli, että siihen saattoi asentaa peräti neliytimisen prosessorin.  Tilasin varovaisena ensin vain yhden, mutta nopeimman, mitä löytyi eli 3,33 GHz hintaan 30,90 €. Varovaisuus oli viisautta, sillä käyttöoppaassa neuvottiin päivittämään BIOS ennen kuin vaihtaa prosessorin nopeampaan. HP kuitenkin vaatii voimassaolevaa takuuta BIOS-tiedostojen lataukseen. Lisäksi epäilen, että ostamani prosessori kuluttaa liikaa tehoa eikä edes BIOS-päivitys auttaisi.  Seuraavat prosessorit olivatkin hitaampia, 2,83 GHz ja pari maksoi vain 28 €. Prosessorien yhteensopivuuden tarkistin brittiläisen käytettyjä tietokoneita myyvän yrityksen web-pohjaisesta konekokonaisuuden koostosivustolta.

Tietysti tutkin myös mahdollisuutta muuntaa Proliant työasemaksi, mutta se kaatui näyttökorttiin. Proliantissa ei ole täyspitkiä PCI-e-korttipaikkoja ja kun minulla on kolmipäinen näyttö, joista yksi on 4K-resoluutioinen, totesin projektin toivottomaksi. Koska kuitenkin olin käyttänyt aikaa päivitysmahdollisuuksien tutkimiseen, päätin tosiaan, että Proliantista tulee kahdeksanytiminen ja jäähdytin tulee nyt vain 50 € maksavasta lähes identtisestä koneesta, jossa on melko täydellinen varaosavarasto ja PPM tulee saman sukupolven räkkipalvelimen prosessoripäivityssetistä, jolla on sama osanumero ja hintaa 20 €. Koko laskentatehon nelinkertaistaminen tulee siis maksamaan 100 € sekä epäonnisen prosessorioston 31 €, jonka tietysti voi yrittää myydä.

Alla Proliantin lyhyt esittely. 3:42 pitkän videon renderöinti kesti 12:39 muutenkin melko kuormitetussa työasemassani. Lattialla oleva ML350 on G4 eikä G5, kuten videolla väitän.

Nopeutin videota 40 % ja ihmettelin aika pitkään ääniraidan käsittelyä Kdenlivessä, mutta Audacityssä se onnistui todella hyvin ja helposti. Ohjevideo alla.

Kdenliven pitch control -efekti tai äänen nopeutus tekivät äänestä omituisen ja häiriöisen. Audacity sen sijaan oli varsin miellyttävä tuttavuus.

Videoiden renderöintiä voi yrittää nopeuttaa myös näyttökortin avulla. Minulla on näytön kolmipäisyyden takia melko tehokas näyttökortti, Nvidian GeForce GT 640, jossa on 384 CUDA-ydintä. Täytyy sitäkin vielä kokeilla. Alla ohjevideo.

Sitä ennen kiinnostavampi on kuitenkin HP Z600 -työasema, johon voi asentaa kaksi kuusiytimistä Xeonia eli fyysisiä ytimiä olisi 12 ja loogisia 24. Se vastaa tekniikaltaan Proliant-palvelinmalliston sukupolvea G6 ja käyttää DDR3-muistia eikä DDR2:sta, kuten G5. Palvelimissa DDR3 käytetty rekisteröity ECC-muisti ja G6:n prosessorit ovat yhtä halpoja kuin G5:n lisukkeet, joten työasema, joissa niitä voi käyttää, on ehkä järkevin ja edullisin päivityskohde tällä hetkellä. 

Z600:sta varmaan myöhemmin toisessa kirjoituksessa. Se maksoi 105 € kuusiytimisellä 3,06 GHz prosessorilla ja 12 Gt keskusmuistilla huuto.netissä.

 

Lisäys 18.3.2019

Minulla oli aikomus jo eilen tehdä parempi versio Proliantin esittelystä, mutta se tarkoitti myös 4K-resoluution käyttöä, joka taas tarkoitti pitkää renderöintiaikaa. Yllä oleva oli kuvattu Huawei P9:llä 1080p @ 30 fps ja se lopulta onnistui yllättävän hyvin heti ensiyrittämällä. 4K-kuvaukseen käytin Lumia 950 XL:ää ja monenlaista kokeilin kuvaa sekä ääntä parantaakseni. Tällä kertaa valitsin nopeutuksen Audacityssä ja äänitin alussa taustakohinaa vastameluksi Audacityn kohinanpoistolle. Ensin kuitenkin video.

Käytin ehkä liian rajua kohinanpoistoa, 18 db, jonka takia ääneni kuulostaa tulevan pöntöstä ja loppupuolella tuulettimien melu läheltä kuulostaa varsin oudolta, kun siitä on poistettu kauemmaksi kuuluva osuus. Kohinanpoistosta opetusvideo:

Miten kauan renderöinti sitten kesti?

[root@rk4 scripts]# time sh skripti004K.sh

real    172m25,912s
user    340m2,899s
sys     0m33,282s

Hoidin renderöinnin skriptillä Proliantissa, kun siellä ei ollut juuri mitään muuta käynnissä eli tulos on luotettava ja toistettavissa. Minuutti 44 sekuntia videota ja aikaa kului melkein kolme tuntia. Lisää tehoa todella tarvitaan..

 

P.S.

Eikö tuo erillinen palvelin vie sitten paljon sähköä tai ole muuten hankala?

Riippuu miten paljon sitä käyttää. Renderöinnin valmistuttua  Proliantissa näytti tältä:

melt: Current Frame: 3122, percentage: 99
Rendering of /root/Kuvat/ML350-G5-4K-audacity_clip.mp4 finished
^C
[root@rk4 Kuvat]# shutdown -h now
Connection to rk4 closed by remote host.
Connection to rk4 closed.

Kun sitten haluan käynnistää Proliantin, käynnistän yksinkertaisen skriptin:

# cat /usr/local/bin/wolrk4.sh
#!/usr/bin/sh
wol 00:1C:C4:16:6E:6E

WOL eli Wake On Lan on tapa käynnistää tietokone verkon välityksellä.

 

P.P.S.

Proliantista olen kirjoittanut aiemminkin, viimeisimmät Paranoidin backup-resepti, versio 2 ja Backupkone. ZFS:ään tutustuminen alkoi jo Proliantin edeltäjässä ja käyttöjärjestelminä aluksi oli OpenSolaris ja OpenIndiana, joten takana on pitkä historia.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu