Maailman paras kitaristi?

Jeff Beck on varmaankin paras Stratocasterin soittaja, mutta sähkökitara on soittimena kehittynyt sen jälkeen paljon, kun Beck viimeeksi, 70-luvulla, uudisti soittotyyliään merkittävästi. Adrian-setä näyttää miten nykyaikaista sähkökitaraa soitetaan kertoo aika hyvin soittimen nykytilan. Enää soittotaito ei olekaan niin tärkeää, kun soitin on ohjelmoitava midi-soitin ja tietokone on laitteiston ydin.

YLE lähetti äskettäin hienon dokumentin Jeff Beck: Still on the Run ja sillä on Areenassa vielä 1 kk 20 pv katseluaikaa. Alla traileri:

Vaikka 50-vuotistaiteilijajuhlakonsertti lähetettiin aikaisemmin, kannattaa se katsoa vasta dokumentin jälkeen.

Kumpaakaan Areenasta löytyvää ohjelmaa ei näyttäisi löytyvän Youtubesta, joten ainakin dokumentti kannattaa ladata talteen yle-dl:lä. Kokonaisia konsertteja kyllä löytyy ja vaikkapa pätkä Antonionin elokuvasta Blow-Up vuodelta 1966:

Toinen kitaristi yllä on Jimmy Page ja Yardbirds-kitaristeista on myös mainittava Eric Clapton.

Toinen vanha näyte on vuodelta 1974, jolloin Beck jo soitti lähinnä fuusio-jazzia:

Minun mielestäni Beckin parhaat levyt ovat Blow by blow (-75), jonka tuottaja oli Beatlesiäkin tuottanut George Martin ja Wired (-76), jossa taas Mahavishnu Orchestrasta lähteneet Jan Hammer ja Narada Michael Walden olivat tärkeitä vaikuttajia.

Lisäys: Jeff Beckin kolmea uusinta levyä en ole kuullut, mutta muut ovat päätyneet mp3-arkistooni. Uudemmat eivät oikein ole säväyttäneet tai jääneet mieleen. Kaikkiaan soolo-uralla Beck on julkaissut 11 studio-levyä ja kun ura on ollut pitkä, on viime aikojen julkaisutahti ollut vain kaksi tai kolme levyä vuosikymmenessä, viimeisin 2016. Beck on ollut kuitenkin melko aktiivinen, mutta enemmänkin muiden artistien levyillä ja Britti-TV:ssä vakio-kitaramestarina musiikkiohjelmissa. Ei siis kansainvälisesti niin kovin näkyvä ura enää 70-luvun jälkeen.

Lisäys 9.5.: Jeff Beckin ura ei ole ollut huippukirkas, kyllä ihan hyvä ja muut muusikot ovat arvostaneet. Kuvittele vuotta 1968 ja silloin julkaistu I Ain't Superstitious:

Roll over Rolling Stones.

rkoski

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä. Yhteystiedot: <a href="http://www.raimokoski.fi" title="www.raimokoski.fi">www.raimokoski.fi</a> , <a href="http://www.raimokoski.com" title="www.raimokoski.com">www.raimokoski.com</a> , <a href="http://www.lineox.net" title="www.lineox.net">www.lineox.net</a> , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu