Chilipää muistelee

Runsas kaksi vuotta sitten olin pulassa. Minulta oli päässyt chilikastike loppumaan ja asuin Kemiössä. Olin tarkistanut molempien ruokakauppojen tarjonnan, joka oli surkea ja ostanut kokeeksi pari lupaavimman näköistä chilimaustepussia tai vastaavaa. Ei ne nyt ihan puhdasta paprikaa olleet, mutta 10 litran kattilalliseen keittoa tyhjensin myös kaikki Blairin pikkupullot erikoisempia chilikastikkeita, joita oli tullut joskus ammoin ostettua kokeeksi ja varmaan jotain muutakin nurkkiin jäänyttä. Miedoksi se silti jäi.

Siihen aikaan chilibuumi oli jo ohi eikä esimerkiksi Citymarketeissa enää ollut kovinkaan hyvää valikoimaa vahvoja chilikastikkeita ja lähin oli Salossa noin 50 km päässä enkä tiennyt sen valikoimista mitään enkä oikein Turun myymälöidenkään, kun niissä tuli käytyä hyvin harvoin. Poppamiehen verkkokaupasta löysin sitten pitkäaikaiselta vaikuttavan ratkaisun. Kilon purkki miljoonan scovillen chilikastiketta hintaan 20 €.

Purkki postitettiin 3.4.2017, joka on yhtä tarkkaan kaksi vuotta sitten kuin purkin sisällöstä on kulunut puolet. Jotta saataisiin käsitys siitä kuinka paljon kilo miljoonan scovillen chilikastiketta on, on hyvä keino verrata sitä tabascoon, jossa pitäisi olla 2500 scovillea. Kilon purkki vastaa siis noin 400 litraa tabascoa ja kun sen vuosikulutus olisi noin 100 litraa, olisi päivittäinen 2,7 desilitraa. Lähikaupassa 57 ml pullo tabascoa maksaa 2,99 €, joten sen kanssa päivittäinen maustaminen maksaisi tulisuuden osalta 14,35 €. Maksoin kilon purkistani postituskuluineen 24,50 €, jolloin päivittäisen annoksen hinta on 1,7 eurosenttiä.

Tulistetun ketsupin reseptini on suunnilleen 75 ml chilikastiketta, ruokalusikallinen tai kaksi aromisuolaa ja 800 ml pullo lähes täyteen ketsuppia ja sekoitetaan. Sen vahvuus on noin 100 000 scovillea, joka on aika sopiva kanan siiville ja maustamiseen, kun oppii sitä annostelemaan. Kun ketsuppi on varsin halpaa, kannattaa vakioida vain yhteen vahvuuteen eli siihen mitä suu raakana sietää. ”Alkuperäisen” Srirachan vahvuus pitäisi olla 2200 scovillea.

Kun tuo chilikastike oli varsin halpaa, on siinä myös aika runsaasti siemeniä joukossa. Siemenet eivät itse ole tulisia, mutta kun ne ovat kiinni chilin kaikkein tulisimmassa osassa, vaaleassa hedelmälihassa, on niiden pintaan imeytynyt tulisuutta, joka ei ihan helpolla liukene. Ketsupissani on siis ylläreitä, jotka laittavat vähän puhaltelemaan ja juomaan jotain viilentävää. Oikeastaan ihan piristävää..

Poppamies on lopettanut verkkokaupan ja keskittynyt tukkumyyntiin. Ilmeisesti vain yksi jälleenmyyjä myy poppamiehen laajaa valikoimaa verkossa. Kun etsin vastaavaa tuotetta ja sen hintaa, löytyy poppamiehen sivuilta kuvaus ja jälleenmyyjä-verkkokaupan sivuilta hinta, nyt 7,50 €/300 ml. Tulisuutta voi arvioida tämän sivun perusteella eli 1,46 miljoonaisesta 57-prosenttista eli 830 000 scovillea. Kai tuo pullo noin vuodeksi riittäisi. Viimeisimmän linkin takaa löytyy myös yllä videolla tyttöjen maistaman chilin tulisuus, 1,6 – 2,2 miljoonaa scovillea.

21.12.2019 Palautettu alustan vaihdoksen yhteydessä kadonnut video. Tänään ostin Salon Citymarketista Poppamiehen Scorpion chilikastiketta 300 ml hintaan 8,95 €. Se kilon purkki oli jo lähes tyhjä ja jos kaupasta en olisi Scorpionia löytänyt, olisin tilannut sitä postin kautta.

rkoski

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä. Yhteystiedot: <a href="http://www.raimokoski.fi" title="www.raimokoski.fi">www.raimokoski.fi</a> , <a href="http://www.raimokoski.com" title="www.raimokoski.com">www.raimokoski.com</a> , <a href="http://www.lineox.net" title="www.lineox.net">www.lineox.net</a> , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu