Mitä toivoisit lampun hengeltä?

Siinä klassikkotarinassa toivomuksia saa esittää vain kolme ja varmaan jokaista on omassa mielessään hieman mietittyään harmittanut, että ensimmäinen toivomus ei ole saada rajaton määrä toivomuksia. No, se olisi tietysti rikkonut tarinan, mutta miten tosielämässä?
Nykyisessä nopeasti muuttuvassa maailmassa kyky oppia uusia asioita on keskeinen monella tavalla. OpenClassroomsin kurssilla Learn how to learn tarina on muutettu siten, että lampun henki tarjoaa opettavansa vain yhden taidon ja kurssin opettajan vastaus tietysti on oppia oppimaan.
OpenClassroomsin tarina alkaa Etelä-Ranskasta vuonna 1999, kun 13-vuotias Mathieu Nebra halusi oppia ohjelmoimaan, mutta ei löytänyt aloittelijalle sopivaa kirjaa tai nettisivustoa. Hänen ratkaisunsa oli tehdä oma kurssi blogimuotoisena. Pian sen jälkeen mukaan liittyi Pierre Dubuc ja pian heidän sivustonsa Site du Zero oli tunnettu koko ranskaa puhuvassa maailmassa.
Vuonna 2013 he perustivat OpenClassroomsin, joka tarjoaa urapolkuja useisiin kandidaatti- ja maisteritasoisiin Ranskan valtion hyväksymiin tutkintoihin ja vuonna 2025 heillä on kunnianhimoisena tavoitteena saavuttaa miljoonan työllistyvän opiskelijan vuosittainen raja.
Minä löysin OpenClassroomsin Facebookissa olleen Google Digital Garagen mainoksen kautta. Digimarkkinoinnin perusteet -kurssi oli ilmainen, siitä sai sertifikaatin ja pystyin helposti suorittamaan sen noin 16 tunnin opiskelulla, mutta jos olisin tehnyt vain testit, niin ehkä neljässäkin tunnissa. Melko suuri osa videoluennoista oli kuitenkin sen verran mielenkiintoisia, että muutaman katsoin, mutta useimmat luin tekstinä hyppien epäolennaisten kohtien yli. Materiaalin formaatti oli siis melkoisen hyvä. Nimellisesti kurssin kesto on 40 tuntia.
Google Digital Garagen Verkkokurssit-sivun kuvaus on:
”Käytettävissäsi on laaja valikoima maksutonta oppimateriaalia, jonka avulla voit kasvattaa liiketoimintaasi tai edistää urakehitystäsi. Voit opiskella joko valitsemalla yksittäisiä moduuleja tai suorittamalla saman tien vaikka kokonaisen kurssin.”
Sivun alareunassa on kieli- tai maavalinta ja kun valitsee European, vaihtuu kieleksi englanti ja valikoima laajenee huomattavasti. Tekijöinä ei ole pelkästään Google ja englanniksi on listattu myös Elements of AI, jonka ovat tehneet Helsingin yliopisto ja Reaktor.
OpenClassroomsin urapolkuja, kuten Android Developer, iOS Developer ja Digital project manager listataan englanniksi 14 kappaletta, mutta ranskaksi 34 kpl. Muita kieliä ei ole valittavissa.
Kyllä minä siltä lampun hengeltä olisin voinut nuorempana toivoa englannin kielen osaamista, varsinkin jos toivomuksia olisi ollut se perinteinen kolme. Edellä mainittu Googlen kurssi oli laadultaan aivan eri tasoa kuin ensimmäinen täysin verkkopohjainen kurssini, Turun Avoimen Yliopiston Kasvatustieteen perusteet, joka oli teknisesti ihan hirveä eikä sisältöäkään voinut kehua. Toinen Turun Avoimen Yliopiston verkkokurssi oli projektityyppinen, joten kurssin sisältö luotiin pitkälti itse ja aiheiden alustuksina oli käytetty paljon ulkopuolisten tekemää materiaalia. Siitä että pidin ja sain kurssista paljon, voin kiittää lähinnä itseäni. Molemmat olivat maksullisia.
Helsingin Sanomissa on Julkaistu: 22.7. 2:00 valitettavasti vain tilaajille juttu Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa. Tämän päivän näköislehdessä sitä ei jostain syystä ole. Hive Helsingin esikuvasta kertova Tällainen on Supercellin koodauskoulun esikuva: Opettajia ei ole, oppilaat korjaavat toistensa kokeet ja nörtit pakotetaan kohtaamaan toisensa on kuitenkin kaikkien luettavissa. Ranskasta tulee siis muutakin hyvää oppimisen alueelle, kuin OpenClassrooms.
Pitänee hieman selitellä tuota Digimarkkinoinnin perusteet -kurssin suoritustapaani. Koodasin verkkokaupan vuonna 2004 ja oma palvelin minulla on ollut netissä vuodesta 2000 lähtien, joten aika suuri osa kurssin sisällöstä oli tuttua. Oli kyllä hieman uuttakin, joten ihan tylsää sen suorittaminen ei sentään ollut. Sertifikaatin lisäksi toteutustavan tutkiminen oli toinen motiivi.
OpenClassroomsin kurssi Learn how to learn on aika samantapainen. Nopea ja joustava. Aihe varsin tuttu, mutta hieman uuttakin löytyy. Ihan sopiva maistiainen tarjonnasta.
Ilmoita asiaton viesti