Niksiosasto – Pienimuotoinen kotikirjapaino

Aikaisemmin tulostin kirjoistani vedoksia, joista tarkistin taiton viimeistelyä tai oikoluin. Myöhemmin on tullut vastaan muitakin tarpeita tehdä yksittäiskappaleita kirjoista. Linux Journalia olen tilannut vuodesta 2008 digitaalisena eli pdf-tiedostona, tulostanut ja nitonut niitä esiteltävällä tekniikalla.

Kovin hyvän näköisiä näin ei saa, mutta ihan tyydyttäviä ja melko pienellä vaivalla.

Tulostus säästöbudjetilla

Ostetaan huuto.netistä joku halpa, vähän käytetty laser-printteri. Itse ostin muutama vuosi sitten alle satasella HP Lj6p:n jolla oli tulostettu vain n. 2500 sivua. Mukana tuli kaksi täyttä mustekasettia ja se vajaa koneessa. Niillä musteilla tulostin noin 10 000 sivua. Uudet musteet olisivat maksanut enemmän kuin printteri. Edelleen halpa käyttää, kun muille on jäänyt kasetteja nurkkiin ja laittavat myyntiin huuto.nettiin. Paperi on se kalliimpi. Ei mikään vauhtihirmu, mutta riittävä. Vastaavia löytöjä voi varmasti edelleen tehdä.

Jos vain löytyy, niin automaattisesti kaksipuoleisen tulostuksen hoitava printteri olisi erittäin hyvä. Käsin kääntö menee helposti väärin päin ja paperi ei saa jumittua kertaakaan nipun käsittelyn aikana. Jos jumittaa, niin on kusessa. Minä en tulosta kaksipuoleisesti.

Lehden nidonta

Hankinta: Nitoja Rapid Heavyduty 9. Oli aika kallis, mutta hintansa arvoinen.

Korkeintaan 110 sivua. Tällä voi nitoa Linux Journalin yksipuoleisesti tulostettuna. 8 – 10 hakasta selkään, niin se on jäykkä.

Kirjan nidonta

Aikaisemmin rei’itin kirjani vedoksia ja mapitin niitä. Ei hyvä. Mapit vei tilaa ja oli hankalia. Hakaspyssyllä ei tule kovin siistiä, mutta aina se mapituksen voittaa.

Hankinta: Esim. Bilteman sähkökäyttöinen Dyckert- ja niittipistooli. 37 €. Muitakin löytyy, mutta sähkökäyttöisiä saa hieman etsiä.
Jos ammutaan esimerkiksi 14 mm hakasia, ensimmäisen nipun paksuudeksi otetaan 16 mm ja ammutaan hakaset molemmilta puolilta. Seuraavan nipun paksuudeksi on sopiva noin 7 mm ja ammutaan se ensimmäisen nidoksen päälle. Nippuja lisätään samaan tapaan, kunnes koko kirja on nidottu.

Paineilmakäyttöisillä yhdistelmänaulaimilla hyvinkin paksut kirjat voisi nopeasti nitoa, mutta silloin vaaditaan jo kompressori, joka pitää myös ikävää ääntä.

 

Kuva

Kuvassa alimmaisena on 442-sivuinen yksipuolisesti tulostettu kirja. Seuraavaksi on 425-sivuinen kaksipuoleinen. Nidottu Rapidilla, kuten myös sen päällä oleva lehti. Myös Rapidilla voi nitoa useita nippuja, mutta sähkökäyttöinen on parempi siinä hommassa. Linux Journalin sivumäärää en viitsi laskea, koska siitä puuttuu pelkkää mainosta olevat sivut.

Alin kirja olisi maksanut USA:sta tilattuna yli 60 USD, vaikka se on Postscriptinä ja pdf:nä ollut saatavilla pitkään ja lisäksi se on osittain vanhentunut. Toista kirjaa ei taideta painaa. Tämä on vuoden 2002 neljäs julkaistu versio. Linux Journalin digitaalisen version tilaaja sai pdf-lehtensä noin 1 1/2 kuukautta ennen kuin paperiversio tuli Suomessa myyntiin. Enää paperiversiota ei ole, mutta lehti vaikuttaa menestyvän ihan hyvin

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu