Aamupuuro
Ravintosisällöltään tämän reseptin puuro on hyvin lähellä vajaa vuosi sitten julkaisemaani Proteiinipuuroa ja siitä tämä on ajan myötä kehittynytkin, mutta siinä missä proteiinipuuro oli enemmänkin protopuuro, yksi hieman erilaisista kokeiluista, on tämä säilynyt samana jo ainakin puoli vuotta. Joskus olen sattunut löytämään lähi-Salesta punalaputettuja marjoilla tai hedelmillä maustettuja raejuustoja ja olen sen lisäksi kokeillut hilloa ja omenasosetta, mutta kestosuosikeiksi niistä ei ole, ainakaan minulle.
Ennen kuin mennään valmistusohjeisiin, katsotaan ensin raaka-aineita ja niiden ravintosisältöjä.
Kotimaista Kaurahiutale ja kuitu on ilmeisesti melko uusi tuote. Itse huomasin sen joskus viime syksyllä. Kauraleseissä on hieman yllättäen vain sama määrä kuitua, mutta proteiinia enemmän, 18 %. Suuren kuitumäärän Kotimaista Kaurahiutale ja kuitu -tuotteessa selittää vehnäleseet, joissa on kuitua 37,5 % (Korpelan myllyn vehnäleseiden tiedoista).
Valmistus
Laita noin ½ litraa vettä kiehumaan vedenkeittimeen. Laita noin 1½ litran kattila keittiövaa’alle ja vaaka päälle. Mittaa hiutaleet, 90 g, soijarouhe +30 g = 120 g ja maustevaa’alla suola, +2 g = 122 g, kattilaan. Veden pitäisi jo kiehua, joten lisää myös se, +400 g = 522 g. Kattila liedelle ja levy täydelle teholle. Sekoita ja kun huomaat veden kiehuvan jälleen, laita kansi päälle ja levy pois päältä. Anna hautua vähintään 10 minuuttia.
Riko munat ja laita levy jälleen täydelle teholle. Kaada soijakastiketta pieni kauha täyteen ja vatkaa se munien joukkoon puuron pinnalla. Kun soijakastike on sekoittunut muniin, sekoita seos puuroon ja odota hetki hyytymistä edelleen sekoittaen ja sitten kattila pois kuumalta levyltä ja sekoita noin kolmannes 400 gramman raejuustopaketista joukkoon.
En ole kumpaakaan vaihetta kellottanut, mutta kai ne jotain minuutin tai kahden välillä vievät.
Resurssit
Reseptilaskenta-arkki on ladattavissa Google Drivestä. Siinä on myös raaka-aineiden ravintoarvot ja hinnat. Kuvakaappaukset hakemistossa ovat kuiteista kännykässäni, koska s-kaupat.fi-sivustolla on vain verkkokauppoina toimivien isojen kauppojen eli kai pelkästään Prismojen hinnat. Foodie.fi:ssä oli myös Sale-kauppojen hinnat sekä tuotteiden hyllypaikat, mutta se ei enää ole käytössä.
Muut ruoka-aiheiset kirjoitukseni (Raimon reseptivihko, eivät mahdu enää yhdelle sivulle!).
P.S. Lainaus noin vuoden vanhasta kirjoituksestani
Onko kuiduilla väliä?
Hesarin artikkelin, Ihmejyvä, sisältö saattaa olla tuttua tarinaa kauran sisältämän liukoisen kuidun, betaglukaanin terveyttä edistävistä vaikutuksista, mutta itse olin sen vähän, jonka joskus aikoinaan olin aiheesta lukenut, onnellisesti unohtanut, joten suosittelen sitä silti. Alla kuitenkin joitain poimintoja:
Kauran kuidulla, beetaglukaanilla, on poikkeuksellinen vaikutus suoliston ja verisuonten hyvinvointiin.
”Maallikon termein sanottuna, kun saat tarpeeksi beetaglukaania, huuhtelet osan kolesterolistasi viemäriin”, Mikola sanoo.
Koska kuidut eivät imeydy, ne lisäävät ulostemassan määrää ja nopeuttavat sen läpikulkua suolistossa.
Lisäksi molemmat kuitutyypit [kauran ja rukiin] vähensivät maksan tulehdustilaa sekä hidastivat painonnousua.
Betaglukaania on viljoista vain kaurassa ja ohrassa, mutta ruis on viljoista kuitupitoisin. Vehnässä taas on eniten proteiinia, mutta useimmat vehnäjauhot sisältävät terveyden kannalta vain jyvän huonointa osaa, sen ydintä.
Kehitin itsekin joskus hyvin samanlaisen aamiaisen. Kustannustehokkaimmassa versiossa keitin neljän viljan puurohiutaleita, ja ruskeaa soijarouhetta. Lopuksi lisäsin suolaa, kanelia ja rypsiöljyä, sekä puolukoita.
Nykyään olen niin kulinaristi että käytän vain kaurahiutaleita (n.2-3dl/annos) ja soijan korvaan piimällä ja joskus pähkinöillä. Puolukoiden lisäksi käytän paljon viinimarjoja. Ja neitsytoliiviöljyä.
Keittämisen jätin pois turhana välivaiheena. Ensin kuivat aineet tehosekoittimella jauhoksi, sekaan marjat ja vähän vettä ja öljyä niin että tulos on puuromainen liisteri, ja lopuksi piimää lusikalla sekoittaen niin että tulos muistuttaa pirtelöä ja kulahtaa helposti kurkusta alas. Noin litra tätä tulee ja se riittää helposti lounaaseen tai sen ylikin. Piimän voi korvata maustamattomalla jogurtilla, tai vaikka maidolla ja baanilla. Tosi kiireessä tai kiipelissä herkkua voi terästää esim pikakahvijauheella tai/ja kaakaolla, joka lisätään muiden kuivien aineiden joukkoon heti alussa, tai/ja vaikka Fernet Brancalla joka lisätään viimeisenä.
Vain taivas on rajana!
Ilmoita asiaton viesti
Sattumalta avasin tämän artikkelin juuri syötyäni kaurapuuroa mustaherukoilla. Kuitua kuppiin!
Ilmoita asiaton viesti