Aamupuuro

Kertoo kai harjaantumisesta, että tämän jutun kumpaakaan valokuvaa ei tarvinnut rajata.

Ravintosisällöltään tämän reseptin puuro on hyvin lähellä vajaa vuosi sitten julkaisemaani Proteiinipuuroa ja siitä tämä on ajan myötä kehittynytkin, mutta siinä missä proteiinipuuro oli enemmänkin protopuuro, yksi hieman erilaisista kokeiluista, on tämä säilynyt samana jo ainakin puoli vuotta. Joskus olen sattunut löytämään lähi-Salesta punalaputettuja marjoilla tai hedelmillä maustettuja raejuustoja ja olen sen lisäksi kokeillut hilloa ja omenasosetta, mutta kestosuosikeiksi niistä ei ole, ainakaan minulle.

Rainbow japanilainen soijakastike puuttuu kuvasta, mutta sen on nyt korvannut Coop-tuotemerkin vastaava S-ryhmän kaupoissa eikä sitäkään löydy ainakaan minun lähi-Salestani. Suolapurkin päällä on 0,1 gramman tarkkuudella mittaava vaakakauha.

Ennen kuin mennään valmistusohjeisiin, katsotaan ensin raaka-aineita ja niiden ravintosisältöjä.

Soijatuotteiden tiedot ovat pakkauksista, koska soijarouheen tietoja ei ole S-kaupat.fi-sivustolta ja soijakastikkeen on korvannut Coop-tuotemerkkinen ja sen tiedot ovat erilaiset. Hinnat ovat lähi-Salen, paitsi soijakastikeen ja raejuuston sekä munien hinnassa on 60 % alennus.

Kotimaista Kaurahiutale ja kuitu on ilmeisesti melko uusi tuote. Itse huomasin sen joskus viime syksyllä. Kauraleseissä on hieman yllättäen vain sama määrä kuitua, mutta proteiinia enemmän, 18 %. Suuren kuitumäärän Kotimaista Kaurahiutale ja kuitu -tuotteessa selittää vehnäleseet, joissa on kuitua 37,5 % (Korpelan myllyn vehnäleseiden tiedoista).

Valmistus

Laita noin ½ litraa vettä kiehumaan vedenkeittimeen. Laita noin 1½ litran kattila keittiövaa’alle ja vaaka päälle. Mittaa hiutaleet, 90 g, soijarouhe +30 g = 120 g ja maustevaa’alla suola, +2 g = 122 g, kattilaan. Veden pitäisi jo kiehua, joten lisää myös se, +400 g = 522 g. Kattila liedelle ja levy täydelle teholle. Sekoita ja kun huomaat veden kiehuvan jälleen, laita kansi päälle ja levy pois päältä. Anna hautua vähintään 10 minuuttia.

Riko munat ja laita levy jälleen täydelle teholle. Kaada soijakastiketta pieni kauha täyteen ja vatkaa se munien joukkoon puuron pinnalla. Kun soijakastike on sekoittunut muniin, sekoita seos puuroon ja odota hetki hyytymistä edelleen sekoittaen ja sitten kattila pois kuumalta levyltä ja sekoita noin kolmannes 400 gramman raejuustopaketista joukkoon.

En ole kumpaakaan vaihetta kellottanut, mutta kai ne jotain minuutin tai kahden välillä vievät.

Veden haihtumista ei ole otettu huomioon laskelmassa.

Resurssit

Reseptilaskenta-arkki on ladattavissa Google Drivestä. Siinä on myös raaka-aineiden ravintoarvot ja hinnat. Kuvakaappaukset hakemistossa ovat kuiteista kännykässäni, koska s-kaupat.fi-sivustolla on vain verkkokauppoina toimivien isojen kauppojen eli kai pelkästään Prismojen hinnat. Foodie.fi:ssä oli myös Sale-kauppojen hinnat sekä tuotteiden hyllypaikat, mutta se ei enää ole käytössä.

Muut ruoka-aiheiset kirjoitukseni (Raimon reseptivihko, eivät mahdu enää yhdelle sivulle!).

 

P.S. Lainaus noin vuoden vanhasta kirjoituksestani

Onko kuiduilla väliä?

Hesarin artikkelin, Ihmejyvä, sisältö saattaa olla tuttua tarinaa kauran sisältämän liukoisen kuidun, betaglukaanin terveyttä edistävistä vaikutuksista, mutta itse olin sen vähän, jonka joskus aikoinaan olin aiheesta lukenut, onnellisesti unohtanut, joten suosittelen sitä silti. Alla kuitenkin joitain poimintoja:

Kauran kuidulla, beetaglukaanilla, on poikkeuksellinen vaikutus suoliston ja verisuonten hyvinvointiin.
”Maallikon termein sanottuna, kun saat tarpeeksi beetaglukaania, huuhtelet osan kolesterolistasi viemäriin”, Mikola sanoo.
Koska kuidut eivät imeydy, ne lisäävät ulostemassan määrää ja nopeuttavat sen läpikulkua suolistossa.
Lisäksi molemmat kuitutyypit [kauran ja rukiin] vähensivät maksan tulehdustilaa sekä hidastivat painonnousua.

Betaglukaania on viljoista vain kaurassa ja ohrassa, mutta ruis on viljoista kuitupitoisin. Vehnässä taas on eniten proteiinia, mutta useimmat vehnäjauhot sisältävät terveyden kannalta vain jyvän huonointa osaa, sen ydintä.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu