Chicken Blood Monster PC valmis, loppuraportti ja hintalaskelma

Lopulliset näyttökortit ovat vielä asentamatta ja muutenkin vasta CBM-PC:n jäähdytysjärjestelmä on valmis. Muita ongelmakohtia ei enää pitäisi olla, mutta kahdeksan näytön liittäminen aiheuttaa vielä töitä ainakin kalusteiden osalta.

Kerrotaan nyt ensin jäähdytysjärjestelmän tarina loppuun, kun se on ollut se tärkein aihe edellisissä kirjoituksissa (Chicken Blood Monster PC – Uusi alku + PCIe Bifurcation, Arkistojen aarteita?).

Päädyin käyttämään vain yhtä tuuletinkontrolleria, mutta se ohjaa yhteensä kuutta tuuletinta: molempien CPU-jäähdyttimien molempia 90-millisiä ja takaseinän kahta 80-millistä tuuletinta. Sen potentiometri, joka säätää moottorien pyörimisnopeutta ohjaavaa pulssiaaltoa, on nyt säädetty kaikkein pienemmälle, joten kaikki pienet tuulettimet ovat mahdollisimman hiljaisia.

Testasin myös sitä, että irrotin virtajohdon kontrollerista, jolloin jäähdytyksestä vastasivat pelkästään neljä 120-millistä tuuletinta pohjassa ja etulevyn alaosassa. Toinen prosessoreista saattoi hieman hidastaa itseään liiallisen lämmön takia, mutta silloin en vielä ollut tehnyt pieniä viimeistelykorjauksia ilmavirtaa ohjaavaan aaltopahviaskarrelmaan, joten oli sillä rajalla toimiko kone tyydyttävästi ilman pienempiä tuulettimia, jotka näyttivät kuluttavan noin 5 Wattia sähkötehoa.

Keskusmuistia oli tässä vaiheessa vain 64 gigaa, CPU-jäähdyttimien ja takaseinän tuulettimet eivät saaneet virtaa ja ainoastaan neljä 120-millistä tuuletinta toimivat.

Kun annoin pikkutuulettimille taas virtaa ja lisäsin muistia kaksi 32-gigaista kampaa, yhteensä 128 gigaan, nousi energiankulutus noin 110 Wattiin eli kaksi muistikampaa, ja niitä tosiaan on syytä lisätä ja poistaa pareittain, kun prosessorejakin on kaksi, kuluttaa noin 5 Wattia. Se on aika pitkälti syynä siihen, että olen päättänyt ainakin kokeilla jonkin aikaa miten hyvin 128 gigaa riittää.

120-milliset tuulettimet ovat kytketty pareittain sarjaan ja emolevyn CPU-tuulettimille tarkoitettuihin nelinapaisiin liittimiin.

Tuulettimien säätö BIOS-asetuksissa.

120-millisten tuulettimien kierrosnopeusalueeksi on luvattu 800 – 1600, mutta nykyisillä säädöillä se on 1000 – 1400. Nelinapaisella liittimellä varustettujen tuulettimien kytkeminen sarjaan tarkoittaa, että vain ketjun ensimmäisen ”paluukanava” eli napa, jota kautta tulee tieto toteutuneesta kierrosnopeudesta, on kytketty, tässä tapauksessa emolevylle. Ketjun seuraavat saavat kyllä saman PWM-signaalin, joka ohjaa kierrosnopeutta.

Ylempi näyttökortti on GeForce GTX970 ja alempi GTX980. Kummassakin on näyttömuistia 4 Gt, joten pelaamiseen ne eivät enää oikein hyvin sovellu, mutta muuten ne ovat edelleen varsin tehokkaita ja hyviä näyttökortteja.

 

Hinnat


Alla vielä erikseen tärkeimmät ja kalleimmat osat.

32-gigaisia muistikampoja olen ostanut sekä paikalliselta kierrättäjältä että Kiinasta jo aiemmin, yli vuosi sitten, kummaltakin 8 kpl eli yhteensä puoli teraa kappalehintaan 20 €. Näyttökortit ostin huuto.netistä viiden kortin kokoelmassa, jossa arvokkain oli GeForce GTX1080, muistaakseni hintaan 160 €. Siitä pitäisi erikseen myytäessä saada ainakin satanen, mutta kaksi mainitsematonta korttia ovat lähinnä arvottomia ja siitä johtuu 66,46 € hinta-arvio kahdelle varsin hyvälle näyttökortille ja siten summaksi tuli sopiva luku.

Kotelolle en laskenut mitään hintaa. Samanlainen pyöri silloisella työpaikallani sisuskaluista riisuttuna kuukausia noin 15 vuotta sitten ja lopulta joku vei sen kotiinsa eli jo silloinkin sitä pidettiin lähes arvottomana. Omassani on ASUS A7V8X emolevyn ohjetarra, mutta se ei muistaakseni ollut kotelon alkuperäinen emolevy vaan järjestyksessä toinen. ASUS A7V8X julkaistiin vuonna 2002 ja kotelon ostin siis jo viime vuosituhannen puolella.

 

Tärkeimmät ominaisuudet

2 x Intel Xeon E5-2696 V3 @2.3 GHz, 18/36 C/T, 45 MB cache, 145 W TDP
4 x 32  = 128 GB  DDR3 1600 MHz Reg. ECC DRAM
1000 W virtalähde
1 TB NVMe SSD-levy, 512 GB NVMe SSD-levy
Asus STRIX NVIDIA GeForce GTX980 -näyttökortti 4 GB GDDR5 (näyttää maksavan eBayssä noin 80 €)
Asus STRIX NVIDIA GeForce GTX970 -näyttökortti 4 GB GDDR5 (näyttää maksavan eBayssä noin 50 – 60 €)

Emolevyllä on kaksi 2,5 Gbps Ethernet-liitäntää ja 10 SATA-liitäntää. WOL toimi oletuksena ainakin siinä Ethernet-liitännässä, jota minä olen käyttänyt enkä ole huomannut, onko sille edes BIOS-asetusta. NVMe-levyille on kaksi M.2-liitäntää, mutta toiseen on kytketty vain kaksi PCIe-kaistaa tavanomaisen neljän sijaan. Muistikamman paikkoja on vain 8, kun prosessorit tukisivat yhteensä 24 paikkaa. Ensimmäiseen prosessoriin on ilmeisesti kytketty kaikki PCIe-väylän liitännät paitsi reunimmainen täyspitkä x16-liitäntäpaikka. Dokumentointia ei käytännössä ole, paitsi emolevylle kirjoitetut merkinnät. Koska emolevyllä on vain DDR3-muistille paikat, voidaan siinä käyttää vain niitä LGA2011 v3 -kantaisia prosessoreja, jotka tukevat DDR3-muistia.

Tämän taulukon laadin joskus viime vuoden kesällä ja hinnat ovat AliExpressistä. Listassa on vain mielenkiintoisimmat Haswell ja Broadwell EP Xeon -prosessorit.

Ns. serverimuistia eli Reg. ECC -muistia saa käytettynä halvimmillaan 0,5 € / Gt DDR3-tyyppisenä ja 2 € / Gt DDR4-tyyppisenä. Nopeusero on vaatimaton varsinkin verrattuna siihen, että keskusmuisti loppuu kesken ja joudutaan käyttämään levymuistia sen jatkeena. Lisäksi juuri Xeon E5-2696 v3 on erittäin houkutteleva muutenkin ja sen hinta onkin tällä hetkellä noin kaksinkertainen minun maksamaani verrattuna. Taulukon muiden prosessorien hintoja en ole seurannut.

 

Suorituskyvystä

Tämäntyyppisen koneen, kun prosessoriytimiä on niin monta, suorituskykyä on vaikea mitata eikä sillä ole niin merkitystäkään. Harva yksittäinen ohjelma pystyy hyödyntämään edes neljännestä käytettävissä olevista ytimistä varsinkin, jos käytössä on HyperThreading, joka tuplaa ytimien määrän.

Lisäksi huomasin lähinnä prosessorikuormana jäähdytyksen testauksessa käyttämästäni HandBrakesta tai sen esiasetuksista aika hämmentävän jutun. Olin ajatellut, että nopealla transkoodauksella tulee isoja tiedostoja ja hitaalla pieniä, mutta videokuvan laatu on kolmas muuttuja ja yleinen esiasetus Very Fast 1080p30 tekee lähes puolet pienempiä tiedostoja 2/3-osa-ajassa verrattuna Matroska-formaatin H.264 MKV 1080p30 -esiasetukseen, joka on sille formaatille tarkoitetuista nopein ja on hyvin lähellä yleistä esiasetusta Fast 1080p30. Kovin tarkkoja lukuja ei pitäisi antaa, koska jopa tiedostokoko vaihtelee hieman eri ajokerroilla ja eri tyyppisille videotiedostoille sopivat eri enkoodaustavat eri tavoin, mutta alla on tiedot erään vanhan Suomi-filmin transkoodauksesta:


Transkoodausnopeus, FPS (Frames Per Second) ei tässä tapauksessa kerro koneen  kokonaissuorituskyvystä, sillä siinä kun hitaammalla tavalla neljä samanaikaista transkoodausta syö lähes kaikki koneen tehot, pitää nopeammalla tavalla käynnistää kuusi HandBraken instanssia.

HandBraken dokumentaatio virallisista esiasetuksista: Official presets.

Aiemmin neljä HandBrakea oli syönyt lähes kaikki tehot.

sensors-komennon muotoiluun tein oikein skriptin, kun yksirivinen komento tuli aika pitkäksi.

#!/bin/sh
while true 
do
  date
  sensors 2>/dev/null | \
    awk '/Package id 0/{printf($1" "$2" "$3" "$4"\t")}
    /Package id 1/{printf("id 1:\t"$4"\t(high = +70.0°C, crit = +80.0°C)\n")}
    /fan1/{FAN1=$2}
    /fan2/{FAN2=$2}
    END{print "fan1:\t\t"FAN1" RPM\tfan2:\t"FAN2" RPM"}'
  sleep 5
done

Sähkönkulutus samoihin aikoihin. Pistorasian nimikin on vaihtunut.

Käynnistin sitten vielä pari HandBrakea täyden kuormituksen aikaansaamiseksi.

Jäähdytys pelaa hyvin eikä tuulettimetkaan pyöri täysillä.

 

Laitetaan loppuun vielä kuva pelkästä emolevystä:

Klikkaamalla täyden 6678×5728 resoluution kuvaan. Huomaa prosessorien ja sitä kautta prosessorijäähdyttimien suunta, joka johti aluksi siihen, että oikeanpuoleinen jäähdytin syötti kuumentamaansa ilmaa vasemmanpuoleiselle, joka kuumeni sen takia paljon enemmän.
Tässä uusintana kuvat jäähdyttimestä ja prosessorista. Huomaa että kuvan prosessoria pitää kääntää 90 °, kun se asennetaan yllä olevan kuvan emolevylle. Samoin pitäisi tehdä jäähdyttimelle, mutta silloin toinen jäähdytin imee toisen poistoilmaa, eli jäähdytin onkin kuvassa oikeassa asennossa (tai ehkä ylösalaisin).

Edellisessä kirjoituksessa esiteltyä neljän NVMe-levyn korttia pääsen testaamaan pian. Neljäs levy on saapunut jo Eurooppaan, ilmeisesti Hollantiin ja lienee minulla vajaan viikon päästä, mutta sen testitulokset kuuluvat jo toiseen kirjoitukseen.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu