Damaskiteräksinen santoku- vai kiritsuke-veitsi?

Ylimpänä on 6.1.2020 AliExpressin kautta Kiinasta ostamani 7-tuumainen Xituon santoku-veitsi. Maksoin siitä 8,96 € postikuluineen. Nyt se näyttäisi maksavan melkein 14 €.

Nyt kun olen käyttänyt santoku-veistäni jo lähes pari vuotta, olen huomannut, miten kunnollinen veitsi on lähes huomaamatta muuttanut tapaani tehdä ruokaa ja ajatella ruuasta. Toisin sanoen se on tehnyt minusta paremman kokin.

Keittiöni varustelukierre lähti liikkeelle mikroaaltouunin rikkoontumisesta. Sen korvaajan lisäksi ostin vanhan ja yleensä vuotavan painekattilan tilalle uuden Ikeasta sekä ”digitaalisen xl ilmafriteerauskeittimen”, ruotsiksi ”digitalsik xl luftfritös” ja muutakin pikkusälää.

Ruotsalaiset ovat näköjään mukauttaneet sanan air fryer tai jopa airfryer, mutta suomeksi ei ole vielä keksitty tuolle pienelle kiertoilmauunille näppärää nimeä. Luftfritös on tietysti uudissana ja ihan oikea sellainen, mutta digitalsik ei ole sana millään kielellä.

Nyt olen siinä vaiheessa, että olen palannut tärkeisiin perusasioihin ja kärsinyt pienestä veitsikuumeesta. En nyt muista, mistä sen tartunnan sain, mutta viimeisin menoerä, 37,58 €, johtui Youtubesta. Ensin kuitenkin voit kokeilla miten herkästi saat itse veitsikuumeen katsomalla alla olevan lyhyen sanattoman videon:

 

Tuossa lyhyesti vilahtikin Xituon kiritsuke-veitsi. Siitä löytyi melko pitkä ja perusteellinen video.

Jokaisen kahvan pitäisi olla erilainen.

Muut tilaamani eri malliset veitset ovat paljon halvempia, hieman yli kympin, mutta se 12 ja ½-tuumainen maksoi melkein kaksi ja se on ainoa, joka ei ole Xituo. Santoku-veitseni on Xituon tekemä ja oikeastaan suurin moitteeni siitä on lyhyys, vain 7 tuumaa. Artikkelikuvassa molemmat kokkiveitset ovat 8-tuumaisia. Alimpana oleva pieni zirkonium-veitsi on lähes ainoa veitsi, jota nykyään käytän keittiössä santokun lisäksi.

Alla olevassa ”valintaoppaassa” kerrotaan samalla santoku-veitsien hyvät ja huonot puolet. Se on ehkä paras veitsi kotikokille, kun ruokailijoita on korkeintaan viisi, mutta ei sovi ravintolaan tai kun ruokailijoita on 50.

 

P.S.

Damaskiteräksellä on hakusana Wikipediassa, mutta ei oikeastaan sisältöä. Damascus steel on jo laaja artikkeli ja Damaskering (smide) kertoo tiiviisti oleellisen. Englanniksi on jopa mainittu mm. Beowulf ja Game of Thrones kulttuuriviitteinä!

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu