Depois de concluir o curso português de duolingo, volto aos estudos de espanhol

Vielä kolme tehtävää tai haastetta jäljellä. Kun kaikki on tehty, tulee kruunuja yksi lisää eli yhteensä 546. Lingotteja minulla on vielä runsaasti, 10 255, vaikka korkeimman tason haasteisiin kuluu niitä 10 ja yhteensä niitä portugalissa oli reilusti yli 300, siis yli 3 000 lingottia on huvennut pelkästään legendaariselle tasolle pääsyyn.

Otsikko on Google Translaten versio lauseesta ”After completing the Duolingo Portuguese course, I return to Spanish studies”. Microsoftin Bing-kääntäjä oli hieman eri mieltä: ”Após concluir o curso de Português Duolingo, volto aos estudos de espanhol”. Bingissä on erikseen valittavissa Brasilian portugali, mutta Googlella on vain yksi versio.

Portugalin kielellä on peräti kolme kieliakatemiaa tai kielitoimistoa, kuten suomalaista kielenhuoltoinstituutiota aikaisemmin nimitettiin. Espanja, joka on hyvin lähellä kielellisesti ja maantieteellisesti, on yhtenäisempi, sillä on vain yksi kieliakatemia, Espanjan kuninkaallinen akatemia. Brasilian kirjallisuusakatemia on perustettu vasta 1897 eikä se ole valtiollinen tai virallinen laitos, mutta koska Brasilian väkiluku ja muut keskeiset luvut ovat noin 20-kertaisia tai suurempia, on sen merkitys suurempi kuin Portugalin Academia das Ciências de Lisboalla, jolla ei ole edes suomenkielistä wikipedia-sivua. Kolmannella, Academia Galega da Língua Portuguesalla on vielä vähemmän merkitystä. Galician itsehallintoalue Espanjassa sijaitsee Portugalin pohjoispuolella ja muusta Espanjasta sitä erottaa tehokkaasti Leonin vuorijono ja Galician kieltä on pidetty portugalin murteena, mutta Galician kieliakatemian tavoitteena on yhdistää se portugalin valtakieleen ” The academy promotes Reintegrationism, the concept that the language spoken in Galicia (dubbed the Galician language by some) is in fact merely a dialect of the Portuguese language and should be standardized to the international Portuguese norms of language.”.

Portugalin kieli on 9. puhutuin kieli maailmassa ja sen syntyperäisiä käyttäjiä on noin 234 miljoonaa. Romaanisista kielistä, ”latinan tyttäristä”, se on toiseksi käytetyin espanjan jälkeen. Duolingossa se on viidenneksi laajimmin tuettu kieli englannin, espanjan, ranskan ja saksan jälkeen. Esimerkiksi tarinoita, Duolingo stories, on tällä hetkellä 100 kpl ja edellä mainittujen sekä portugalin lisäksi vain italiaksi löytyy tarinoita. Tehtäväryhmiä, joissa on 6 tasoa, on 96 eli yhteensä ”kruunuja”, yhden ryhmän yhden tason suorituksia kertyy 6 x 96 eli 546. Yhden kruunun suorittamiseen vaaditaan yhdestä kymmeneen 17 käännös- kuuntelu- puhe- tai valintatehtäväkokonaisuuden suorittamista eli yksittäisiä tehtäviä olisi 546 x 5 (keskiarvo 1 — 10) x 17 eli 46 410. Oikaisemaankin pääsee, mutta säännöstö on liian monimutkainen tässä kerrottavaksi.

 

On tässä muutenkin jonkinlaista merkkipaalun tai -päivän saavuttamista käsillä. Aloitin Duolingon käytön elokuussa 2019 ja jokapäiväinen käyttö on jatkunut kolme vuotta 24.8., siis ensi viikon keskiviikkona. ”Putkea” kannattaa jatkaa, koska aina täysien kymmenien kohdalla saa yhden lingotin, pelin sisäistä ”rahaa”, jokaista kymmentä päivää kohden. Seuraava ”tilipäivä” on 27.8., jolloin tulee täyteen 1100 päivää ja se tarkoittaa 110 lingottia.

En nyt enää muista milloin aloitin portugalin opiskelun Duolingolla, mutta joskus kevättalvella se oli. Viisi kuukautta on paras arvaukseni kuluneesta ajasta. Aluksi tein paljon laiskemmin tehtäviä, mutta vähitellen kehittyi ajatus tai tavoite tehdä ne kaikki loppuun ja olihan tuo jonkinlainen saavutus, oppia täysin uusi kieli tasolle A2 – B1 (CEFR = Common European Framework of Reference for Languages -määrityksen mukaan) niin lyhyessä ajassa. Espanjan kielitaidosta oli aika paljon apua ja varsinkin kielioppi on hyvin samalainen. Espanjan kanssa taas englannista oli minulle hyvin suuri apu ja portugaliakin sen avulla on pakko opiskella, jos haluaa tehdä sen ilmaiseksi. Niin se kielten opiskelu muuttuu vain koko ajan helpommaksi.

 

Ai niin. Miksi taas espanja? Menin tilaamaan El Paisin kuudeksi kuukaudeksi kuudella eurolla. Sen rahan ja enemmän säästin, kun en uusinut The Washington Postin tilaustani. Sen lukeminen oli jäänyt hyvin vähille, kun The New York Times syrjäytti sen.

 

P.S.

Duolingo lähetti sähköpostia 20.8.2022 1:36 otsikolla Good job this week, Raimo Koski! Your stats: ja sen sisältö oli seuraava:

Melkoinen loppukiri, mutta en kyllä luottaisi ajankäytön laskelmaan. Vuorokaudessa on vain 1440 minuuttia ja ilmeisesti olisin keskiviikkona käyttänyt Duolingon kanssa oppimiseen 1806 minuuttia, 30 tuntia ja 6 minuuttia.
rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu