Jeff Beck on kuollut, eläköön Steve Vai
Joissakin kuninkuuksissa uusi kruunataan ennen kuin vanha kuolee. Uutisointikin oli sitten suomeksi Suomi-keskeisesti Ylen esimerkin, ”Erja Lyytisen kitarasoolo nousi maailman parhaimpien joukkoon”, mukaista ja Hesarinkin juttu perustui Guitar World -lehden juttuun ”The 10 best guitar solos of 2022”, josta sitten selviää, että lukijaäänestyksen mukaan paras soolo oli Steve Vain soolo Polyphia-yhtyeen kappaleella Ego Death.
Tuossa on hieman erilainen asetelma kuin ensimmäisessä videoklipissä, jossa Steve Vai tuli minua vastaan, Walter Hillin Crossroads -elokuvasta vuodelta 1986:
Steve Vai soitti molemmat kitaraosuudet ja käytännössä uudelleenkirjoitti koko kaksintaistelukohtauksen, sävelsi ja sovitti sen myös. Sanottiinpa jopa, että Steve Vai kaappasi elokuvan päänäyttelijän roolin itselleen, kun hänet palkattiin aluksi opettamaan Ralph Macchiolle, miten näytellä kitaran soittamista eli ”ilmakitaran soiton opettajaksi”. Tuosta tarkemmin myöhemmin esiteltävässä dokumentissa.
Polyphiasta ja Tim Hensonistakin voisi kirjoittaa paljon, mutta Polyphia on kokonainen yhtye ja siten paljon enemmän kuin yksi kitaristi.
Yllä linkattu Ylen artikkeli oli julkaistu 16.12.2022 ja Guitar Worldin kaksi päivää aiemmin. Jeff Beck kuoli vasta 10.1.2023 ja IS uutisoi sen otsikolla Kitaristilegenda Jeff Beck on kuollut. Yle esitti 16.2.2023 uusintana kaksi ohjelmaa Jeff Beckin muistoksi ja se taas tietysti käynnisti uudelleen typerät mietinnät kuninkuudesta.
Oliko hän maailman paras kitaristi? Dokumenttielokuva brittiläisen Jeff Beckin yli puoli vuosisataa kestäneestä, mutta 10. tammikuuta 2023 kuolemaan päättyneestä urasta joka alkoi 1960-luvulla Yardbirdsissä. Mukana mm. Eric Clapton, Jimmy Page, Rod Stewart, Slash, Joe Perry, David Gilmour, Roger Waters, Ronnie Wood, Beth Hart ja Jan Hammer. Ohjaus Matthew Longfellow. (Still on the Run: The Jeff Beck Story, Britannia 2018)
Jeff Beckin (1944 – 2023) muistolle. Kun etsitään maailman parasta kitaristia, moni nimeäisi brittiläisen Jeff Beckin. Villisti bluesia, funkia ja jazzia sekoittava rock-kitaristi juhlisti 50-vuotista uraansa kesällä 2016 Los Angelesin kuuluisassa Hollywood Bowlissa. Nimekkäissä tukijoukoissa olivat mm. Buddy Guy, Billy F. Gibbons, Jan Hammer, Beth Hart, Jimmy Hall ja Steven Tyler. Musiikkina soi Beckin koko kirjo 60-luvun Yardbirds-ajoista nykypäivään. (Live at the Hollywood Bowl)
Nuo poistuvat Areenasta 12.5., mutta YouTubessa saattaa olla samatkin, ja muitakin konsertteja sieltä löytyy, mm. sellainen, jossa vierailijana on Johnny Depp, joka oli mukana Jeff Beckin viime kesän Suomen konserttivierailulla. Dokumentissa käytiin läpi Jeff Beckin levytuotanto ja Vaski-kirjastoista löysin muutaman omasta kokoelmasta puuttuvan uuden julkaisun, kun edellinen valikoiman tarkastuskerta oli joskus vuosisadan ensimmäisellä vuosikymmenellä.
Tähän kohtaan lienee paras lisätä symmetrian vuoksi myös Jeff Beckin ensiesiintyminen elokuvassa. Sekin tapahtui hyvin aikaisessa vaiheessa uraa ja sekin on jäänyt hyvin ihmisten muistiin. Michelangelo Antonionin Blow Up, vuodelta 1966:
Se kolmas kuuluisa entinen Yardbirds-kitaristi on Eric Clapton ja tuon videoklipin eräs kommentti osuu: ”Hard to believe that 3 Rock guitar gods, Beck, Page, and Eric Clapton all grew up within 15 miles of each other. Must have been something in the water. Wow. RIP Jeff Beck.”
Steve Vai oli Guitar Worldin listalla myös kolmantena kokonaan omalla kappaleellaan/videollaan Teeth of the Hydra.
Steve Vai oli aikoinaan Frank Zappan Motherseissa ja muistelee niitä aikoja sekä Frankia syyskuussa julkaistulla 45-minuuttisella videolla Steve Vai talking to Co de Kloet about his book ”Frank & Co”. Zappan tapaan myös Vailla on klassisen musiikin orkesterien kanssa projekteja ja uusin niistä julkaistu klippi on:
Kuvaus: Introducing Maestro Jukka Iisakkila, (pronounced ‘Is-a killa’) and he is. Jukka is a true maestro and a collaborator of mine, (with creative catalyst Co de Kloet) on “The Big O” which is our orchestra project that we’ve been planning for the past 10 years. He is also a dear friend.
Jukka has conducted a multitude of orchestras and has won a plethora of awards for his brilliance, one being the conducting prize of the Royal Swedish Academy. Being from Finland he has worked much with the Tampere Filharmonia and has chosen this world class Orchestra to perform and record my most cherished compositions. It’s fascinating to witness him at work wielding a baton as if it’s a wizards wand manifesting a supernatural ether of spectacular illuminations.
It took 3 grueling yet glorious days to complete the most dense and intense of these compositions “Expanding the Universe.” This clip is from the last movement of that piece, and I can’t wait for you to hear it when it’s all complete.
I have had the great privilege to work with many fine conductors, but Jukka has an intimate understanding of my music like non other and is bringing to life these compositions with the greatest of care, attention, and love. I cannot believe my good fortune in having such a renown maestro handle what I consider to be my very heart in notational form.
And get this… he’s also a kick-ass guitar player!
Wow.
s
Aika hyvä lausuntaohje Iisakkilalle 🙂 Myös Steve Vai on hieman enemmän kuin vain show-mies, joka osaa näyttäviä temppuja ja voi soittaa kolmikaulaistakin kitaraa.
Steve Vain musiikkiuran 30 ensimmäisestä vuodesta YouTubessa on 77-minuuttinen Steve Vai – Ensimmäiset 30 vuotta | Dokumentti, jonka kuvaus on:
”Tämä on ensimmäinen dokumentti, joka kattaa Steve Vain elämän vuodesta 1960 vuoteen 1990. (Steve Vai on mukana kirjoittamassa.) Dokumentissa on satoja Vai-keskeisiä faktoja ja tarinoita, joita edes innokkain fani ei ole tiennyt. Täydellinen Vai’esque omituinen huumorintaju, video kattaa Vai elämän kasvaminen, kävi Berklee College, soittaminen useiden taiteilijoiden kuten Frank Zappa, Alcatrazz, David Lee Roth bändi, ja Whitesnake, nauhoittaminen molemmat hänen sooloalbumit Flex -Able ja Passion and Warfare, sekä Vai rooli elokuvassa Crossroads, ja miten hän auttoi luomaan JEM kitara.”
Dokumentissa on hyvä ja tarkka sisällysluettelo ja kohdasta ”01:08:42 – Melodia, jota Vai on käyttänyt uudelleen useita kertoja” voi tarkistaa, että kyseinen Zapan Vaille ”lahjoittama” riffi on myös Vain kappaleen Frank pohjana.
Kommentit (0)