Kanankoipipasta

Kananpojan koipireidet ovat maukkainta, työläintä ja halvinta osaa broilerista. Niiden kypsentäminen keittämällä sopii tämän ruuan valmistusprosessiin, sillä keitinlientä tulee tai tarvitaan melko tarkkaan juuri oikea määrä ja se kaikki käytetään. Minun painekattilani alkaa olla jo aika vanha eikä se tunnu pitävän painetta. Sen takia keitto täydellä paineella 15 minuuttia onkin 45 minuuttia ilman painetta. Toinen hidastava vaihe on koivista revittyjen lihojen pakastaminen noin 1 ½ tunnin ajan, jotta ne olisi helpompi leikata pieniksi palasiksi. Kokonaisuudessaan valmistusaika venyy siis noin kolmeen tuntiin.
Lihat kyllä jäätyvät pakastimessa ilman vahtimista ja kun keitinveteen lisää korkeintaan suolaa tai soijakastiketta sekä curry-jauhetta, ei sekään vaihe vaadi vahtimista ja ajastinkellon saa älykännykkään tai tablettiin ilmaiseksi. Sitäkään ei oikeastaan tarvita, kun 45 minuuttia ei ole niin sekunnin päälle.

Vaikka makaronit kuivattavat liemen jo muutamassa tunnissa, ei juustot tee tästä ruuasta yhtä kiinteää kuin makaronilaatikko ja vihanneksetkaan eivät oikein sovi perinteisen makaronilaatikon kuvaan.

Tärkeimmät ja erikoisemmat tarvittavat välineet
- 4 litran kattila.
- Lävikkö, joka sopii edellisen päälle.
- Toinen kattila, mielellään painekattila, koipireisien keittoon. 3-litrainen riittää.
Valmistusaineet
• 275 g tummaa makaronia
• noin kilo kananpojan koipireisiä
• 500 g sekavihanneksia
• 500 g sipulia
• iso paprika
• 133 g tai 1/3 400 g sulatejuustorasiasta
• 85 g sinihomejuustoa, puolet 170 g pakkauksesta
• curry-jauhetta vähintään pari rkl, mielellään muutama
• soijakastiketta tai suolaa
• chilikastiketta
• maitoa tarpeen mukaan, jotta valmiina ruoka on sopivan löysää, katso pääkuvaa.
Huomautuksia valmistusaineista
Tumma makaroni tehdään hiivaleipäjauhoista. Ne taas jauhetaan vehnän jyvän ravintorikkaammasta pintakerroksesta. Kuinka paljon köyhempää, mutta leivontaominaisuuksiltaan parempaa ydinosaa mukaan jauhetaan, riippuu myllystä.
Myllyn Paras Tumma Makaroni (0,33 € 400 g, Prisma ja Lidl), ravintosisältö:
Ravintoarvoilmoitus per | 100g/100ml | RI* |
---|---|---|
Energiaa | 1430 kJ / 342 kcal | 17.1% |
Rasvaa | 2.5 g | 3.57% |
Rasvaa, josta tyydyttyneitä rasvoja | 0.4 g | 2% |
Hiilihydraattia | 63 g | 24.23% |
Hiilihydraattia, josta sokereita, yksikkö tuntematon | 3 g | 3.33% |
Ravintokuitua | 7 g | |
Proteiinia | 14 g | 28% |
Suola | 0.01 g | 0.17% |
Kun sitä vertaa ruisjauhoihin (Kotimaista, S-ryhmä), on rukiissa kuitua enemmän, 18 g, mutta proteiinia vähemmän, 10 g. Vehnä onkin siis ehkä hieman yllättäen ihan terveellinen vilja. Ranskanpulla ja pelkästä jyvän ytimestä jauhetuista jauhoista tehdyt ruuat vain pitää jättää pääsääntöisesti väliin.
Koipireidet on syytä keittää hieman niukassa vedessä, siten että ne melkein peittyvät. Jos nestettä on kuitenkin selvästi liikaa, voi ensimmäisillä valmistuskerroilla tilanteen pelastaa murskaamalla koipipastan joukkoon nuudelia.
Lidlissä on nykyään 400 g rasioissa sulatejuustoa, jonka valmistaja on sama kuin S-ryhmän Kotimaista-sulatejuuston. Hintakin on melkein sama eikä ravintosisällöissä ole suurta eroa.
Chilikastikkeena käytän nykyään Poppamiehen Scorpionia, mutta sekoitan sitä 10 % ketsupin joukkoon, jolloin tulistetun ketsupin pitäisi olla 60 000 scovillen vahvuista. Useimpien mielestä sekin on järkyttävän tulista, mutta minulle se on sopivaa pöytämaustetta esimerkiksi broilerin siiville ja ruuanlaitossa sitä voi ruiskaista melko reilusti. Mutta kukin sietokykynsä mukaan. Itse olen ostanut Scorpionia 300 ml pulloissa Salon Citymarketista, josta löytyy myös edullista Toba-soijakastiketta litran pulloissa.
Valion Aura sinihomejuustoa 170 g pakkauksessa löytyy useista kaupoista, mutta Lidlissä on saman painoista Milbona sinihomejuustoa ja viimeksi se maksoi vain 1,99 €. Samalla hinnalla olisi saanut myös rasvaisempaa versiota 200 g profiililtaan puoliympyrän muotoisessa pakkauksessa. Valion Aurassa rasvaa on 29 % ja hinta Prismoissa 2,79 €. Milbonassa rasvaa on 32 %.
Raaka-ainekustannukset ja kilohinta
Koipireidet olivat 60 % alennuksella lähikaupassa, mutta muut hinnat ovat Lidlin normaalihintoja. Sulatejuusto taisi olla tarjouksessa. En laskenut mausteita ja maitoa mukaan enkä viitsi eriteltyä laskelmaa esittää, koska mukaan ei saa kaavoja.
Kokonaishinnaksi sain 5,63 € ja kun valmista ruokaa tuli ainakin 3 litraa eli kiloa, tulee kilohinnaksi 1,88 €. Kokkikartanon broilerpasta on jotain samantapaista, mutta en kehtaa sitä haukkua, kun viimeisestä syöntikerrastani on jo useita vuosia. Prismoissa se maksaa 10 €/kg.

Lopuksi
On melkoisen vaikeaa tehdä hyvää ja terveellistä ruokaa halvalla. Tämä resepti on vähintään hyvä yritys. Aikaa kyllä kuluu, mutta jos koipireidet vaihtaisi nopeampiin luuttomiin ja mauttomiin kanan fileisiin tai suikaleisiin, nousisi hinta ja koipireisien keitinvettä on vaikea korvata millään maukkaammalla.
Eikö kannattaisi korvata broilerinkoivet luuttomalla broilerin paistinleikkeellä. Tuosta sinun kirjoituksesta en nimittäin nopeasti lukemalla päässyt selvyyteen, että onko broilerin kilohinnassa luutkin mukana. Jos on, niin ainakin 1/3 on luita eli kilohinta lihalle nousee. 0,6 kg broilerin luutonta paistinleikettä on hintaluokassa 5€ minun paikallisessa Lidlissä.
Ilmoita asiaton viesti
Lintujen luut ovat varsin kevyitä, mutta on koipireisissä myös rustoa, joka kyllä kissalle pienessä määrin kelpaa, nahkaa ja ihan vähän maksaakin, joka tulee syötyä heti. Nahasta kaikki ei pidä, mutta minä jätän vain rasvaisimmat kohdat joskus pois tai siis heitän kissalle, jos sille vaikka kelpaisi.
Toinen kanaherkku on siivet, mutta muuten broileripakkaukset yleensä jäävät ostamatta. Minulla on lähikauppaan matkaa noin 250 metriä ja kolme pakastinta, joten voin olla 60 % alennettujen kanssakin kranttu. Ostan siis jotain muuta lihaa tai lohta mieluummin kuin jotain melko mautonta ja kuivaa broilerin leikettä.
Olen melko samalla kaavalla kokeillut useita erilaisia ”makaronilaatikoita”. Eräs parhaiten onnistuneita oli broilerinmaksa-makaronilaatikko. Sitä vaan ei tullut tehtyä kahta kertaa peräkkäin onnistuneesti, kuten koipireisien kanssa kävi. Kokeilut kuitenkin jatkuvat. Kirjolohta esimerkiksi on aika runsaasti pakastimissa.
P.S.
Valokuvassa on koipireisien normaalihinta ja 60 % alennuksella maksoin niistä 1,13 € ja kilohinta oli 0,92 €.
Ilmoita asiaton viesti
Makuasioistahan voi aina kiistellä, mutta maustamattomana broilerin rintalihat ovat minusta melko mauttomia verrattuna reisiin ja koipiin. Joku sanontakin siitä on, että maukkain liha on luun lähellä.
Hinta taas on melko eksakti asia, kilohinta varsin. Vaan milteipä se vaa’an (ja veitsen) tarvitsisi, että saisi selville, paljonko pakkauksessa on oikeasti lihaa. Tuossa etiketissäkin kerrotaan, että sitä raajaa on jotain 80…90% ilmoitetusta painosta. Loppu on kaiketi sitä maustekastiketta? Että jos ilmoitetun kilohinnan kertoo kahdella, saanee karkean arvion sen koipien lihan kilohinnasta. Tuossa siis 4 € huitteissa, mikä ei ole paha kilohinta lihalle. Jos sitten ostaa 30% alennetun pakkauksen iltasella, niin 60% alennuksella se alkaa painua alle 2€/kg.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupoista on alkanut saamaan kokonaisia broilereita, muualtakin kuin pakasteesta. Kilohinta taitaa mennä sinne seitsemän euron huitteille eli sen minkä kokonainen broileri maksaa, mutta on siinä sitten syötävääkin ja varaa valita.
Grillissä ”klassinen” tölkkipersekana on hyvä ja aina yhtä paljon naurunaihe kun kaveriporukalla grillaa. Helpommin grillikana kyllä onnistuu kun poistaa selkäruodon ja sitten litistää sen halsteriin, vaivaton käännellä. Hiiligrilillissä tunti epäsuoralla tulella ja sitten paistetaan pinnat rapeaksi niin avot.
Takavuosina kauppojen hyllyillä oli sellainenkin herkku kuin ”broilerinmuru merisuolalla” mikä on tietenkin kauppanimi ylisuolatulle teurasjätteelle joka syntyy siitä mikä jää jäljelle kun luista on jo teollisesti erotettu kaikki syötäväksi jotenkuten kelpaava, ja sitten ne luut kalutaan uusiksi.
Noin ylipäätään halpa teollinen broileri maistuu sitä paremmalta, mitä enemmän onnistuu olemaan ajattelematta sen tuotantotapoja.
Ilmoita asiaton viesti