Kanankoipipasta

Heti valmistumisen jälkeen kanankoipipasta on lusikkaruokaa. Kellertävän ruskea väri tulee curry-jauheesta.

Kananpojan koipireidet ovat maukkainta, työläintä ja halvinta osaa broilerista. Niiden kypsentäminen keittämällä sopii tämän ruuan valmistusprosessiin, sillä keitinlientä tulee tai tarvitaan melko tarkkaan juuri oikea määrä ja se kaikki käytetään. Minun painekattilani alkaa olla jo aika vanha eikä se tunnu pitävän painetta. Sen takia keitto täydellä paineella 15 minuuttia onkin 45 minuuttia ilman painetta. Toinen hidastava vaihe on koivista revittyjen lihojen pakastaminen noin 1 ½ tunnin ajan, jotta ne olisi helpompi leikata pieniksi palasiksi. Kokonaisuudessaan valmistusaika venyy siis noin kolmeen tuntiin.

Lihat kyllä jäätyvät pakastimessa ilman vahtimista ja kun keitinveteen lisää korkeintaan suolaa tai soijakastiketta sekä curry-jauhetta, ei sekään vaihe vaadi vahtimista ja ajastinkellon saa älykännykkään tai tablettiin ilmaiseksi. Sitäkään ei oikeastaan tarvita, kun 45 minuuttia ei ole niin sekunnin päälle.

Myyntipakkauksen pohjalle on paineltu keitetyistä koipireisistä kahdella haarukalla revityt lihat. Vielä foliota ympärille, jotta kosteus ei pääse jäädyttämään pakastinta.

Vaikka makaronit kuivattavat liemen jo muutamassa tunnissa, ei juustot tee tästä ruuasta yhtä kiinteää kuin makaronilaatikko ja vihanneksetkaan eivät oikein sovi perinteisen makaronilaatikon kuvaan.

Lidlin pakastealtaissa on useita erilaisia pusseja, joissa on nimenä Mixed vegetables. Tätä myydään kilon pakastepusseissa ja hinta on 1,69 €. Tässä lajissa minua miellyttää erityisesti porkkanat. Porkkanaa makaronilaatikkoon!

Tärkeimmät ja erikoisemmat tarvittavat välineet

  • 4 litran kattila.
  • Lävikkö, joka sopii edellisen päälle.
  • Toinen kattila, mielellään painekattila, koipireisien keittoon. 3-litrainen riittää.

Valmistusaineet

• 275 g tummaa makaronia
• noin kilo kananpojan koipireisiä
• 500 g sekavihanneksia
• 500 g sipulia
• iso paprika
• 133 g tai 1/3 400 g sulatejuustorasiasta
• 85 g sinihomejuustoa, puolet 170 g pakkauksesta
• curry-jauhetta vähintään pari rkl, mielellään muutama
• soijakastiketta tai suolaa
• chilikastiketta
• maitoa tarpeen mukaan, jotta valmiina ruoka on sopivan löysää, katso pääkuvaa.

Huomautuksia valmistusaineista

Tumma makaroni tehdään hiivaleipäjauhoista. Ne taas jauhetaan vehnän jyvän ravintorikkaammasta pintakerroksesta. Kuinka paljon köyhempää, mutta leivontaominaisuuksiltaan parempaa ydinosaa mukaan jauhetaan, riippuu myllystä.

Myllyn Paras Tumma Makaroni (0,33 € 400 g, Prisma ja Lidl), ravintosisältö:

Ravintoarvoilmoitus per 100g/100ml RI*
Energiaa 1430 kJ / 342 kcal 17.1%
Rasvaa 2.5 g 3.57%
Rasvaa, josta tyydyttyneitä rasvoja 0.4 g 2%
Hiilihydraattia 63 g 24.23%
Hiilihydraattia, josta sokereita, yksikkö tuntematon 3 g 3.33%
Ravintokuitua 7 g
Proteiinia 14 g 28%
Suola 0.01 g 0.17%

 

Kun sitä vertaa ruisjauhoihin (Kotimaista, S-ryhmä), on rukiissa kuitua enemmän, 18 g, mutta proteiinia vähemmän, 10 g. Vehnä onkin siis ehkä hieman yllättäen ihan terveellinen vilja. Ranskanpulla ja pelkästä jyvän ytimestä jauhetuista jauhoista tehdyt ruuat vain pitää jättää pääsääntöisesti väliin.

Koipireidet on syytä keittää hieman niukassa vedessä, siten että ne melkein peittyvät. Jos nestettä on kuitenkin selvästi liikaa, voi ensimmäisillä valmistuskerroilla tilanteen pelastaa murskaamalla koipipastan joukkoon nuudelia.

Lidlissä on nykyään 400 g rasioissa sulatejuustoa, jonka valmistaja on sama kuin S-ryhmän Kotimaista-sulatejuuston. Hintakin on melkein sama eikä ravintosisällöissä ole suurta eroa.

Chilikastikkeena käytän nykyään Poppamiehen Scorpionia, mutta sekoitan sitä 10 % ketsupin joukkoon, jolloin tulistetun ketsupin pitäisi olla 60 000 scovillen vahvuista. Useimpien mielestä sekin on järkyttävän tulista, mutta minulle se on sopivaa pöytämaustetta esimerkiksi broilerin siiville ja ruuanlaitossa sitä voi ruiskaista melko reilusti. Mutta kukin sietokykynsä mukaan. Itse olen ostanut Scorpionia 300 ml pulloissa Salon Citymarketista, josta löytyy myös edullista Toba-soijakastiketta litran pulloissa.

Valion Aura sinihomejuustoa 170 g pakkauksessa löytyy useista kaupoista, mutta Lidlissä on saman painoista Milbona sinihomejuustoa ja viimeksi se maksoi vain 1,99 €. Samalla hinnalla olisi saanut myös rasvaisempaa versiota 200 g profiililtaan puoliympyrän muotoisessa pakkauksessa. Valion Aurassa rasvaa on 29 % ja hinta Prismoissa 2,79 €. Milbonassa rasvaa on 32 %.

Raaka-ainekustannukset ja kilohinta

Koipireidet olivat 60 % alennuksella lähikaupassa, mutta muut hinnat ovat Lidlin normaalihintoja. Sulatejuusto taisi olla tarjouksessa. En laskenut mausteita ja maitoa mukaan enkä viitsi eriteltyä laskelmaa esittää, koska mukaan ei saa kaavoja.

Kokonaishinnaksi sain 5,63 € ja kun valmista ruokaa tuli ainakin 3 litraa eli kiloa, tulee kilohinnaksi 1,88 €. Kokkikartanon broilerpasta on jotain samantapaista, mutta en kehtaa sitä haukkua, kun viimeisestä syöntikerrastani on jo useita vuosia. Prismoissa se maksaa 10 €/kg.

 

Eilisen lusikkaruoka on tänään sopivampaa haarukalle.

 

Lopuksi

On melkoisen vaikeaa tehdä hyvää ja terveellistä ruokaa halvalla. Tämä resepti on vähintään hyvä yritys. Aikaa kyllä kuluu, mutta jos koipireidet vaihtaisi nopeampiin luuttomiin ja mauttomiin kanan fileisiin tai suikaleisiin, nousisi hinta ja koipireisien keitinvettä on vaikea korvata millään maukkaammalla.

Muut ruoka-aiheiset kirjoitukseni.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu