Koski vain pauhaa

Tänään sulivat viimeiset lumet lähimmän Ilmatieteenlaitoksen havaintoaseman mukaan, joka on noin 50 – 60 km Latokartanonkoskelta sisämaahan päin, kotini sijaitsee niiden välissä, 12,7 km Kiikalan lentokentältä, joten arvelin, että olisi sopiva päivä käydä siellä kuvaamassa. Ensimmäisen videon kuvasin myllyn raunioiden edestä sillalle päin. Kännykässäni pitäisi olla OIS, mutta se olisi ilmeisesti pitänyt erikseen ottaa käyttöön tai sitten se ei toimi 4K-resoluutiolla. Kotiin sen sijaan jäivät gimbaali ja nestevaimennetulla kuvauspäällä varustettu jalusta.
Aika hyvää jälkeä silti tuli mies ja kännykkä -periaattellakin. Sillalta alajuoksuun kuvatessa tein tyhmyyksiä, liikuin kuvatessa, vasta loppupuolella, joten se oli helppo leikata pois.
Yläjuoksuun kuvatessa zoomaan liian äkkinäisesti, mutta en lähtenyt sitä poistamaan, kun klippi on vain 54 sekuntia pitkä. Omaa varjoanikin kuvaan, mutta näistä videoista vain ensimmäinen on julkisesti esillä YouTubessa.
Latokartanonkosken luontopolku esitellään hyvin sivustolla VisitSalo.fi, jonka sisältö englanninkielisenä pdf-tiedostona on 112-sivuinen. Siellä Järvi-Saloksi on määritelty kaakkoisimmat entiset kunnat Kiikala, Suomusjärvi ja Kisko. Itse lähdin matkaan Suomusjärveltä, Aneriojärven vierestä, josta myös on laskujoki Kiskonjokeen parin muun järven kautta. Latokartanonkoskea kehutaan seuraavasti:
Salon Perniössä, Kiskonjoessa sijaitseva Latokartanonkoski on Etelä-Suomen näyttävin koskialue. Putouskorkeus koskessa on 500 metrin matkalla lähes 16 metriä. Kosken kuohut ovat henkeäsalpaavat erityisesti kevät- ja syystulvien aikaan.
Kanootilla tuota ei laske, joten karttaan on merkitty niiden siirtoreitti ja navigaatorien tai kännykällä suunnistaville oikea reitti parkkipaikalle. Ainakin Google ehdotti oikealle kääntymistä jo pihateiden kautta, mutta aika harva taitaa niille kääntyä, koska ne eivät yleisiltä teiltä näytä, tosin ei se oikeakaan tie kovin hyvässä kunnossa ole varsinkaan kevättulvien ja kelirikon aikoina.
Valokuvia Google Kuvissa. Lisäilen sinne kuvien kommentteja. Lisäsin myös pari vuoden vanhaa kuvaa vesistön yläjuoksulta paikasta, jossa merenranta oli kivikaudella. Lähin on vain parin kilometrin päässä kotoani, joka on mäen päällä eli kivikautisella saarella.
”Kävin melkein sukuloimassa…”
– Erityisesti minä haluan tässä yhteydessä muistuttaa katseenvangitsijoista. Virtaava vesi, vaikkapa koski, elävä tuli, vaikkapa kokko, ja se kolmas: nukkuva lapsi. Vaikka ne näyttävät koko ajan jokseenkin samalta, huomaa helposti jäävänsä tuijottamaan.
PS. Tubesta löytyviä jopa kymmenen tunnin mittaisia takkatulivideoita en halua katsella.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä ole huomannut aikaisemmin sukunimesi kätevyyttä. Minulla on kuitenkin parempi. Nykyisenä absolutistina voin aina vedota syntymähumalaan, on kaksi koskenkorvaa aina päässä, eikä tarvitse avata aihetta sen enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Alkoa johti aikoinaan Heikki Koski*) (s. 1940), mutta enpä muista sanaleikkiä peräti kahdesta koskenkorvasta!
Sukunimenä Kokko on eläinaiheinen, mutta käytännössä se yhdistetään juhannukseen tai alueellisesti pääsiäiseen. Tyttäreni meni viime vuonna naimisiin ja vaihtoi samalla nimensä saatesanoilla ”nyt loppuu tältä tytöltä juhannusvitsien kuuntelu”.
Kuvaa on mahdotonta edes vilkaista kiinnittämättä huomiota koskenkorvaan:
*) https://alkoaltianseniorit.yhdistysavain.fi/@Bin/745397/Heikki%20Koski.jpeg
Ilmoita asiaton viesti
Itse minä kahden koskenkorvan syntymähumalan keksin, mutta luulisi, että joku muukin sen olisi älynnyt. Olen aina niin olettanut, mutta nyt kun tuli puheeksi ja googlasin, niin ei merkkijonoa ”kahden koskenkorvan syntymähumala” löytynyt ja ilman lainausmerkkejä tulokset ovat niin vähän lupaavia, että ei viitsi seuloa. Jopas! Silloin lähes 40 vuotta sitten, kun sille oli edellisen kerran tarvetta ja kai aika pian sen keksin, ei voinut tuollaistakaan tarkistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen kerta, kun jaan valokuvia Google Kuvien kautta julkisesti. Ostin lisätilaa melko äskettäin ja samalla piti tulla käyttöön jotain uusia sovelluksia tai toimintoja, mutta kun en niitä vanhoja vakioitakaan ole käyttänyt, niin en osaa sanoa, onko lisämaksullisista jotain hyötyä. On se joka tapauksessa ihan kätevä. Korvaa täällä käytettynä aikamoisen hyvin edelliseen Drupal-pohjaiseen alustaan lisätyn ”kuvakaruselli”-toiminnon vaikka upotus ei onnistukaan. Ja ylläpito ei pääse hävittämään varoittamatta.
Ilmaiseksi Google antaa 15 gigaa ja tällä uudella kännykällä olen kuvannut neljässä kuukaudessa 2,5 gigaa eli ilmainen tila loppuisi parissa vuodessa. Edellisellä kännykällä parissa vuodessa kuvasin 12 gigaa.
Ilmoita asiaton viesti