Koski vain pauhaa

Kävin melkein sukuloimassa eli kuvaamassa toista koskea.

Tänään sulivat viimeiset lumet lähimmän Ilmatieteenlaitoksen havaintoaseman mukaan, joka on noin 50 – 60 km Latokartanonkoskelta sisämaahan päin, kotini sijaitsee niiden välissä, 12,7 km Kiikalan lentokentältä, joten arvelin, että olisi sopiva päivä käydä siellä kuvaamassa. Ensimmäisen videon kuvasin myllyn raunioiden edestä sillalle päin. Kännykässäni pitäisi olla OIS, mutta se olisi ilmeisesti pitänyt erikseen ottaa käyttöön tai sitten se ei toimi 4K-resoluutiolla. Kotiin sen sijaan jäivät gimbaali ja nestevaimennetulla kuvauspäällä varustettu jalusta.

 

 

Aika hyvää jälkeä silti tuli mies ja kännykkä -periaattellakin. Sillalta alajuoksuun kuvatessa tein tyhmyyksiä, liikuin kuvatessa, vasta loppupuolella, joten se oli helppo leikata pois.

 

 

Yläjuoksuun kuvatessa zoomaan liian äkkinäisesti, mutta en lähtenyt sitä poistamaan, kun klippi on vain 54 sekuntia pitkä. Omaa varjoanikin kuvaan, mutta näistä videoista vain ensimmäinen on julkisesti esillä YouTubessa.

 

 

Latokartanonkosken luontopolku esitellään hyvin sivustolla VisitSalo.fi, jonka sisältö englanninkielisenä pdf-tiedostona on 112-sivuinen. Siellä Järvi-Saloksi on määritelty kaakkoisimmat entiset kunnat Kiikala, Suomusjärvi ja Kisko. Itse lähdin matkaan Suomusjärveltä, Aneriojärven vierestä, josta myös on laskujoki Kiskonjokeen parin muun järven kautta. Latokartanonkoskea kehutaan seuraavasti:

Salon Perniössä, Kiskonjoessa sijaitseva Latokartanonkoski on Etelä-Suomen näyttävin koskialue. Putouskorkeus koskessa on 500 metrin matkalla lähes 16 metriä. Kosken kuohut ovat henkeäsalpaavat erityisesti kevät- ja syystulvien aikaan.

Kanootilla tuota ei laske, joten karttaan on merkitty niiden siirtoreitti ja navigaatorien tai kännykällä suunnistaville oikea reitti parkkipaikalle. Ainakin Google ehdotti oikealle kääntymistä jo pihateiden kautta, mutta aika harva taitaa niille kääntyä, koska ne eivät yleisiltä teiltä näytä, tosin ei se oikeakaan tie kovin hyvässä kunnossa ole varsinkaan kevättulvien ja kelirikon aikoina.

 

Valokuvia Google Kuvissa. Lisäilen sinne kuvien kommentteja. Lisäsin myös pari vuoden vanhaa kuvaa vesistön yläjuoksulta paikasta, jossa merenranta oli kivikaudella. Lähin on vain parin kilometrin päässä kotoani, joka on mäen päällä eli kivikautisella saarella.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu