Kuinka paljon aikaa menee Kadonnutta aikaa etsimässä

Smart Audiobook Playerissä toistonopeuden voi asettaa 5 % askelin ja Jäljellä oleva toistoaika lasketaan valitun toistonopeuden mukaan, mutta Lukenut aika normaalinopeudella.
Kirjoja on 10 ja niissä keskimäärin yli sata jaksoa tai erillistä äänitiedostoa. Kuva on linkki Yle Areenan sivulle.

Yhteensä äänitiedostoja kertyy 1075 ja jouduin sen takia tekemään muutoksia fix2fat-skriptiini, joka alunperin toimi oikein vain, jos tiedostoja oli korkeintaan 89 kpl. Alla korjattu versio, jossa tiedostojen yläraja on 8999.

#!/bin/sh
detox $1/*
pushd $1
if [ `ls | wc -l` -gt 899 ]
then
  ls -str | awk 'BEGIN{i=1000};/[0-9][0-9][0-9][0-9]_[A-Z]/{next;i++};/.mp3/{new=$2;sub(new=i++,new);print "mv -v",$2,new"_"$2}' > mv.sh
else
  if [ `ls | wc -l` -gt 89 ]
  then
    ls -str | awk 'BEGIN{i=100};/[0-9][0-9][0-9]_[A-Z]/{next;i++};/.mp3/{new=$2;sub(new=i++,new);print "mv -v",$2,new"_"$2}' > mv.sh
  else
    ls -str | awk 'BEGIN{i=10};/[0-9][0-9]_[A-Z]/{next;i++};/.mp3/{new=$2;sub(new=i++,new);print "mv -v",$2,new"_"$2}' > mv.sh
  fi
fi
sh mv.sh
rm mv.sh
#cat mv.sh
popd

Vähemmällä vaivalla tietysti pääsee alkuun, jos käyttää Areena-sovellusta, mutta ainakin selaimessa nopeutus onnistuu vain 25 % askelin ja maksimi on kaksinkertainen nopeus. Smart Audiobook Playerissa nopeutta voi hienosäätää 5 % välein aina kaksinkertaiseeen nopeuteen ja 10 % välein kolminkertaiseen, joka on maksimi. Satuin lisäksi maksamaan sen muutaman euron aikoinaan täydestä versiosta ja tarvittavia skriptejä on ihan kiva väsäillä (kirjoituksessa Aina uutta musiikkia -projekti on niistä hieman laajemmin), joten en ole edes viitsinyt tutustua Areena-sovelluksen rajoituksiin ja ominaisuuksiin.

Olin ladannut äänikirjatiedostot jo heti vuodenvaiheen jälkeen, mutta vasta kuukautta myöhemmin harkitsin jo ihan tosissani, että minulla voisi olla riittävästi säännöllistä aikaa koko teoksen kuunteluun. Kun äsken kokeilin hieman eri nopeuksia, tuntui kaksinkertainen nopeus hitaimmalta sopivalta. 2.6x vaati jo keskittymistä ja osa sidossanoista jäi tarkemmin tunnistamatta, mutta siihen todennäköisesti tottuisi hyvinkin nopeasti. Vajaa kolme vuotta sitten kuuntelin Alastalon salissa 1,7-kertaisella nopeudella kävelylenkeillä ja silloin se oli ihan sopiva. Kilven kieli on aika herkullista, mutta sanasto paikoin aika vaikeaa, tosin aika helposti arvattavaa lounaismurteiden ja ruotsinkielen osaajalle ja tuleehan kävellessä muitakin ärsykkeitä eli aivoille prosessoitavaa.

Usein väitetään, että moniajo, multitaskaminen olisi aivoille haitallista, mutta se perustuu virhekäsitykseen aivojen toiminnasta. Aivot ovat tietokoneisiin verrattuna surkean hitaat, mutta ylivoimaisen rinnakkaiset.  Aivojen ”kellotaajuus” näyttäisi olevan korkeintaan 100 Hz tai jopa alle yhden hertsin ja kun tietokoneiden kellotaajuudet ovat gigahertsiluokassa eli miljardi kertaa nopeammat, on aivojen ”tasoituskerroin” juuri rinnakkaisuus ja enemmän kuin miljardiluokassa. Se on tosiaan vain vitsi, että joku ei osaisi syödä purkkaa ja kävellä samaan aikaan.

Kadonnutta aikaa etsimässä on aloittanut yli 50 000, mutta viimeisen jakson, Jälleenlöydetty aika, jakso 120 käynnistyskertoja on vain 2 559. Moni on siis jättänyt kesken.  Jos oikein yksitoikkoiseen tilanteeseen joutuisi, kuten museotyöntekijäksi, johon olin haastateltavana helmikuun alussa, menisi Kadonneen ajan etsintä parin viikon työaikana vähintään nopeudella 2.6x, mutta kai sitä olisi tullut musiikkiakin välillä kuunneltua, joten kyllä olisi parempi sitoutua jo alussa kuukauden rupeamaan. Onneksi en päässyt tai joutunut Salon taidemuseoon patsastelemaan. Reilun parin vuoden päästä eläkkeellä saisi sivuansiotulot ainakin muutamaan tonniin asti verottomana vähennysten takia eivätkä ne vähennä edes eläkettä. En tosin ole vielä asiaa kovin tarkkaan tutkinut.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu