Lääketiede 3.0 ja Nuoruuskoodihuijaus!

Peter Attian kirja Outlive – The Science & Art of Longevity julkaistiin 28.3.2023 ja se nousi UK:ssa Sunday Timesin ja USA:ssa New York Timesin #1 bestselleriksi. Itse en aio lähes 500-sivuista kirjaa ostaa, koska Attialla on Youtubessa ja omalla sivustollaan tarjolla ihan liikaa materiaalia ilmaiseksi ja tilauksella (hinta?) vielä lisää. Lisäksi aihepiireistä löytyy vaikka kuinka paljon tietoa muistakin lähteistä ja googlaamalla niistä voi poimia parhaimmilta ja kiinnostavimmilta vaikuttavat.

19:17 pitkällä äänikirjanäytteellä tiivistetään hyvin kirjan olemus, mutta turhia sanoja on hyvin paljon. Ei sentään yhtä paljon kuin Hararilla, jonka Homo Deus kertasi lähes samoin sanoin kaiken kahdesti.

Attian omalla sivustolla voi tilata uutiskirjeen, joka alkaa viiden päivän postitussarjalla, jonka ensimmäinen osa on alla Googlen kääntämänä:

 

”Tervetuloa Intro to Longevity -kurssille. Tämän päivän sähköpostissa annan perustavanlaatuisen käsityksen siitä, miten ajattelen käytettävissämme olevista taktiikoista eliniän ja terveyden pidennyksen lisäämiseksi.

Muista lukea tämä sähköposti kokonaisuudessaan. Siinä opit kuinka määrittelen pitkäikäisyyden, laajan yleiskatsauksen Longevity Toolkitini viidestä taktiikasta sekä siitä, mitä on odotettavissa tulevina päivinä.

Johdatus viiteen taktiikkaan pitkäikäisyystyökalupakkissani

Elinajan pidentäminen tiivistyy kuoleman väistämättömyyden viivästymiseen, mikä toiminnallisesti vastaa sydän- ja aivoverisuonisairauksien (sydänkohtauksen ja aivohalvauksen), syövän, hermostoa rappeuttavien sairauksien ja tapaturmakuolemien viivästymistä. Yhdessä nämä laajat kuolinsyyt muodostavat noin 80 prosenttia tupakoimattomien kuolemista.

Terveyden parantaminen sitä vastoin tiivistyy kolmen elämänlaadun heikkenemisen välttämiseen (tai viivyttelemiseen mahdollisimman pitkään):

  1. Kognitiivinen: suorituskyvyn, käsittelynopeuden ja muistin heikkeneminen; dementia on tämän laskun äärimmäinen versio, mutta monet tämän laskun paljon vähemmän vakavat muodot ovat leviäviä.
  2. Fyysinen: vakauden, joustavuuden, liikkuvuuden, voiman, lihasmassan, luun tiheyden, aerobisen tehokkuuden, anaerobisen tehon, kivunvapauden ja seksuaalisen toiminnan heikkeneminen.
  3. Emotionaalinen: sosiaalisen tuen, ihmissuhteiden, tarkoituksentunteen, täyttymyksen ja suhteellisuuden väheneminen.

Vaikka kuolema on ehdoton ja väistämätön, terveydentilan kolmen elementin menettäminen ei ole sitä. Ne ovat suhteellisia (eri ihmisillä on erilaiset kynnysarvot taantumiselle), analogisia (ne etenevät vaiheittain sen sijaan, että ne olisivat kaikki tai ei mitään -kytkimenä), ja mikä tärkeintä, ne eivät ole väistämättömiä.

Ajatukseni tästä on kehittynyt merkittävästi ajan myötä, mutta nykyään näen viisi erillistä aluetta, joiden kautta kaikki pitkäikäisyyden interventiot virtaavat.

  1. Ravitsemusbiokemia
  2. Harjoituksen fysiologia
  3. Unen fysiologia
  4. Henkinen ja emotionaalinen terveys
  5. Lääkkeet ja lisäravinteet

Seuraavien 5 päivän aikana käsittelen jokaista näistä viidestä taktiikasta yksityiskohtaisemmin. Jokaisen oppitunnin (mukaan lukien tämän päivän) mukana tulee suositeltua sisältöä katseltavaksi, kuunneltavaksi tai luettavaksi, joka perustuu siihen, mitä kussakin näistä sähköpostiviesteistä käsittelemme. Kun käyt tätä sisältöä läpi, mieti, kuinka voisit soveltaa näitä taktiikoita elämässäsi.

– Peter”

 

Ei tuo mitenkään erikoiselta kuulosta. Puskan Pohjois-Karjala-projektissa muistaakseni ylipainottui ravinnon merkitys, kun taas Attialla on urheilijataustan ansiosta enemmän pinnalla fyysinen ja varsinkin kuntosaliharjoittelu.

Harjoituksen fysiologia

Minulla on nyt kuusi viikkoa tiiviimpää kuntosaliharjoittelua takana ja täytyy ihmetellä miten vähällä vaivalla lihasmassa kasvaa, tosin aika hitaasti ilman hormoneja, noin ½ kiloa viikossa ja muista saman kuntosalin käyttäjistä lihaksikkaimmat ovat ne laiskimman näköiset, kuten Attiakin toteaa peräti 3:10:01 pitkässä videossa 250 ‒ Training principles for longevity | Andy Galpin, Ph.D. (PART II), jossa mennään hyvin syvälle erilaisten lihaskudosten kasvatukseen eri tarkoituksiin. Galpin on kinesiologian professori Californian yliopistossa ja jakson asiantuntija, Attia lähinnä haastattelee. Myös erillisenä julkaistu lopputiivistelmä on vain 10:27 pitkä A training plan for the “centenarian athlete” | Andy Galpin & Peter Attia.

Ravitsemusbiokemia

Aloittaessani kuntosalilla minulla ei ollut kovin tarkkaa suunnitelmaa, mutta kun ainakaan nopea samanaikainen painonpudotus ei tunnu onnistuvan, kokeilen pian pätkäpaastoja. Laihdutin aikoinaan noin 20 kg 5 vrk paastoa, 2 vrk/viikonloppu syömistä -menetelmällä, mutta 3 tai 4 päivää paastoa voisi olla parempi. Ensimmäinen paastopäivä voi tuntua hankalalta, mutta jo toisena päivänä pitäisi olla keveä ja pirteä olo ja huomaa, että ruuan ja sen oheistoimintoihin menee hämmästyttävän paljon aikaa hukkaan. Kolmas ja neljäskin päivä usein ovat hyviä, mutta viidentenä viimeistään alkaa ”kylmän paaston” vaihe, joka ei enää ole niin kivaa ja ja lihaskatokin uhkaa. Attialla on tuostakin aiheesta 2:34:50 pitkä 171- Longevity science: caloric restriction studies, aging biomarkers & possible longevity molecules. Siitä on leikattu kaksi lyhyempää klippiä, 5-minuuttinen How calorie restriction could improve lifespan | Peter Attia & Steven Austad ja 10:25 pitkä Dietary alternatives to long-term caloric restriction | Peter Attia & Steven Austad. Itse en tuohon niin kovin paljon usko, mutta kun on harvinaisen hyvä tilaisuus kokeilla ja aikaisempaakin kokemusta, niin totta kai!

Tuosta se sitten rakentuu, projektin edetessä, tarpeen mukaan.

Peter Attian Youtube-kanava löytyi Neil deGrasse Tysonin StarTalk-kanavan kautta, jossa Attia vieraili ja Tyson taas vieraili Steven Bartlettin The Diary Of A CEO -kanavalla. Ne ovat kaikki keskusteluohjelmia, joita voi kuunnella myös podcastina ja osa ohjelmista on ilman kuvaa, mutta ainakin StarTalkissa, jossa on yleensä neljä osallistujaa, on videolla enemmän painoarvoa. Ohjelmat on usein toteutettu etäyhteydellä, Attia asuu Texasissa, Tyson New Yorkissa ja Bartlett Englannissa.

Pitää tämäkin mainita.

Nuoruuskoodi on elimistön huolto-ohjelma! Vuonna 2016 Nobel palkinnon sai japanilainen Yoshinori Ohsumi joka paikansi autofagia- ja pitkäikäisyysgeenit ensin hiivasienessä ja sitten nisäkkäillä. Sama ilmiö toimii kaikilla maapallon eliöillä. Ohsumi tutki 40 vuoden ajan hiivasienen käyttäytymistä tilanteissa, kun ravintoa ei ollut riittävästi. Hän havaitsi sienen kykenevän käyttämään ravinnokseen omia solujaan. Autofagiaksi nimetty prosessi valitsi kierrätettäväksi ensin kuolleet ja vialliset solukot ja siten puhdisti ja vahvisti elimistöä. Nuoruuskoodi ei ole nuoruuden lähde tai pilleri. Se on olosuhde, jossa Ohsumin löytämät geenit aktivoituvat.

Ilkka Liukas on vapaa tiedetoimittaja ja eläkkeellä oleva yritysjohtaja. Hän ei ole koskaan harjoittanut kovin aktiivista kuntoilua. Nuoruuskoodiin hän alkoi perehtyä vasta 69-vuotiaana. Sen jälkeen hän on saanut fyysiset arvot todella hyvään kuntoon. Hän ei esitä lukijalle omia uskomuksiaan. Kaikki, mitä esitetään perustuu julkisiin ja hyväksyttyihin tutkimuksiin. Ilkka viittaa kirjassa yli tuhanteen tutkimukseen ja artikkeliin sekä lähes 20 Nobel palkittuun tutkimukseen, jotka ovat kaiken perustana. Kaikki hänen esittämät asiat on tulkittava elämäntapaohjeina, eikä jonkun sairauden hoito-ohjeina. Pitkäikäisyyteen vaikuttavat myös monet muutkin tekijät. Tärkeimpiä ovat stressitön, huoleton ja onnellinen elämänasenne.

Tuo on vasta kirjastossa varauksessa neljäntenä. Kun vertaa taloustiedettä aikoinaan opiskelleen ja aihetta 7 vuotta harrastaneen yhden ihmisen tuotosta aiheeseen erikoistuneen ja lukuisia yliopistojen eri alojen professoreja konsultoineen lääkärin laajaan tuotantoon, no toistaiseksi vasta yksi kirja, ilmaisia videoita 653, oma lääkäriklinikka, mutta esimerkiksi Steven Austadilla näkyi olevan kolme bestselleriä, suomennettukin jotain ja yli 200 julkaistua tieteellistä artikkelia, niin voi arvata, että selaan kirjan aika nopeasti.. Ja tuo autofagia-ilmiö havaittiin jo 30-luvulla tieteellisessä kokeessa ja Austad sekä Attia keskustelevat siitä melkoisen pitkään. Hyvin vaikea todeta kliinisessä kokeessa. Yle kirjoitti Ohsumin Nobelista 3.10.2016 Nobelisti keksi, miten solut puhdistavat ja korjaavat itseään – ”Voi löytyä ratkaisu pidempään elämään”. Jos se käytännön ratkaisu olisi löytynyt, siitä kertoisi joku muu kuin Ilkka Liukas. Mutta minä kokeilen niitä pätkäpaastoja, kun ne sopivat oikeastaan varsin mainiosti suunnitelmarunkoon.

Yllä lainattu on tietysti vain kirjan myyntipuhe, mutta sen verran yliampuva, että ansaitsee nimensä jatkoksi huijaus?

Lisäys 13.7.: Alla oleva Liukkaan esittelyvideo kertoo tökeryyden tason. Otetaan sopiva kasa tieteellisiä tutkimuksia, kehitetään niistä sopiva teoria ja väitetään sen toimivan ilman tutkimusta, tosi kätevää!

David Sinclairin kirjan nimi oli kirjoitettu väärin, joten kiinnostuin siitä. Amazonin sivulta Lifespan: Why We Age – and Why We Don’t Have To, kuvauksesta lainaus ”Dr. David Sinclair, leading world authority on genetics and longevity, reveals a bold new theory for why we age.” kertoo kyseessä olevan teorian ja kun kirja on julkaistu vajaa neljä vuotta sitten, Sinclair itse on täyttänyt vasta 54, väittää tosin testanneensa menetelmäänsä jo viisi vuotta ja nuorentuneensa yhtä paljon (miksi?) eli ”oikea” ikä olisi vasta 44.

Ilkka Liukas on noin 76-vuotias, hänen Facebook-sivuillaan viimeisin päivitys on viime vuoden syyskuulta, kun sitä ennen päivityksiä oli kuukauden tai parin välein. Testaus keskeytynyt?

 

Noh, pätkäpaasto kannattaa silti, sillä laihduttaminen antaa tieteellisesti tutkitusti lisää elinvuosia.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu