Leipäkoneella parempaa, terveellisempää ja halvempaa leipää vähemmällä vaivalla

Huoneenlämmössä pehmennyt ja kypsynyt runsasrasvainen valko-sinihomejuusto kruunaa juuri leivotun leivän.

Minulla on ollut meneillään pakastimien tyhjennyssyöntioperaatio jo jonkin aikaa ja sen takia lähes naapurissa olevasta kaupasta ei ole tullut ostettua riittävästi ruisleipää 60 % alennuksella. On ne erilaiset kaura- ja hiivaleivätkin vaihteluina olleet ihan hyviä, mutta kun se leipäkone tuli aikoinaan hankittua, niin ajattelin, että voisi sen taas ottaa käyttöön ainakin kokeeksi.

Ostin leipäkoneen käytettynä vuonna 2016 16 € hintaan huuto.netin kautta. Tarkoitus oli vain kokeilla miltä sienijauheella maustettu leipä maistuisi. Lopputuloksena totesin, että sienijauhe oli liian kallisarvoista, toki itse tehtynä tavallaan ilmaista, kun sen maku ei kunnolla tullut esille leivässä. Kirjoitin siitä aikoinaan otsikolla Tätä et ole koskaan maistanut.

Eräs ajatus tai tavoite sienijauheen käytössä oli leivän ravintoarvojen parantaminen, mutta se unohtui pian, kun lueskelin jauhopusseista ja netistä erilaisten jauhojen ravintoarvoja. Edes valkoiset ydinvehnästä jauhetut jauhot eivät ole kovin huonoja ravintoarvoiltaan ja täysjyvävehnässä on melko paljon proteiinia ja enemmän kuin rukiissa. Ruisjauhoissa taas on peräti viidennes ravintokuitua ja kaurassa sekä kuitua että proteiinia runsaasti. Viljojen ravintoarvot alla olevassa taulukossa ovat Myllyn Paras Leipäkoneleivät -sivun linkkien kautta poimittuja. Sieltä löytyvät kaikki perusleipätyyppien reseptit leipäkoneelle ja se on parempi kokoelma kuin leipäkoneeni käyttöohjeen oikeastaan aika erikoisten leipäreseptien kokoelma.

100 g Hiivaleipäjauho Ruisjauho Kaurahiutale Soijarouhe Peruna
Energia/kcal 346 320 362 308 64
Rasva/g 2,5 2 7,5 2,3 0,1
Hiilihydraatit 63 59 54 11,1 13,2
Kuitu 7 20 11 23,9 0,9
Proteiini 14 10 14 48,9 1,6
Kilohinta/€ 0,85 1,19 1,29 6,3 ¨ 1

 

Soijarouheen ravintoarvot ovat Soyappétit Vaalea soijarouhe -pussista ja kaikki hinnat lähimmästä Prismasta foodie.fi:n mukaan, viljat Myllyn Parhaalta eli ei aina halvimpia. Peruna on mukana taulukossa vain näyttämässä huonolta. Kaurahiutale on mukana, koska oli Myllyn Parhaan sivullakin, mutta vasta odottamassa kokeilua.

Toistaiseksi olen ehtinyt tekemään kokeiluja vain hiivaleipäjauhojen eli täysjyvävehnä- ja ruisjauhojen suhteesta ja miten soijarouhetta kannattaisi lisätä niiden joukkoon. Kuvan leivän resepti oli:

3 dl vettä
3 dl, 161 g hiivaleipäjauhoa
3 dl, 174 g ruisjauhoa
2 dl, 56 g soijarouhetta
1 rkl sokeria ja ruokaöljyä, 11 g kuivahiivaa, 1 tl, 5,0 g suolaa

Ennen leivontaa ainesten paino oli 704 g, mutta valmis leipä painoi vain 655 g. Leivälle tuli hinnaksi alle euro ja kilohinnaksi alle 1,5 €. Hintaa en laskenut kovin tarkasti, mutta jauhojen ja rouheen sekoituksen kuitupitoisuuden, 15 %, ja proteiinin, 17 %, laskin lähtöarvojen tarkkuudella. Valmiissa leivässä ne olivat 9 ja 10 %. Kun sitä vertaa kaupan leipäpussien ravintoarvoihin, tulee ihmetelleeksi kuinka paljon niitä mitattuja leipiä onkaan kuivatettu ja onko ”märkäarvojen” mittaaminen tai laskeminen kovin mielekästä.

Kovin onnistuneena leivontatulosta ei voi pitää, sen näkee kuvastakin, päällimmäinen pinta on kovin epätasainen. Rouheen voisi ehkä jauhaa tai liottaa erikseen etukäteen tai vain vähentää sen määrää. Syötävää ja peräti herkullista se oli, niin kuin paistotuore leipä yleensäkin on. Kun tekee kokeiluja, tekee joko ohjeen mukaan tai niin pienin askelin muutoksia, että epäonnistuminen on siedettävän pieni.

Olen jo tehnyt yhden uuden kokeilun, jossa tärkein yksityiskohta taisi olla suolamäärän nosto kahdeksaan grammaan. Soijarouhepussissa sitä neuvotaan käyttämään jauhelihan tapaan ja se kyllä taitaisi tarkoittaa runsaampaa suolamäärää.

Kiinasta ostamani pienen kauhan näköinen vaaka mittaa 0,1 gramman tarkkuudella.
Lidlin valkosinihomejuustossa on reippaasti rasvaa ja kyllä edellämainittua suolaakin. Yhdessä ihan sairaan hyvää. Kaikkia kolmea otsikon lupaamaa ominaisuutta ei taida saada yhdellä kertaa.
rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu